Kristien Nelen over de wedstrijden van het voorbije weekend

Kristien Nelen over de wedstrijden van het voorbije weekend

ava

Kristien Nelen nam vorige zaterdag deel aan de Belgian MTB cup in Antwerpen, waar ze derde eindigde. De dag nadien stond de City Mountainbike in dezelfde stad op het programma. Kristien pakte er brons op het BK eliminator.

Door weggevallen wedstrijden, de slechte weersomstandigheden én door het rijden van enduro’s was het zaterdag pas mijn eerste XC wedstrijd aan het Noordkasteel. Spannend want ik had geen idee waar ik stond.

Niet al onze toppers waren er, zij spaarden zich wijselijk voor het BK XCE zondag. Echter waren wel Nederlands kampioene Turpijn en de Amerikaanse topper McConnelough van de partij.

Ik had een goede start en was als 2e weg achter Inne Bertels. Aan het eerste steile klimmetje besloot ik meteen te lopen maar de Amerikaanse kon me passeren. Met zijn drietjes zijn we weg.

Op een kort knikje na de materiaalpost gaat m’n ketting er af en sta ik te voet, het kopgroepje is weg en een paar anderen passeren. Ik zet nogal wild de achtervolging in en probeer op de dijk met de wind pal op de neus het gat dicht te rijden. Het lukte om Steffi Derveaux terug te pakken. Ik kom dichter bij de rest maar geraak er net niet bij als ze het bosje induiken. Wat verder haal ik Bertels in die blijkbaar een terugval heeft en na de 1e ronde passeer ik ook de Nederlandse Van Regenmortel. Aan datzelfde steile klimmetje spring ik weer snel van de fiets maar een junior die erop probeerde te rijden duwde mij omver. De Nederlandse gaat me daardoor weer voorbij en ik ben terug op achtervolgen aangewezen. Halverwege ga ik erop en erover en vanaf dan is het nog enkel zaak om de 3e plek vast te houden. Al kom ik nog stom ten val door aan de dijk te bruut af te dalen en in een bosje te belanden.

Ik begin al krampen te krijgen en ik zie dat Steffi en Sara Mertens sterk komen opzetten. Steffi rukt verder op en het is vechten om afstand te houden. Ik kan er nog een snelle laatste ronde uitpersen en haal toch die mooie podiumplek! Heel tevreden gezien de omstandigheden, maar er is nog werk aan de winkel… Verder heel blij met de Lapierre 29-er van Fietsshop Uitgeest, deze kwam goed tot z’n recht op dit snel parcours. De eerste wedstrijd met deze fiets was zeker geslaagd.

Belangrijk was om goed te recupereren want zondag was het BK eliminator of “city race”. Een aparte discipline (zoals enduro), een ultrakort rondje met kunstmatige hindernissen.  Vorig jaar was ik 3e en wou dit jaar ook weer op het podium staan. De titel leek me niet haalbaar.

Er vonden verschillende wedstrijden plaats maar het BK stond om 15.50u op het programma. Wij dus tegen 14.30u naar daar maar het bleek al bezig te zijn! Er waren eerst nog tijdritten die moesten bepalen wie de finale, het échte BK, mocht rijden. Dat was niet echt duidelijk. Na kort onderhandelen mocht ik alsnog meedoen als ik meteen aan de start ging staan want de laatsten waren vertrokken. Dus boem-bats-knal zonder verkenning of opwarming één rondje volle bak, het had wel iets weg van enduro. Mijn tijd was navenant, pas 5e. Ik had geluk dat de zes snelsten de finale mochten rijden (ipv 4) dus die kans mocht ik niet laten liggen. Er waren nu wel twee rondes af te leggen.
Ik was als eerste weg maar op de brug komt Petra Mermans langszij en gaat buitenom om de bocht breed aan te snijden. Hierdoor moet ik wat remmen.
Titelverdedigster Githa Michiels had binnenbocht en kwam eerste te liggen. Ik kon nog aanklampen maar in de vrachtwagen lag het nat van de waterbak en ik was veel te voorzichtig (ben daar al eens serieus gevallen) waardoor ze uitliepen. Ik geraakte er niet meer bij en behaal de 3e plaats.
Eerst was ik wel tevreden maar achteraf gezien had er misschien meer ingezeten als ik het niet zo amateuristisch had aangepakt (de anderen hadden rollen bij waar ze constant op zaten) en als ik wat meer ambitie had gehad. Nuja, ze waren echt goed en verdienen het zéker. Voor mij was het geen doel. Het was een goeie training want nu heb ik nood aan wedstrijdritme en meer XC-gerichte dingen als voorbereiding op het BK XC in juli.