Leiders houden stand in derde rit Cape Epic, Claes en Schuermans dertiende

Leiders houden stand in derde rit Cape Epic, Claes en Schuermans dertiende

Marathonwereldkampioen Andreas Seewald en Martin Stosek (Canyon Northwave) hebben de derde rit van de Cape Epic gewonnen. Samuele Porro en Fabian Rabensteiner werden tweede voor de leiders Jordan Sarrou en Matthew Beers, die een halve minuut moesten toegeven. Ze hebben nu bijna driekwart minuut voorsprong op de winnaars van vandaag. Het duo Urs Huber en Simon Schneller(Bulls) staat derde.

Bij de vrouwen waren Sina Frei en Laura Stigger (NinetyOne-songo-Specialized) opnieuw outstanding. Ariane Lüthi en Robyn De Groot werden terug tweede voor het duo Candice Lill en Mariske Strauss. In het klassement nemen de leidsters meer afstand op Lüthi-De Groot en Lill-Strauss, respectievelijk tweede en derde in de stand.

Bij de Grand Masters zijn Bart Brentjens en Peter Vesel na vier dagen wedstrijd de leiders.

Frans Claes en Jens Schuermans hebben een goede zaak gedaan in de Cape Epic. Het team van Bidon Recup-Showpad reed een sterke etappe en klimt drie plaatsen in het algemeen klassement. Een top-10 klassering is in zicht.

Woensdag kregen de renners ei zo na een gelijke etappe als dinsdag voor de wielen geschoven. Tenminste op papier, want met de moordende Fanties Pass op het einde van de rit wist je dat je diep in je krachten moest gaan om een rol van betekenis te kunnen spelen. De etappe rond het wijndomein Saronsberg in de vallei van Tulbagh kende geen genade. De eerste beklimming naar de Bone Trail was slechts het voorgerecht. 

Frans Claes: “Vandaag kenden we een goede start. Jens en ik hadden afgesproken om zo lang mogelijk proberen aan te haken bij de leiders. Door een dubieuze pijl reden we even verkeerd en verzeilden we in een tweede groep. Daar namen we de leiding en konden we uiteindelijk nog een paar teams inhalen.”

Van de Bone Trail kronkelde het over goed aangelegde singlepaden en de Three Gorges naar de laatste enorme klim. De Fanties Pass is misschien wel de zwaarste klim van de 2021 Cape Epic-route. 

Jens Schuermans: “Vooral het einde was loodzwaar. De laatste drie kilometer had een stijgingspercentage van gemiddeld meer dan 14% met pieken tot 20%. Ik dacht dat de klim beter berijdbaar zou zijn, maar het pad lag vol losse kasseien en daar moest je op sommige stukken 25% omhoog. Op het asfalt is dat al zwaar, met de mountainbike is dat bijna niet te doen. Als je dit na twee en een half uur voorgeschoteld krijgt, dan hakt dat er wel in.” 

Frans Claes: ”Normaal moet me dat liggen, zo’n steile en ruwe beklimming. Ik doe dat echt graag. Maar vandaag stond de zon stond pal op de berg en steeg het kwik tot boven de dertig graden. Ik heb echt afgezien. Ik had het gevoel dat ik moest overgeven en het was sterven om de finish te halen.”

Het Belgische duo eindigde uiteindelijk als dertiende en klimt in het algemeen klassement naar de dertiende plek. De achtdaagse etappewedstrijd is ondertussen halfweg. De vermoeidheid begint door te wegen en de verschillen tussen de teams lopen op. Er wordt niet meer met seconden gegooid maar met minuten. Het belooft nog een zware Cape Epic te worden. Morgen trekt de karavaan van Tulbagh naar Slanghoek met 73 kilometers en zo’n 1650 hoogtemeters.

Bron: PM

Foto: Wim Vanderwegen