Kristien Nelen wint enduro in La Bresse

Kristien Nelen wint enduro in La Bresse

Kristien Nelen nam vorig weekend deel aan de ‘enduro de Hautes Vosges’ in La Bresse, die ze uiteindelijk won. Met veel enthousiasme vertelt ze haar verhaal voor ons. ‘Het weekend van 2 & 3 juni reed ik de “enduro des hautes vosges” in La Bresse, een zware tweedaagse met hoog niveau deelnemers én trails. Na de eerste dag stond ik 4e, ik was wel 1x gevallen en had ook een keer veel tijd verloren door een slecht aangegeven stuk parcours (het lint stopte) waar ik dacht dat de finish was die blijkbaar toch een eind verder lag… Ik dacht dat ik de tweede dag misschien nog kon opschuiven maar het bleef de 4e plaats. Sommige specials waren echt super moeilijk met grote rotspartijen. De Duitse die ik voor moest laten bleek niet zomaar iemand (3x Duits kampioene, vice kampioene fourcross en wereldbekers top 20) dus ik mag best tevreden zijn.

Afgelopen weekend was er dan de prestigieuze en bekende “enduro de la Semoy”, net over de grens in Les Hautes Rivieres. Het dichtsbijzijnde mekka voor enduro, na Remouchamps. Ik liet hiervoor zelfs een manche van de Duitse Enduro1 serie liggen waarvoor ik in aanmerking kom voor het eindklassement. 

Zaterdag stonden er 5 spectaculaire en rotsachtige specials op het programma, sommigen hadden ook enkele fysieke stukken er in. De verbindingstukken waren ook lang: 32km en 1200 hoogtemeters voor dag 1! De 1e special liep redelijk maar nog niet top omdat ik met meer druk in m’n banden reed dan ik gewoon ben, om zeker niet plat te rijden. Desondanks schreef ik deze wel op mijn naam. De 2e special had een rotsig begin en ik kwam niet echt uit waar ik wilde. Het fysieke stuk ging super. In een holle weg bezaaid met stenen kon ik niet mijn lijn volgen omdat ik iemand voor moest laten maar daarna liep het lekker. Hier was ik 10sec trager dan de eerste dame. De 3e special was de moeilijkste, de steengroeve. Buiten de aartsmoeilijke rockgarden liep deze wel als een trein en ik was 30sec sneller dan de 2e dame! De 4e was de leukste, meer flowy. Hier scheelde het maar 1sec met de 2e dame. De laatste was fysiek een hele zware met twee steile klimmen er in en op het einde moest je veel bijtrappen. Ik nam ergens een foute lijn, mijn ketting versprong net bij het aanzetten ergens waardoor ik bijna viel, op een lastig rotsenstuk kreeg ik mijn fiets amper onder controle… Het leek helemaal fout te gaan. Het einde was goed. Desondanks pakte ik 40sec op mijn dichtste belaagster die fysiek minder sterk is.

Ik stond voorlopig 1e met 1min voorsprong en was heel tevreden over mijn rijden. Fysiek liep het goed: ik kon hard voluit sprinten en zat goed fris aan elke special. Ook de grinta was aanwezig: een agressieve aanvallende rijstijl met goede focus, eindelijk!

Zondag opnieuw 5 specials maar minder rotsig. Het was een evenwicht zoeken tussen alles heel houden (er mocht zeker niks gebeuren) en toch nog wat aanvallend te rijden om mijn voorsprong niet te laten afsnoepen. Omdat deze minder rotsig waren liet ik mijn banden ietsiepietsie af en wat denk je??? Lap, de 1e special al meteen prijs! Gelukkig op het einde zodat ik kon finishen zonder veel tijdverlies. Blijkbaar was ik nog zelfs de snelste dame! Binnenband er in (ik rij tubeless) en zo hard mogelijk zetten (2bar) om zeker niet meer plat te rijden, dan maar wat minder grip. De 2e special: “Mad Max” is mijne favoriet. Wauw! Om van te genieten, met zijn steile haarspeldbochten en losse leistenen. Ik pikte weer 5sec voorsprong. “La S” & “la chaude fourrée” waren de volgende specials en het was weer genieten, aankomen met een smile van oor tot oor! \uD83D\uDE0A Het bleef echt supergoed gaan. Onderweg naar de laatste special reed ik de 2e dame in de ranking voorbij, haar derailleur was afgebroken in die voorlaatste special. Weg was dus de spanning, al dacht ik daarvoor al wel dat ik aan het winnen was… Mijn doel was dan om mijn tijd van zaterdag te verbeteren want het was dezelfde fysiek zware laatste special van zaterdag. Dat lukte! 

Een zalige overwinning (al had ik het liever anders gezien dan dat zij pech had) dus, het deed deugd om nog eens op het hoogste trapje te staan en in welke wedstrijd dan nog! Het ging echt beter dan het BK, de frisheid en agressiviteit waren terug: top! Die tweedaagse in de Vogezen bleek de ideale voorbereiding… Caroline Soussigne (Scott/Superbikers, zus van topper Julien) verloor haar 2e plaats aan Evelien Hofmans, jammer voor haar.’

Kristien