Laatste wereldbekermanche in Nommay gewonnen door Ice-man Tom Meeusen

Laatste wereldbekermanche in Nommay gewonnen door Ice-man Tom Meeusen

ava

Tom Meeusen heeft met veel bravoure de laatste wereldbekercross van het seizoen in het Franse Nommay gewonnen. De Telenet-Fidearenner klopte in de spurt de Fransman Francis Mourey. Philipp Walsleben werd derde. Een prachtige demonstratie kregen we ook te zien bij de junioren met  Thijs Aerts  als winnaar voor de Tsjech Toupalik. Yannick Peeters werd derde.. Wout Van Aert was outstanding bij de beloften en klopte Mathieu Vanderpoel. Michael Vanthourenhout eindigde derde. Wereldkampioene Marianne Vos zette de puntjes op de i bij de dames. Zij haalde het voor Helen Wyman en Eva Lechner. Sanne Cant werd vierde.

Lars Van der haar won voor de eerste keer in zijn carriere de Wereldbeker. In Nommay waren alle ogen op hem gericht. Aan het begin van de wedstrijd bedroeg zijn voorsprong 54 punten op Niels Albert. Bij de Belgen ging de strijd niet zozeer om de plaatsen in het wereldbekerklassement ,maar eerder om de strijd voor de zevende plaats voor het wereldkampioenschap. Voor dit ticket waren er nog drie renners in de strijd. Bart Aernouts, Wietse Bosmans en Bart Wellens alle drie rijders die elk op hun eigen manier de bondscoach moeten gaan charmeren. Benieuwd wie de uiteindelijke laatste rijder wordt die geselecteerd wordt voor het WK. We kregen in Nommay geen Sven Nys aan de start. Ook Julien Taramarcaz startte niet. Hij verzwikte zijn enkel en bleef hierdoor aan de kant. 79 starters aan de start uit 17 verschillende landen bij de elites. We kregen een superstart van Mourey, maar aan de trappen diende hij Zahner voor zich te laten. Albert nam een mindere start en kwam pas door in 20 ste positie. Ook Kevin Pauwels had een mindere start. Hij had weeral af te rekenen met kettingproblemen. De omloop lag er zwaar bij. Ook Lars Van der Haar had een mindere start. Hij kwam als 23 ste door aan de trappen, maar naarmate de wedstrijd vorderde schoof hij op en werd hij uiteindelijk vierde in deze wedstrijd.

De eindzege was binnen voor hem. Vooraan werd de wedstrijd open getrokken door Tom Meeusen die een sterke indruk liet. Ook Van Kessel deed mooi teamwork waardoor er een kleine voorsprong was voor Meeusen. Mourey liet het niet gebeuren en samen met Walsleben fietsten zij het gat terug dicht. Lange tijd hadden we drie koplopers die de wedstrijd mooi maakten. Alles werd beslist in de laatste ronde. Tom had een hele wedstrijd aan de rekker gehangen maar in de laatste halve ronde bepaalde hij het tempo en liet het op een sprint komen. Hierin vertoonde hij zich als de sterkste. De tweede plaats was voor Mourey en Walsleben werd ontgoochelend derde. De vierde stek was voor Lars Van Der Haar en de vijfde plaats was voor Radomir Simunek. Wietse Bosmans was de beste Belg in de strijd voor het zevende WK-ticket. Hij werd zevende. Bart Aernouts werd negende en Bart Wellens 20 ste. Aan Rudi De Bie om te beslissen wie er volgende week aan de start komt voor de zevende plek in de Belgische delegatie. 

Bij de junioren kregen we als eindwinnaar van de Wereldbeker Toupalik. Hij moest in de laatste wedstrijd van de wereldbeker Thijs Aerts voor zich dulden. Thijs reed heel dominant zijn wedstrijd en versloeg dus Toupalik voor de eerste plaats. Yannick Peeters werd derde in deze wedstrijd.

Bij de beloften zagen we een sterkrijdende Wout Van Aert. Hij maakte samen met Vanderpoel de wedstrijd had. Zij dueleerden met hun tweetjes voor de overwinning. Het was Wout die aan het langste eind trok. De derde plaats was weggelegd voor Michael Vanthourenhout.

Bij de dames kregen we een schuiver van Marianne Vos op de trappen,  maar het deerde haar niet om de wedstrijd naar haar hand te zetten. Ze reed van start tot finish alleen aan de leiding en verzilverde hiermee een derde plaats in het eindklassement van de wereldbeker. Kathy Compton die al zeker was van de eindoverwinning, moest na de tweede ronde de wedstrijd verlaten. Ze werd oververvallen met een asma-aanval en kon niks anders dan de wedstrijd staken. Zwaar ontgoocheld vertelde ze dat ze er de laatste tijd meer last van heeft dan haar lief is. Hopelijk blijft ze er volgende week van gespaard. Toch werd de strijd voor de verdere ereplaatsen uitgevochten. Tweede plaats werd voor Wyman die ook al vroeg in de wedstrijd haar tweede plaats verzekerde. De derde plaats was een strijd tussen Eva Lechner en Sanne Cant – Nicky Harris en Ellen Van Looy. In de laatste rondes lagen de posities vas. De derde plaats was er voor Lechner die heel blij was met dit resultaat. Sanne Cant werd vierde en hoopt er te staan bij de toppers in het WK in Hoogerheide. Vijfde plaats was voor Harris en Ellen Van Loy was tevreden met haar zesde plaats. Onze Belgische dames zijn in goede doen en kunnen volgende week meedingen voor dichte ereplaatsen.