Troy Brosnan verhindert Frans feestje in Leogang, Camille Balanche outstanding bij de vrouwen

Troy Brosnan verhindert Frans feestje in Leogang, Camille Balanche outstanding bij de vrouwen

Troy Brosnan (AUS) verhindert Frans feestje met verschroeiende run, Camille Balanche (SUI) beheerst “Vali’s Hölle” om de eerste plaats te pakken

Het was een dag vol spannende races in Leogang op dag twee van de UCI Mountain Bike World Cup. Leogang was de aftrap van het 2021 Downhill raceseizoen en leverde in drommen, met foutloze runs door verraderlijke bossen, grote sprongen op het snelweggedeelte en actie op het scherpst van de snede bij zowel de mannen als de vrouwen Elite. De opening van het seizoen werd opgeluisterd door een luchtshow van de Flying Bulls, die verbazingwekkende acrobatische toeren uithaalden, waarbij de verzamelde toeschouwers foto’s en video’s maakten.

Troy Brosnan deed het schijnbaar onmogelijke. Gevoed door zijn sterke kwalificatierun en als laatste rijder de berg af, wist de Australiër wat er op het spel stond. Brosnan toonde zijn extreme bikebeheersing en vocht hard om de aansluiting te houden op het hoogste deel van het parcours. Hij hield hem vast in het bos in de hoop op een groene splitsing. Brosnan viel de steile wortels en sporen van “Vali’s Hölle” aan met een felle snelheid en tactische precisie en leek over de wortels te zweven die de rijders de hele week al uitdaagden. Met een finish in 3:26.019 voltooide de Australiër een perfect weekend in het idyllische Oostenrijkse stadje en nam hij zijn eerste wereldbekerzege sinds 2017 mee naar huis.

“Het is eerlijk gezegd zo gek. Na de kwalificatie voelde ik me zo zelfverzekerd en gelukkig. Het is goed om weer op het tempo te zitten. Die run voelde zo goed, ik was gewoon zo aan het pinnen en probeerde de bodem aan te vallen. Ik ben zo blij, maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen. Er ligt nu een beetje meer op de lijn, denk ik,” zei een zichtbaar euforische Brosnan.

Thibaut Daprela (FRA) staat bekend om zijn alles-of-niets aanpak, en dat was te zien. Alleen al in de topsectie won hij meer dan drie seconden op ploegmaat Pierron. Daprela bulldozerde over het eerste deel van het bos, maar een klein foutje deed hem zijn voet van het pedaal halen en even leek het erop dat hij het podium zou missen. De Fransman liet zich niet uit het veld slaan en werkte hard om zijn voorsprong in het groen te behouden. Op een haar na hield de Fransman zijn groene voorsprong vast en behield hij zijn voorsprong op Amaury Pierron (FRA) met minder dan een halve seconde.

In zijn eerste wereldbekerwedstrijd sinds Snowshoe in 2019 haalde Pierron (FRA) het beste uit de droge baan en reed hij zijn hele race op het scherpst van de snede. De razend snelle Fransman vond cruciale splitseconden op het meest beslissende deel van de baan en behield zijn snelheid gedurende de hele race. Zijn razendsnelle run bracht hem ruim een uur in de hot seat en hij racete naar een 3:27.497 finish, een tijd die onaangetast zou blijven tot Brosnan (AUS) en Daprela van de berg afkwamen.

In de Vrouwen Elite race liet Camille Balanche (SUI) de wereld zien waarom ze de regenboogstrepen op haar trui heeft. Vliegend over het parcours en foutloos door het bos van “Vali’s Hölle”, maakte de Zwitserse snelheidsster licht werk van het hele Leogang parcours, net zoals ze deed tijdens de wereldkampioenschappen van 2020. Haar tijd van 4:07.850 zou onaantastbaar blijken, zelfs niet voor Vali Höll, die op haar thuisterrein op een missie was.

Met de leiderstrui op haar rug, dankzij een uitstekende kwalificatierun, schoot Valentina Höll (AUT) uit het starthek. Het uitzinnige publiek wachtte haar op in het finishgebied en ze reed vlot en snel door de naar haar vernoemde bosrijke strook. Toen ze op het laatste rechte stuk aankwam met alle tussentijden in het groen, sloeg het noodlot toe. Vali werd op het verkeerde moment door de baan gegrepen, waardoor ze tegen de grond ging en kostte haar kostbare seconden in haar jacht op haar eerste Elite-overwinning ooit. Ondanks de crash zette Vali een tijd neer van 4:09.262, goed genoeg voor de tweede plaats.

Monika Hrastnik (SLO), die in het midden van het peloton de berg afkwam, kwam goed uit de startblokken met een foutloze topsectie en kwam in Vali’s hel net iets voor Tahnée Seagrave (GBR), die de eerste competitieve tijd van de dag had neergezet. De meest technische en lastige sectie van Leogang was geen probleem voor de Sloveense, die finishte met een tijd van 4:09,321, wat haar beloonde met de derde plaats in de eerste race van het seizoen.

“Ik had echt een hele goede run. Ik kon mijn voet de hele tijd op het pedaal houden en er was niets dat ik beter had kunnen doen. Vali is echter ongelooflijk snel, dus ik had veel geluk dat ze crashte. Ik voelde me echt goed in training, had vertrouwen en deze week was ongelooflijk gaaf,” zei een opgetogen Balanche meteen na de race.

Bij de junioren waren alle ogen gericht op wereldkampioen junioren Oisin O’Callaghan (IRL) en, met titelverdedigster Lauryne Chappaz (FRA) buiten strijd wegens een verstuikte duim, op de Oostenrijkse Sophie Gütohrle, die vorig jaar 2e werd bij de wereldkampioenschappen.

O’Callaghan kon zijn prestatie van 2020 in Leogang niet evenaren en moest zich tevreden stellen met de 8e plaats. Pau Menoyo Busquets (ESP), Jackson Goldstone (CAN) en Dennis Luffman (GBR) maakten de Top 3 bij de Men Junior compleet.

Bij de dames kwam Gütohrle als laatste junioren de snelste lijn door het bos tegen. Ze finishte op maar liefst 10,555 seconden van Leona Pierrini (FRA) en Izabela Yankova (BUL) sloot de Top 3 af.

Mannen Elite DH Top 3:

Troy Brosnan (AUS) – 3:26.019
Thibaut Daprela (FRA) – 3:27.254 (+1.235)
Amaury Pierron (FRA) – 3:27.497 (+1.478)


Vrouwen Elite DH Top 3:

Camille Balanche (SUI) – 4:07.850
Valentina Höll (AUT) – 4:09.262 (+1.412)
Monika Hrastnik (SLO) – 4:09.321 (+1.471)
De volledige resultaten van vandaag zijn te vinden op https://www.mtb-weltcup.at/en/Races-Qualifiers-Trainings/Startlists-Results

Morgen, zondag 13 juni, gaan de wedstrijden verder met de Olympische vrouwen Elite Cross-Country om 12:20 CEST, voordat de Elite Men de dubbele wereldbeker afsluit om 14:50. Bekijk alle actie LIVE op Red Bull TV.

Bron: PM

Foto’s: ©Moritz Ablinger & ©Stefan Voitl