Luca Braidot wint verrassend WB in Lenzerheide

Luca Braidot wint verrassend WB in Lenzerheide

In een spannende wereldbekerrace in Lenzerheide heeft de Italiaan Luca Braidot zijn eerste wereldbekerzege gepakt. Hij klopte de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly in de sprint. Mathias Flückiger die samen met Nino Schurter aan de leiding reed in de laatste km, crashten met elkaar en zagen zo de winst vliegen. Flückiger werd derde en de erg ontgoochelde Schurter vierde. De wereldkampioen moet nog minstens een week wachten om het wereldrecord te breken.

Onze landgenoten Jens Schuermans (15de) en Pierre de Froidmont(19de) eindigden in de top 20.

En Schurter liet vanaf het begin zien dat hij dit record thuis wilde vieren en reed met hoge snelheid vooruit. Een kleine kopgroep bestaande uit Schurter, Filippo Colombo en Alan Hatherly had een grotere groep rond Mathias Flückiger vlak op hun hielen – de top 16 werd gescheiden door minder dan 15 seconden.

In de loop van de tweede ronde, in een krappe race, trok een groep van vier bestaande uit Schurter, Flückiger, Colombo en Hatherly uiteindelijk weg totdat de sterke Italiaan Luca Braidot in het midden van de race bij hen aansloot en direct de leiding overnam.

Door zijn lagere tempo kon ook de Spanjaard David Valero Serrano inhalen. Tegen het einde van de vierde ronde reed Flückiger samen met Schurter weg. Terwijl Braidot en Hatherly zich terugvochten, vielen Colombo en Valero Serrano terug.

Wat tot het einde van de laatste ronde op een Zwitserse dubbeloverwinning met een mogelijk record voor Schurter leek, veranderde in een ongelooflijk drama: nadat eerst Flückiger in de laatste, brede klim in de techzone Schurter kon passeren, volgde de tegenaanval van de recordjager hem op de hielen. Schurter ging voor Flückiger voor Braidot en Hatherly de laatste wortelsectie in het bos in, waaruit de Italiaan en de Zuid-Afrikaan verrassend als eerste en tweede uitkwamen en de beslissing in de eindsprint forceerden. De twee grote Zwitserse rivalen hadden elkaar uit de race gehaald toen Flückiger opnieuw probeerde in te halen. Terwijl Flückiger na afloop sprak van een ongelukkige crash, die echter bij het racen hoorde, verweet Schurter zijn landgenoot streng dat hij hem met deze manoeuvre ronduit had onderuit gehaald op een plaats waar inhalen eigenlijk niet is toegestaan.

Uiteindelijk bekroonde Luca Braidot zijn sterke optreden met zijn eerste, zij het verrassende, wereldbekerzege en mag Alan Hatherly zich tevreden stellen met de tweede plaats. De twee mannen, die de hele race hadden gedomineerd, moeten genoegen nemen met de derde en vierde plaats in hun thuiswereldbeker. Nino Schurter kan de recordjacht al volgend weekend in Andorra voortzetten, terwijl Mathias Flückiger nog even moet wachten op zijn eerste wereldbekerzege op eigen bodem.

Dit is magisch. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik zie Nino en Flückiger nog steeds voor me. Die twee zijn gevallen. We zijn ze gepasseerd. Toen bleven Hatherly en ik over. Ik had pijn in mijn been en de sprint was erg zwaar. Morgen realiseer ik me misschien wat ik hier bereikt heb.” – Luca Braidot

Een echt tactische race vandaag. Nino, Flückiger en Colombo reden een sterke wedstrijd en probeerden het peloton op te breken en weg te komen. Ik bleef geduldig en vol vertrouwen. Het is echt moeilijk om hier op deze hoogte een hoog tempo aan te houden. Ik bleef elke keer verder naar achteren om energie te besparen. Ik wachtte op de sprint en verwachtte eigenlijk een sprint van 4 man, maar het werd een sprint van 2 man tussen mij en Luca door de valpartij tussen Nino en Mathias. Ik ben tweede geworden, het is mijn beste wereldbekerrace ooit, en er komen nog veel meer World Cups aan, ik kan niet wachten op de volgende.” – Alan Hatherly

In het laatste stukje bos op een van de laatste secties probeerde hij in te halen waar hij net niet kon en schoot me neer. Het is triest! We zouden op één en twee hebben gestaan en ik zou zo goed als gewonnen hebben. Er had geen betere situatie voor mijn record kunnen zijn. Het is een slechte reactie van hem, ik kan het alleen maar interpreteren als dat hij de nederlaag van vorig jaar niet kon verwerken en me daarom maar om ver reed. Ik begrijp het echt niet!” – Nino Schurter

Dat is racen. We passeerden elkaar verschillende keren tijdens de race. Het werd krapper en krapper tussen ons na elke inhaalmanoeuvre. Toen raakten we elkaar aan en stortten in. Het is niet leuk om de race zo te eindigen, maar het is wat het is. Dat is gewoon wat er kan gebeuren in de race.” – Mathias Flückiger

XCO heren uitslagen top 5:
1. Luca Braidot (ITA) 1:17:32
2. Alan Hatherly (RSA) 1:17:32
3. Mathias Flückiger (SUI) 1:17:36

  1. Nino Schurter (SUI) 1:17:44
  2. Filippo Colombo (SUI) 1:18:04

XCO Mannen Wereldbeker algemeen klassement Top 5:
1. Nino Schurter (SUI) 1154 punten.
2. Alan Hatherly (RSA) 942 punten
3. Mathias Flückiger (SUI) 936 punten
4. Vlad Dascalu (ROU) 882 punten
5. Maxime Marotte (FRA) 691 Punten

Foto: Sven Martin