Lars van der Haar Europees kampioen na duel met Quinten Hermans

Lars van der Haar Europees kampioen na duel met Quinten Hermans

Lars van der Haar is voor de tweede keer in zijn carrière Europees kampioen bij de elite geworden. Hij klopte Quinten Hermans, die ronden lang op kop reed en in de voorlaatste ronde werd ingehaald door de Nederlander. Michael Vanthourenhout pakte brons. Topfavoriet Eli Iserbyt had een slechte dag en eindigde twaalfde.

De Belgen namen een sterke start.  Na 1 ronde hadden we zes koplopers met Hermans, Iserbyt, Aerts, Vanthourenhout, Van der Haar en Adams. Daarna kwam van der Haar ten val en verdween uit de kopgroep en zo hadden we voor halfkoers nog enkel drie Belgen aan de leiding met Hermans, Aerts en Vanthourenhout. Eli Iserbyt had moeten afhaken.

Quinten Hermans rook zijn kans en ging solo. Hij leek op de Europese titel af te stevenen. Maar dat was buiten Lars van der Haar gerekend. Hij maakte een stevige remonte en ging op en over Vanthourenhout, nadat Aerts ook hadden moeten lossen. Het verschil tussen Hermans en van der Haar bedroeg een zevental seconden.

In de voorlaatste ronde had van der Haar Quinten Hermans te pakken. In de modderstrook ging de Nederlander voorbij Hermans, die niet meer kon aanpikken. Aangemoedigd door het thuispubliek snelde de Telenet-Baloiserenner naar goud.

Aaron Dockx kroonde zich tot Europees kampioen bij de junioren. Hij domineerde vanaf de eerste ronde de hele race en kon met een ruime voorsprong winnen. Achter hem ging de strijd om de andere podiumplaatsen tussen de Nederlander Haverdings en de Italiaan Paletti. Dat leverde een spannend duel op dat werd gewonnen door de Nederlander die zilver pakte voor de Italiaan.

Nederlandse dominantie ook bij de vrouwen U 23 met de overwinning van Shirin van Anrooij die al solo reed in de eerste van de zes geplande ronden. Zij gaat haar landgenotes Puck Pieterse, vorig jaar eerste, en de regerend wereldkampioene Fem van Empel vooraf.

Foto’s : Luc Wilms en Sporza