Laurens Sweeck pakt zijn tweede overwinning in Sint-Niklaas

Laurens Sweeck pakt zijn tweede overwinning in Sint-Niklaas

Een voortreffelijke overwinning voor Laurens Sweeck in Sint Niklaas. Meteen laat hij iedereen zien dat hij ook bij de groten hoort. Hij wist Wout Van Aert en Sven Nys te kloppen in Sint-Niklaas.

De Sterren in de Ster te Sint-Niklaas. De topfavorieten Wout Van Aert, Van der Haar, Van der Poel, Nys en Pauwels daar werd veel van verwacht….. Maar of zij het konden waarmaken was de grote vraag. Iedereen voelden zich moe na de cross van Maldegem. Niemand heeft kunnen trainen zoals hij het gewoon was. Het was dus zien wie er het beste uit deze vermoeiende week gekomen was….

We kregen 37 rijders uit 9 verschillende landen aan de start.Wout Van Aert al zeker van de winst in de B-post Bank Trofee kon zich wel wat veroorloven. Hij moest niks vrezen van Kevin Pauwels die tweede stond in dat klassement. Het kon nog spannend worden voor de derde plaats. Het licht op groen en een hazenstart van Lars Van der Haar. Kevin Pauwels was alert en zat onmiddellijk op zijn wiel. Maar later zal blijken dat die twee een zware terugval zouden kennen tijdens het verloop van de wedstrijd. Toon Aerts volgde op derde plaats, Sven Nys was wat matiger gestart en kreeg een oponthoud te verwerken bij de ingang van de weidepassage. Hij mocht aan een harde achtervolging beginnen. Toon Aerts had het naar zijn zin en nam de top van de wedstrijd in handen. Tim Merlier schoof op naar de tweede plaats. Michael Vanthourenhout, Lars Van der Haar, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Wout Van Aert, Tom Meeusen en de rest van het peloton volgden op een lang lint. Toon Aerts mocht zich in de kijker rijden. Michael Vanthourenhout zette de achtervolging in. Van der Poel en Nys zaten zeker nog niet op hun plaatsen en waren bezig met op hun eigen tempo op te schuiven in de wedstrijd. In de zandstrook sloot Tim Merlier aan bij Michael Vanthourenhout. Pauwels, Van Aert volgden mee in het wiel.

Ronde 2 : Toon Aerts hield de benen bijna stil waardoor Tim Merlier en Michael Vanthourenhout terug konden keren. Op tien seconden hadden we een achtervolgend groepje met alle topfavorieten erin. De achterstand werd volledig afgezwakt en we kregen een hergroepering van alle topfavorieten. Merlier mocht even de koers in handen nemen. De topfavorieten bekeken elkaar en lasten elk een rustperiode in. Maar lang mocht dat niet blijven duren. De wedstrijd bleef gesloten tot de tussensprint. Deze mocht gewonnen worden door Tim Merlier. Toon Aerts pakte daar de tweede plaats en de derde plaats ging naar Michael Vanthourenhout. Dat waren geen bedreigingen voor de klassementen.

Ronde 3 : Mathieu Van der Poel trok even door aan de finishzone. Maar Tom Meeusen counterde de aanval. Zo bracht hij iedereen terug in het wiel van de koploper. Laurens Sweeck had zich in het wiel van Tom Meeusen genesteld. Mathieu Van der Poel koos ervoor om in derde stelling de wedstrijd te controleren. Nys begon met mondjesmaat op te schuiven. Merlier volgde op de vierde plaats, Michael Vanthourenhout op 5, Van Aert op 6 en Nys op 7. Van de Haar had niet de topvorm die hij de afgelopen weken had en volgde al op 45 sec. Hij zou nooit in de wedstrijd voorin komen. Tom Meeusen schudde aan de boom nabij de waterkant. Mathieu Van der Poel plaatste een tussensprint en kwam terug tot op het wiel van Tom Meeusen. Laurens Sweeck moest enige fietslengtes prijs geven in derde stelling. Wout Van Aert trok de achtervolging op gang met de rest van de topfavorieten in zijn wiel.

Ronde 4 : Mathieu Van der Poel en Tom Meeusen rijden weg van de anderen. Wout Van Aert, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Corné Van Kessel, Sven Nys volgden op 11 sec. Lars Van der Haar hing toen al op 20 sec. Aerts als snelle starter moest het bekomen en keerde terug op 22 sec. Mathieu Van der Poel kwam even onder stoom te staan. Maar lang zou het niet duren. Hij begon fouten te maken en zijn moraal begon te breken. Hij zou voorin wegvallen. Wout Van Aert spartelde tegen maar hij kwam niet korter op de twee koplopers. Michael Vanthourenhout reed zijn achterwiel helemaal stuk en verloor hierdoor ook de aansluiting. Mathieu Van der Poel probeerde opnieuw weg te rijden aan de waterkant maar Tom Meeusen was bij de pinken en reageerde bijna onmiddellijk. Wout Van Aert haalde de derde plaats uit de brand op zoek naar de koplopers. Laurens Sweeck volgde op dat ogenblik op de vierde plaats gevolgd door de grootmeester Sven Nys.

