Dias en Becking winnen vierde rit, Schuermans en Claes twaalfde

Dias en Becking winnen vierde rit, Schuermans en Claes twaalfde

Hans Becking en José Dias zijn de ritwinnaars vandaag. Ze klopten het leidersduo Jordan Sarrou- Matthew Beers. Grote verliezers van de dag zijn Andreas Seewald-Martin Stosek. Ze verloren 21 minuten door pech en moeten hun tweede plaats in het klassement afstaan aan de derde van de dag, het duo Martin Frey-Simon Stiebjahn.

Bij de vrouwen was er andermaal een overwinning voor Sina Frei en Laura Stigger. Ze hebben nu een voorsprong van meer dan 17 minuten in het klassement op Ariane Lüthi en Robyn De Groot. Candice Lill en Mariske Strauss werden tweede in de rit en blijven derde in de stand.

Frans Claes en Jens Schuermans houden stand in de Cape Epic. Na een sterke proloog viel het team door mechanische pech en enkele vermijdbare valpartijen in de eerste etappe terug in het klassement. Sindsdien maken de Belgische mountainbikers dagelijks progressie en sluipen ze dichter bij een top-10 plaats. Vandaag reden ze als twaalfde duo over de finish. Dat is ook hun plaats in de algemene rangschikking.

De vijfde rit van de Cape Epic was een overgangsrit. Die ging van het wijndomein Saronsberg in Tulbagh naar de vallei van Slanghoek, aan de voet van een indrukwekkende bergketen. Op papier was de etappe een korter en dus wellicht ook makkelijker dan de ritten van de voorbije dagen. Maar in de Tour de France van het mountainbiken bestaan geen makkelijke etappes.

Frans Claes en Jens Schuermans (BIDON Recup-Showpad) hebben ondertussen een duidelijk plan van aanpak. Claes: “Onze strategie is dezelfde als de voorbije dagen. We proberen zo lang mogelijk bij de leiders te blijven. Met een beetje geluk belanden we dan in een tweede kopgroep waar we goed kunnen samenwerken. Dat was ook vandaag het geval.” 

Schuermans: “Iedereen draaide goed rond zodat het tempo er inbleef. Uiteindelijk worden we 12de, dat is weer iets beter dan de voorbije dagen. De meeste teams worden minder sterk, wij worden elke dag een beetje beter. Het is wel fijn om met dat gevoel het weekend in te gaan.

De etappe was 73 kilometer lang en telde 1650 hoogtemeters. Het venijn zat net zoals gisteren in de staart van de rit. Schuermans: “In het begin ging het over brede paden en hadden we wind in de rug. Ik geloof dat we na 40 kilometer een gemiddelde hadden van 30 kilometer per uur. Het laatste gedeelte was mooier met veel single tracks en steile klimmetjes. Ik merk dat ik de lange afstanden goed verteer. Dat is bemoedigend voor de toekomst.

Tweevoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon Frans Claes heeft nog steeds last van zijn ribben na een val eerder deze week. Ook zijn pols speelt elke dag nog op. Claes: “Zowel mijn gekneusde ribben als mijn geopereerde pols doen pijn op deze rotsige trails. Ik ga hier elke dag naar de kinesist en tijdens de race duurt het toch wel even vooraleer de stijfheid weg is. Na elke etappe leg ik mijn gezwollen pols in ijs. Maar opgeven in een van de mooiste en wellicht de zwaarste etappekoersen van de wereld, staat niet in mijn woordenboek.”

Morgen staat er een bijzonder zware rit op het programma met maar liefst 2900 hoogtemeters. Bovendien dreigt er een onweer wat de race nog harder zal maken.

Bron: PM

Foto: Wim Vanderwegen