Kristien Nelen wint enduro in Franse Jura

Kristien Nelen wint enduro in Franse Jura

ava

De voorbije weken waren voor Kristien Nelen emotioneel, na het verlies van een goede vriend. De wedstrijd in Zoetermeer viel tegen en ze was erg ontgoocheld. Maar de zon klaarde op en ze won de endurowedstrijd in de Franse Jura. Lees haar belevenissen…

In Zoetermeer viel de XC wedstrijd dik tegen, ik reed pas op de elfde plek. De voorlaatste ronde werd ik voor de laatste afdaling nog gepasseerd door twee dames. Ik pik aan maar bovenaan een smal bruggetje stopt de Nederlandse ineens, daardoor moet ik alles dichtgooien en val ik er af. De twee vogels gaan vliegen en ik zet kwaad de achtervolging in. Het mocht niet baten want plots moeten we stoppen? Zodoende verloor ik ineens twee plaatsen op een domme manier en was ik nog extra ontgoocheld.

Daarbovenop had ik nog het verlies van een goede vriend te verwerken…ik zag het even niet meer zitten.

Gelukkig kon ik uitkijken naar een leuk weekend in Frankrijk. Met een aantal Belgen namen we deel aan een enduro in de Jura.

Zaterdagmiddag stonden er 3 specials op het programma. Het waren “flowy” specials waardoor de tijden dicht bij elkaar lagen. Zo stond ik tweede op slechts 10 seconden van de Waalse Alex Marchal.

Die avond deed ik nog mee aan een “nachtspecial”. Mijn eerste ervaring met een nachtrit en al meteen een knaller: afdalen in een donker bos met een lampje op je stuur. Geweldig! Dit was een apart klassement dat ik won, er was geen enkele andere dame die er zich aan durfde wagen.

Zondag werd een ander paar mouwen, de regen viel met bakken uit de lucht…De 1e special lag mijn voorganger al na de 3e bocht tegen de grond en zelf had ik het ook moeilijk om recht te blijven. De 2e special was nog erger, het was als rijden op zeep. Rijders tegen de grond, boompjes geknakt en struiken gehavend. Ik haalde mijn “waterski-techniek” boven: buik op je zadel, 1 voet uitgeklikt en zo achter je fiets hangen. Het werd gewoon dikke fun! Mijn Continental banden hielden me overeind waar de concurrentie tegen de grond ging. 

De 3e special was echt mega-technisch met grote stenen overal, niet te doen. Veel gelopen dus. De laatste was ook moeilijk maar door de regen werd de modder vloeibaarder waardoor je meer grip had. Een bangelijke afsluiter, al moesten we nog een uur bergop terug

Na spannend afwachten bleek ik toch gewonnen te hebben! Ik was dolblij en daarbovenop kregen we nog mooie prijzen. Na een week miserie had ik een heel plezant weekend, niet enkel op sportief vlak maar ook met de “Belgische delegatie”. We zaten allemaal in hetzelfde hotelletje dus ambiance verzekerd. 

Kris Hertsens won eigenlijk bij de Masters maar doordat hij lek had net na een start kreeg hij straftijd. Hij werd nog 3e maar won wel de nachtspecial. De rest eindigde allemaal mooi in het eerste deel van het pak: knap want voor sommigen was het hun eerste enduro-ervaring!