Laurens Sweeck pakt eerste zege in Neerpelt

Laurens Sweeck pakt eerste zege in Neerpelt

Laurens Sweeck heeft de eerste cross van betekenis op Europese bodem gewonnen: hij domineerde de Soudal Classic in Neerpelt en haalde het voor Jens Adams en Michael Vanthourenhout.

Geen Kevin Pauwels, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar aan de start. Dus meer kansen  voor enkele andere renners om prijs te rijden. Zoals Laurens Sweeck, twee keer derde in de Amerikaanse crossen, en Michael Vanthourenhout, tweede in Las Vegas. Ook Klaas Vantornout en Tom Meeusen waren erbij.

Sweeck ging ook goed van start, en nam als derde de eerste bocht, net voor Michael Vanthourenhout, maar de kop was voor Marcel Meisen. Heel wat renners misten hun bocht en moesten afstappen.

In de tweede ronde na Sweeck resoluut de leiding en moest Meisen hem laten gaan na materiaalpech. De Era-Circusrenner voerde de forcing in het zand. Hij had een minieme voorsprong op Michael Vanthourenhout en wat verder volgden Klaas Vantornout en Tom Meeusen.

Een ronde later ging Tom Meeusen even op de solotoer. Maar de achtervolgers lieten niet begaan. Quinten Hermans tracht de aansluiting met de vijf leiders te maken. Thijs van Amerongen nam dan de leiding met Vanthourenhout en Sweeck in het wiel.

Kans Michael Vanthourenhout

We waren halfkoers als Michael Vanthourenhout zijn kans waagde. Maar een sterke Sweeck haalde de Napoleon Gamesrenner terug. Hij liet iedereen ter plekke en begon aan zijn solo. Michael Vanthourenhout moest het gaatje laten voor Jens Adams.

Adams kwam dan bij Sweeck en het duo ging sterk door. Vanthourenhout kon geen antwoord geven op de aanval.

In de voorlaatste ronde maakte Adams een foutje in de zandbak en zo ging Sweeck helemaal solo. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij elf seconden voorsprong op Adams. Daarmee had Sweeck genoeg voor zijn eerste zege voor Adams en Vanthourenhout.

Sophie De Boer wint bij de vrouwen

sophie-de-boer-neerpelt
De Nederlandse Sophie De Boer  zegevierde in Neerpelt bij de vrouwen. Laura Verdonschot was tweede, Nikki Brammeier derde.

Pieter-Jan Vliegen heerst bij junioren in Neerpelt

 

Pieter-Jan Vliegen heeft  in Neerpelt bij de junioren gewonnen. De renner van het Kalas Cycling Team 99 haalde het voor Niels Vandeputte en Arne Vrachten.

Vliegen maakte al meteen bij de start zijn intenties duidelijk en bepaalde het tempo in de eerste ronde. Hij kreeg nog zes andere junioren met zich mee, al dunde het groepje gaandeweg wel uit. Met nog drie ronden voor de boeg kregen we drie leiders: Vliegen, Niels Vandeputte en Brent Braes, die als eerste vooraan de rol moest lossen.

Aan het beukwerk van Vliegen viel evenwel weinig te beginnen en ook Vandeputte moest de renner uit Heusden-Zolder laten rijden. Hij soleerde naar de zege, Vandeputte moest vrede nemen met de tweede stek. In de strijd om de derde plaats beende Arne Vrachten na een sterke inhaalrace Brent Braes nog bij, waarna hij de laatste podiumstek pakte.

Bij de nieuwelingen was Ryan Cortjens aan het feest. Hij haalde het na een spannende strijd met Wietse Meeusen en Thibau Nys en maakte het verschil in de slotronde in de zandbak. Meeusen volgde op enkele seconden op de tweede plaats, Nys werd derde.

(Verslag Junioren en nieuwelingen : bron Het Nieuwsblad)

Foto’s: Marc Bluys