Laura Verdonschot wil genieten voor eigen volk

Laura Verdonschot wil genieten voor eigen volk

De Telenet Superprestige is zondag in Zonhoven al aan haar vijfde manche toe. Bij de dames kijkt Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen-Bingoal) uit naar de cross in eigen gouw. “Dit is één van de meest sfeervolle wedstrijden van het seizoen.”

De eerste maanden van het seizoen stond ze een beetje in de schaduw van de Nederlandse crossdames, maar afgelopen zondag stak Laura Verdonschot in de Zilvermeercross in Mol nog eens de neus aan het venster met een overwinning in een tv-cross. “Dat niet alle toppers aan de start stonden, maakt voor mij niets uit”, geniet de Limburgse nog steeds na. “Winnen is winnen. Het gevoel om als eerste over de streep komen is daarom niet minder leuk.”

Nochtans was het eerste deel van het seizoen zeker niet slecht. In Wachtebeke stond Verdonschot samen met Kastelijn en Cant op het podium, op het EK in Silvelle werd de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal vijfde. “Over het algemeen kan ik wel tevreden zijn”, blikt Verdonschot terug. “Het gevoel is beter dan vorig jaar, alleen is mijn start niet zo goed. Meestal ben ik niet bij de eerste tien weg en dan wordt het moeilijk om terug helemaal naar voor te rijden. Dan mag je in de achtergrond nog zo goed rijden, de mensen zien dat niet.”

Een verklaring voor haar mindere starts heeft Verdonschot niet. “Het is sowieso nooit mijn sterkste punt geweest, maar het was nog nooit zo extreem als dit jaar. In de eerste bochten verlies ik vaak een aantal plaatsen en dat heeft invloed op mijn resultaten. Door die mindere starts blijft die hele goede uitslag nog even uit. In Ruddervoorde dook ik als derde het veld in en werd ik uiteindelijk vijfde. Ben ik goed weg, dan rijden ze me dus niet meer op grote afstand. De oplossing? We maken analyses en proberen er op training aan te werken. Met explosiviteit heeft het echter niets te maken. Ook op mentaal vlak heeft het geen invloed.”

FANTASTISCHE ERVARING IN DE KUIL

Zondag hoopt Verdonschot in Zonhoven goed uit de startblokken te schieten en haar goede vorm om te zetten in een mooi resultaat. “Ik heb niet de beste herinneringen aan Zonhoven, maar het is wel een cross die ik heel graag rij. Het is één van de meest sfeervolle wedstrijden van het seizoen. Die sfeer in de Kuil is gewoon fantastisch. Van de eerste tot de laatste renster stijgt er gejuich op vanuit het publiek. Iedere ronde krijg je daar kippenvel, ook al zit je helemaal kapot.”

Al is het ook altijd even wennen, geeft Verdonschot toe. “Duik je tijdens de verkenning voor het eerst de Kuil in, dan denk je toch even: wow, dit is echt wel steil. De eerste afdaling tijdens de wedstrijd is ook altijd tricky. Vorig jaar zat ik in dertiende positie en dan is er soms paniek. In de achtergrond rijden sommige dames plots trager naar beneden, dan is het oppassen geblazen.”

DJ SET REGI

De Telenet Superprestige in Zonhoven is ieder jaar opnieuw één van de hoogtepunten van het crossseizoen en dankt dat aan de intussen mythische Kuil. Zondag zal die nog wat meer uitstraling krijgen.

Om het publiek nog meer op te zwepen in aanloop naar de wedstrijd van de elite zal Regi een dj-set spelen in het midden van de Kuil. Tussen 14u15 en 15u zal de ereburger van Heusden-Zolder zijn beste plaatjes afvuren op het publiek.

PROGRAMMA

Cyclocross Zonhoven, zondag 8 december

9u50 Nieuwelingen eerstejaars

10u35 Nieuwelingen tweedejaars

11u50 Ridley Cup voor Internationale Junioren

13u40 Superprestige Ladies Trophy

15u00 Telenet Superprestige Elite/U23

DEELNEMERS

De deelnemerslijst kan u HIER terugvinden.

Voor meer info: www.superprestigezonhoven.be.

Bron: PM

Foto: Bart Knops