Loana Lecomte wint WB Lenzerheide en wordt wereldbekerleidster

Loana Lecomte wint WB Lenzerheide en wordt wereldbekerleidster

Loana Lecomte heeft de wereldbekerswedstrijd in Lenzerheide gewonnen. De Française klopte Jenny Rissveds met acht seconden verschil. Alessandra Keller bekoorde het Zwitserse publiek met een derde plaats. Vierde werd Pauline Ferrand-Prévot die in de sprint de Nederlandse Anne Terpstra klopte. Olympische kampioene Jolanda Neff werd zesde.

Door haar zege pakte Loana Lecomte ook de leiding in de wereldbeker. Ze heeft nu één punt voorsprong op Rebecca McConnell.

Drie landgenotes kwamen aan de start. Emeline Detilleux werd 31 ste, Githa Michiels maakte haar comeback met een 51 ste plaats en Alicia Franck eindigde 62 ste.

Reeds in de vrij voorzichtige startronde reden de favorieten op kop, waar een kwintet van Jenny Rissveds, Jolanda Neff, Loana Lecomte (FRA), Alessandra Keller en Martina Berta in de loop van de eerste ronde wegreed. Net als in Leogang, moet de beslissende aanval weer van Lecomte komen. Alleen Rissveds en Keller konden haar volgen. Aan het eind van de eerste ronde lag het trio al bijna 30 seconden voor. Deze top 3 zou het vrouwenpeloton blijven domineren met afwisselend kopwerk gedurende de volgende drie ronden, totdat de Française in de langste klim van de vierde ronde zich kon losrukken van Keller en Rissveds. Ondanks de vrij korte beklimmingen in Lenzerheide slaagde de wereldbekerwinnares van 2021 erin haar voorsprong uit te breiden en uiteindelijk een onbedreigde overwinning te vieren. In de strijd om de tweede plaats moest Alessandra Keller, haar meerdere erkennen in Jenny Rissveds, die haar overwinning op de shorttrack bekroonde met de tweede plaats op de Olympische afstand.

Maar niet alleen de beslissingen in het toptrio waren zwaar bevochten. Achter hen vochten een hele reeks toprenners in wisselende constellaties spannende duels uit in de eerste twee achtervolgende groepen. Het podium werd gecompleteerd door Pauline Ferrand-Prévot en Anne Terpstra, die in de eindsprint de volgorde beslisten. Jolanda Neff eindigde op de zesde plaats na een wisselvallig maar sterk optreden. Wereldbekerleidster Rebecca McConnell lijkt nog steeds op zoek naar haar vorm na haar perfecte start van het seizoen en moet de leiderstrui afstaan na 14 de te zijn geworden aan Loana Lecomte, die nu het algemeen klassement aanvoert met één punt voorsprong.

Ik ben erg blij. Om eerlijk te zijn, dacht ik niet dat ik vandaag zou winnen. Het is de eerste keer dat ik hier win. Een geweldig weekend. Ik was een beetje moe, voelde me niet zo goed en probeerde gewoon een goede race te rijden. De leiding nemen is geweldig, maar zal mijn plannen voor het seizoen niet veranderen.” – Loana Lecomte

Het was zo vermoeiend en hard, maar goed. Ik vind het hier in Lenzerheide leuk zoals elk jaar, ja en het was goed!” – Jenny Rissveds

De sfeer en de mensen gaven alles voor ons! Er waren zoveel mensen die voor mij juichten als Zwitsers kampioen en ik probeerde dat op te vangen en als extra motivatie te gebruiken. Ik ben erg blij met mijn prestaties dit weekend, vooral met mijn derde plaats vandaag. Ik bedoel, het is mijn beste World Cup finish tot nu toe en ik ben erg enthousiast om volgend jaar terug te zijn.” – Alessandra Keller

Foto : Luc Wilms

Bij de vrouwen U23 won Sofie Pedersen voor Line Burquier en Puck Pieterse

Foto: Luc Wilms