Ronde 5 : We kregen Mathieu Van der Poel even alleen aan de leiding met 3 sec voorsprong op Tom Meeusen. De derde plaats was voor Wout Van Aert op 11 sec. Laurens Sweeck zat onmiddellijk op het wiel met 12 sec. De rest van de groep volgde op 15 sec. Mathieu Van der Poel controleerde de wedstrijd vanuit de koppositie. Maar Tom Meeusen geloofde in zijn kansen en keerde terug tot bij de Nederlandse Kampioen. Ook uit de achtergrond probeerde Wout Van Aert, Laurens Sweeck en Sven Nys terug te keren.

Ronde 6 : Meeusen kwam aan de kop van de wedstrijd, Wout Van Aert op 2 sec. en Laurens Sweeck op 3 sec. Nys op 12 sec, Van Kessel op 13 sec, Michael Vanthourenhout en de rest al buiten schot. Voorin kwam het drietal samen en dan drukte Laurens Sweeck zijn stempel op de wedstrijd. Lars Van der Haar kwam ten val in de achtervolging. Sven Nys kwam onder stoom te staan. We kregen opnieuw een val van Corné Van Kessel. Dieter Sweeck kon zijn medemakker net ontwijken. Laurens Sweeck rook zijn kant en probeerde zich in de kijker te rijden. Wout Van Aert liet hem zijn ding doen. Tom Meeusen was op dat ogenblik al blij dat hij kon blijven volgen. Het tempo van Laurens lag verschikkelijk hoog. Nys schoof op zijn kousenvoeten op naar Tom Meeusen toe. Een groepje van vijf rijders waaronder Dieter Sweeck, Merlier, Peeters en Van der Poel volgden al op meer dan 40 sec.

Ronde 7 : Laurens Sweeck begon zijn voorsprong uit te bouwen. Hij had al 10 sec. voorsprong op Wout Van Aert, Tom Meeusen. Zij hielden de benen stil waardoor Sven Nys kon komen aansluiten in de achtervolging op Laurens Sweeck. Sven kreeg de boodschap door van Paul Van den Bossch dat hij kon meestrijden voor de overwinning. Nys zette zich meteen naast de wereldkampioen. Laurens Sweeck begon in zijn kansen te geloven en hij kon de wedstrijd gaan winnen. Genoeg volume en genoeg bagage had hij in zijn benen om deze wedstrijd op zijn palmares te schrijven. Achter hem werd niet meer gereden. Wout Van Aert, Tom Meeusen en Sven Nys lieten hem vooraan begaan. Zij waren al meer met de wedstrijd van morgen bezig.

Ronde 8 : Laurens Sweeck voelde de nattigheid van de achtervolgers in zijn nek. Hij kreeg te horen dat de Oude Nys de achtervolging leidde en terugkeerde tot op 10 sec. Van Aert volgde op 15 sec. Tom Meeusen moest de rol voorin lossen en kwam door op 31 sec. Peeters volgde op 1 minuut 10. Wout Van Aert sloot op de technische stroken terug aan bij Sven Nys. De vaststelling was dat Laurens Sweeck op dezelfde afstand bleef zitten. Hij putte er enorm veel moed en energie uit. De man uit Schriek vocht door en reed weg van zijn concurrenten op zoek naar zijn tweede overwinning van het seizoen. De anderen mochten gaan strijden voor de tweede plaats.

Ronde 10: Sweeck reed op 17 sec van Wout Van Aert en Nys rond. Tom Meeusen berustte in zijn vierde plaats. Kevin Pauwels reed op dat ogenblik rond op 14e plek met meer dan 2 minuten 20 achterstand. Hij kon Sven Nys niet meer belagen. Alles werd dus in de voorbereiding gebracht van de winst van Laurens Sweeck. Sweeck genoot van zijn laatste ronde en bij de doortocht bij de materiaalpost bedankte hij zijn mekaniekers al voor deze overwinning. Hij zette zich met deze overwinning naast zijn leeftijdsgenoten. Laurens was superblij met deze tweede overwinning van het seizoen. Het gevecht voor de tweede plaats werd er geen. Wout Van Aert trok de spurt aan en Sven Nys zette niet meteen aan. Dus de tweede plaats was voor Wout Van Aert en de derde stek voor Sven Nys.

In de eindstand van de B-post Bank trofee hebben we Wout Van Aert als eindlaureaat. Kevin Pauwels behield zijn tweede plaats en Sven Nys werd knap derde.