Lars Van der Haar wint wereldbekerwedstrijd Valkenburg

Lars Van der Haar wint wereldbekerwedstrijd Valkenburg

ava

Lars van der Haar heeft in Valkenburg de eerste wereldbekercross uit zijn carrière gewonnen. De Nederlander won in eigen land met ruime voorsprong op Kevin Pauwels en Philipp Walsleben. Wereldkampioen Sven Nys gaf op met kettingproblemen.

De start van de wedstrijd was al meteen desastreus voor Niels Albert die veel plaatsen verloor. Francis Mourey vertrok wel goed en gaf het tempo aan. Een sliert renners bleef in de beginfase lang samen. Een valpartij sloeg Sven halverwege de wedstrijd 35 seconden terug. Lars van der Haar koos de aanval maar Kevin Pauwels kon hem inrekenen. Samen liepen ze tot 20 seconden uit, Pauwels kreeg echter kettingproblemen. Op vier ronden van het einde had de Nederlander 22 seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger. OokPhilipp Walsleben kwam weer sterk voor de dag en reed constant in de top drie.
In de achtergrond werkte Sven na een lekke band aan de weg naar voren. Hij naderde de vierde plaats toen hij opnieuw lek reed. Na de fietswissel werd de wereldkampioen weer getroffen door pech. Kettingproblemen dwongen hem tot opgave. Ook Martin Bina had er op dat moment al de brui aan gegeven. Voorin bleef van der Haar het commando voeren. De jonge Nederlander won zijn eerste wereldbekercross, uitgerekend in eigen land. Hij finishte met 20 seconden voorsprong op Kevin Pauwels. Walsleben was derde, voor Klaas Vantornout en Bart Aernouts. Niels Albert kwam nooit in het stuk voor en eindigde als elfde. Daardoor mag Albert meteen een streep trekken door zijn ambities om voor het tweede jaar op rij de wereldbeker te winnen.

De vorige editie van de Cauberg Cyclocross werd in februari dit jaar gewonnen door de Tsjech Martin Bina. Dit seizoen is de eerste keer dat de veldrit in de wereldbeker wordt opgenomen. De tweede manche in de wereldbeker veldrijden staat volgende week zaterdag in het Tsjechische Tabor op het programma. Daar was Kevin Pauwels vorig seizoen aan het feest.

Sven reageerde ontgoocheld na zijn opgave, maar bleef strijdvaardig: ‘Ik denk dat ik nog nooit zoveel pech in één wedstrijd heb gehad in mijn carrière. Of het klassement in de wereldbeker nu voorbij is? Dit opent vooral andere perspectieven’, sprak de wereldkampioen.