Zdenek Stybar en Marianne Vos beginnen seizoen in Essen

Zdenek Stybar en Marianne Vos beginnen seizoen in Essen


Zaterdag staat in Essen de vijfde proef van de Ethias Cross op de agenda. En net als de andere Ethias Crossen zal ook deze niet onopgemerkt blijven. Met dank aan een stevig deelnemersveld, kwalitatief en kwantitatief.

Met Zdenek Stybar en Marianne Vos strikten de organisatoren twee absolute iconen in de recente crossgeschiedenis. In Essen zijn ze niet weinig fier dat zij uitgerekend in de Ethias Cross hun eerste veldritten van het seizoen betwisten.

“Ik ben absoluut verheugd nog eens in Essen – toch mijn tweede thuis – te kunnen crossen”, aldus Zdenek Stybar. “Dat is inmiddels al vier jaar geleden. Ik kijk er echt naar uit om nog eens van die typische sfeer te kunnen genieten. Maar ik pin me niet vast op een resultaat. In de eerste crossen is het vooral de bedoeling het goede gevoel terug te vinden. We zien wel waar me dat de komende weken brengt. In elk geval zie ik het veldritprogramma dat ik deze winter afwerk als de perfecte aanvulling op mijn voorbereiding richting volgend voorjaar.”

Andere toppers aan de start in Essen zijn onder meer titelverdediger Laurens Sweeck, Tom Pidcock, Quinten Hermans, de plaatselijke vedetten Tom Meeusen en Jim Aernouts, Daan Soete, Gianni Vermeersch, Diether Sweeck, Wietse Bosmans en wegrenner Xandro Meurisse.

Bij de dames kijken we uit naar de terugkeer van meervoudig wereldkampioene Marianne Vos. Het uithangbord van CCC-Liv is terug na een lange break na een intensief wegseizoen. Omdat een aantal toppers op stage zijn, zou het zomaar kunnen dat Vos zaterdag al meedoet voor de prijzen. Tegenstand moet komen van onder meer Ellen Van Loy, Loes Sels, Anna Kay, Kim Van De Steene en Aniek van Alphen.

Nieuwe structuur

De Ethias Cross in Essen wordt overigens voor het eerst georganiseerd door ‘CX Essen’, een nieuwe structuur die een paar maanden geleden de licentie overnam van de Molenheidevrienden. “Voor de voormalige organisatoren, die meer dan 50 jaar actief zijn geweest, werd de organisatie iets te zwaar om dragen”, aldus Robin Jacobs van CX Essen. “Daarom hebben wij een reddingsboei gegooid. Wij, dat zijn Ron van Nijnatten, Luc Van Thillo en ikzelf, drie Essense ondernemers. Met de steun vanuit het lokale verenigingsleven én de Molenheidevrienden zelf willen we hun werk verder zetten en zelfs nieuw leven inblazen.”

PROGRAMMA

10u: Nieuwelingen

11u: Junioren

12u: G-cross

13u45: Elite en U23 Dames

15u: Elite en U23 Heren

Zowel de dames als de herenwedstrijd zijn live te volgen op VTM.

Deelnemerslijsten en meer info op www.ethiascross.be.  

Bron: PM

Foto: Bart Knops