Landbouwkrediet stelt toekomstproject voor

Landbouwkrediet stelt toekomstproject voor

ava

“Ik ben blij dat ik eindelijk een keer in een echte crossploeg zit en dat ik mijn ervaring kan doorgeven aan de jongeren,” zei Sven Nys woensdag tegen aanwezigen tijdens de voorstelling van zijn team Landbouwkrediet-KDL Trans.

“Toen de fusie tussen Landbouwkrediet met de structuur van KDL Trans een feit was, heb ik de jongeren meteen laten verschieten door ze een week na de laatste cross van vorig seizoen in Oostmalle te laten weten dat we de training moesten hervatten. Zo wisten ze meteen wat professioneel werken betekent.”

“De afgelopen maanden hebben we een hecht team gevormd. Ik heb daar veel energie ingestopt. Het was een plezante ervaring waar ik zelf mijn voordeel uitgehaald heb. De bedoeling met de jeugd is niet het behalen van een hoop podiumplaatsen. De bedoeling is om het maximum uit de mogelijkheden van de renners te halen.”

Voor de eliterenners zijn die ambities iets duidelijker. “Een sterk BK en enkele selecties voor de wereldbeker voor Sven Vanthourenhout,” aldus Luc Verseele van Landbouwkrediet.“Voor Vincent Baestaens verder doen op de manier waarop hij aan het seizoen begonnen is. Sven Nys behoeft geen commentaar.”

SVEN NYS: “NOG EENS WERELDKAMPIOEN WORDEN”

Naast Sven maken ook Sven Vanthourenhout en Vincent Baestaens, die overkomt van het KDL-team, deel uit van het Landbouwkrediet Cycling Team. Sven Nys is er alvast klaar voor:“Ik zie het seizoen met veel optimisme tegemoet. We gaan met een groep veldrijders de kleuren van Landbouwkrediet  verdedigen.”

“Dit jaar zou ik graag nog een klassement winnen en ik zou vόόr het einde van mijn carrière nog graag eens wereldkampioen worden. Ik blijf de lat voor mezelf dus hoog leggen, maar op de dagen waarop ik minder in vorm ben, hoop ik dat mijn teamgenoten de hoofdrol zullen spelen.” 

Nys is niet van plan om alles te zetten op het WK, dat begin 2012 in het zand van Koksijde wordt gereden. Maar hij kijkt wel degelijk uit naar de titelstrijd in eigen land. “Ik ben blij dat we voor het eerst in tien jaar eindelijk nog eens een WK krijgen waarin de sterkste zal winnen.”

“Koksijde wordt heel anders dan Zeddam, Hoogerheide, Treviso, Sankt-Wendel en nog enkele andere titelraces waar we op een parcours reden dat aan een autosnelweg deed denken en waarin de snelheid zo hoog lag dat het moeilijk was om het verschil te kunnen maken,” verduidelijkt de renner van Landbouwkrediet.

“Maar om daarom mijn hele seizoen op die ene dag af te stemmen, lijkt me volkomen zinloos. Laat die teleurstelling maar voor Niels Albert zijn als hij niet wint. Ik wil van de eerste dag van het seizoen tot de laatste presteren. Tenslotte betalen de toeschouwers daar ook voor.” 

“Het is ook gevaarlijk als iedereen gaat focussen op een maand of op een dag,” vervolgt hij.“Op termijn maak je zo de cross kapot. Want wie zal nog komen kijken als de meeste renners rijden om te trainen? Welk televisiestation zal zo’n crossen nog willen uitzenden? Neen, ik volg liever mijn weg. Ook al presteerde ik altijd een hele winter lang, toch stond ik de voorbije vier jaar op het podium van het WK. En Koksijde is altijd mijn speeltuin geweest, ik heb er altijd goed gepresteerd,” besluit hij veelzeggend.

WATERKANS OP LONDEN

Ook de plannen om nog de Spelen van Londen te halen heeft hij niet opgeborgen. “Door een  kniekwetsuur heb ik me de voorbije zomer nog niet kunnen kwalificeren,” zegt hij. “Het werd in augustus immers de hoogste tijd dat ik een spierscheur van veertien millimeter liet genezen of mijn crossseizoen was in het gedrang gekomen. Maar nu wordt de kans om me nog te plaatsen voor Londen inderdaad alsmaar kleiner.”

“Als ik maximaal blijf presteren, kan het nog maar het zal moeilijk zijn. We zijn momenteel een planning aan het opmaken hoe alles moet verlopen. Mijn probleem is dat ik een heel seizoen zal moeten presteren terwijl mijn piek in feite Londen zelf zou moeten zijn.”

“Op mijn 35ste zal het daarom misschien best zijn om na de winter bezig te blijven in de plaats van drie weken te rusten. Ik zal mijn conditie immers niet te diep mogen laten zakken omdat het daarna te veel energie zou kosten om ze opnieuw op te drijven. Eén zaak is wel duidelijk: ten koste van mijn activiteiten als crosser mag het niet gaan.” 

Renners Landbouwkrediet-KDL Trans:

Elite met contract: Sven Nys, Sven Vanthourenhout, Vincent Baestaens, Martin Zlamalik (Tsj) en Robert Gavenda (Svk)
Elite zonder contract: Bart Verschueren
Beloften: Laurens, Diether en Hendrik Sweeck, Joeri Hofman, Raf Risbourg, Toon Aerts en Robin Van den Bruel
Junior: Yorben Van Tichelt
Ploegleider: Jan Verstraeten

PM: Landbouwkrediet-KDL