Kristien Nelen over het BK downhill

Kristien Nelen over het BK downhill

ava

Kristien Nelen reed het BK downhill in Vielsalm, dat ze overigens won! Ze vertelt ons over haar eerste downhillwedstrijd ooit.

Het weekend van 12 en 13 juli deed ik voor het eerst mee aan een downhill wedstrijd in Vielsalm. Een korte technische afdaling zo snel mogelijk afleggen dus. Reden was dat er dat weekend geen enduro was en dit een uitstekende techniektraining is en daarbij wou ik wel eens ervaren hoe het er aan toe gaat bij zo’n wedstrijd. Deze wedstrijd telde ook voor de nationale kampioenschappen van Belgie, Nederland en Luxemburg.

Zaterdag mocht je de hele dag trainen, we werden telkens naar boven gebracht met veewagens getrokken door tractoren. Het is eens iets anders dan bij enduro waarbij je meestal zelf naar boven moet fietsen. Wat een grappige (en door-elkaar-schuddende) ervaring!

Ik heb 5 runs kunnen doen, het was een zalig weertje maar het parcours lag vrij nat. Op moeilijke punten kon je kiezen tussen een A en B-lijn. De B-lijn zijnde de “chickenway”: makkelijker maar ook langer. Grote sprongen liet ik links liggen, de rest lukte aardig. Het moeilijkste waren de 2 glibberige rotssecties, hier kwam ik ook één keer zwaar ten val, gelukkig zonder erg.

Zondag mocht je nog 1 trainingsrun doen en dan was het kwalificatie. ’s Nachts had het nog geregend wat het allemaal nog wat moeilijker maakte, ik had niet echt de ideale banden hiervoor maar trok mijn plan.

Ik hoopte vooral dat ik niet laatste zou zijn. Toen ik aankwam bleek ik de 2e tijd te hebben! Ik had een mooie run zonder teveel foutjes terwijl de andere dames vielen.

Een dikke 2u later was het dan finale, alles had een beetje kunnen drogen. Dit kon zowel goed als slecht zijn voor mij… Als de anderen minder fouten maakten ging het voor mij moeilijker zijn. Ik was best zenuwachtig, doel was vooral om mijn tijd te verbeteren. Goed gestart en het eerste gedeelte goed doorgekomen. In een off camber (schuine verkanting) gleed ik weg op de wortels, raakte niet goed meer omhoog voor de volgende bocht en moest even van de fiets. Het overige gedeelte ging wel goed, ik kon iets sneller gaan doordat het wat droger lag.

Resultaat: 5 seconden sneller! De anderen hadden geen valpartijen ditmaal wat resulteerde in een 4e plaats overall, tussen Nederlandse en Duitse dames. Jammer van die hapering want het scheelde slechts honderdsten van een seconde voor het podium en 2 seconden voor de 2e plek! Toch een hele prestatie om dit met een endurofietsje te doen…

Als klap op de vuurpijl werd ik gebombardeerd tot Belgisch kampioene, mijn 4e trui! Dit smaakt naar meer!