Loana Lecomte zegeviert ook in Leogang

Loana Lecomte zegeviert ook in Leogang

Driemaal is scheepsrecht. Loana Lecomte heeft nu ook de wereldbekerrace in Leogang gewonnen. De wereldbekerleidster reed al in de eerste ronde van haar concurrenten weg. Olympisch kampioene Jenny Rissveds werd tweede voor de lokale Laura Stigger, Jolanda Neff en Pauline Ferrand-Prévot. Githa Michiels moest opgeven na een zware val. Hopelijk valt alles nog mee.

Dit seizoen wordt er geschiedenis geschreven in bij de elite vrouwen. Het Franse fenomeen Loana Lecomte nam al vroeg afstand van het peloton en aan het eind van de tweede ronde had ze een voorsprong van meer dan een minuut, die ze in de loop van de wedstrijd alleen maar verder uitbouwde. De Franse renster maakte licht werk van de technische afdalingen op de Bongo Bongo sectie en zag er koel en beheerst uit op de steile beklimmingen van het parcours. Lecomte’s dominante prestatie in deze race zou haar de eerste vrouw maken die alle drie de openingsraces van het seizoen zou winnen sinds Gunn-Rita Dahle (NOR), en ook slechts de derde vrouw ooit die de Short Track en Olympische afstanden in hetzelfde weekend zou winnen.

Ik ben heel blij dat ik op dit punt sta. Het is een beetje ongelooflijk. Ik blijf gewoon alles doen wat ik kan, ik ben erg blij. Ik had nog nooit gewonnen in de Junioren of U-23, dus ik weet niet echt wat ik moet zeggen,” zei Lecomte na haar overwinning.

De achtervolgende groep, bestaande uit Pauline Ferrand-Prévot (FRA), Jenny Rissveds (SWE), Jolanda Neff (SUI) en, later in de race, Laura Stigger (AUT), was verwikkeld in een race-lange strijd om de tweede plaats, die zou komen tot de allerlaatste paar minuten van de race. Rissveds maakte het grootste deel van de race deel uit van een tweede achtervolgende groep, maar bleef binnen aanvalsafstand en dichtte methodisch het gat tussen haar en de vrouwen voor haar.

De Zweedse bewees dat ze niet uit te sluiten is op de dag van de wedstrijd toen ze de lange, rechte klim in de laatste ronde opjoeg en Stigger voorbij glipte. Beide rensters gingen er in de laatste bochten hard tegenaan, maar de Zweedse kwam in 1:18:51 over de finish, iets voor Stigger.

Net als Rissveds moest de Oostenrijkse zich terugvechten van buiten de top 5. De jonge Oostenrijkse vond haar ritme halverwege de race en vocht zich een weg langs Rebecca McConnell (AUS) en Haley Batten (USA) voordat ze de strijd aanging met Prévot en Neff, die hun positie niet wilden afstaan aan de Oostenrijkse. Prévot en Neff domineerden de beklimmingen, maar Stigger nam meer risico’s in de afdalingen, waardoor ze in de laatste ronde Neff voorbleef en op het achterwiel van Prévot zat, die ze kort daarna inhaalde. Het leek een uitgemaakte zaak dat Stigger hier in Leogang tweede zou worden, maar dat was voordat Rissveds haar aanval op de klim ontketende. Stigger was slechts twee seconden langzamer dan haar Zweedse rivale en finishte de race in 1:18:53, wat haar een welverdiende derde plaats in haar thuiswereldbeker opleverde.

Foto: Luc Wilms