Mariana Pajon en Jelle Van Gorkom winnen Supercross finale in Papendal

Mariana Pajon en Jelle Van Gorkom winnen Supercross finale in Papendal

ava

De Nederlanders waren aan het feest in eigen land. Met vele halve –en finalisten bij de Elite Women en Elite Men kleurden niet alleen de tribunes oranje in Papendal.

Jelle Van Gorkom won de finale bij de Elite Men voor de Let Edzus Treimanis en de Fransman Godet. Twan Van Gendt werd vierde en zorgde voor nog meer Hollandse euforie.

Bij de Elite Women won Mariana Pajon haar eerste Supercross. Ze klopte de Amerikaanse Arielle Martin en de Australische Lauren Reynolds met ruim verschil. De Nederlandse Laura Smulders werd vierde.

Pajon was duidelijk de sterkste vandaag bij de Elite Women. Ze plaatste zich moeiteloos voor de halve finale. In de eerste halve finale haalde ze van Laura Smulders, Arielle Martin en Lauren Reynolds. De tweede halve finale werd gewonnen door de AmerikaanseAlise Post voor  de Franse Manon Valentino, Stefany Hernandez uit  Venezuela en de Deense Simone Christensen.

In de finale kwamen deze Elite Women dus tegen elkaar uit. Pajon nam meteen de leiding en stond die niet meer af.  Eerst Christensen en daarna Valentino werden door een val al vroegtijdig uitgeschakeld. Laura Smulders, brons op de Spelen van Londen, werd luid aangemoedigd door het talrijke publiek, maar werd vierde.  Martin en Reynolds gingen haar voor. Alise Post werd vijfde voor Valentino en Christensen.

De Columbiaanse pakte haar eerste Supercrosszege uit en was daar dolblij mee. ‘Het is verbazend. Het is mijn eerste wereldbekerzege ooit. Mijn vader is ziek en is in Columbia.Deze zege draag ik aan hem op, ‘zei Pajon ontroerd na afloop.

Ook bij de Elite Men kregen we mooie kwalificatieronden te zien. In de eerste halve finaleplaatsten drie Nederlanders met Twan Van Gendt, Roy van den Berg en Martijn Jasperszich samen met de Columbiaan Carlos Mario OQuendo voor de finale. Raymon van der Biezen ging er jammer genoeg uit maar dat kon het dolgedraaide publiek er nog net bij nemen. Ook de Britten Liam Phillips en Kyle Evans  en de Fransman Quentin Caleyron haalden de finale niet.

Dat was ook het geval voor  de Japanner Yoshitaku Nagasako, de Italiaan Romain Riccardi, de Amerikaan Jared Garcia en de Australiër Bodi Turner na de tweede halve finale.  Edzus Treimanis won die halve finale voor Jelle van Gorkom en de Fransen André Sylvain en Damien Godet. 

In een spannende finale bewees van Gorkom dat hij helemaal terug is op wereldniveau, nadat hij lange tijd uit was met een blessure.  Hij klopte Treimanis en Godet. Van Gendt moest vrede nemen met de vierde plaats.

Dolblij ging van Gorkom het publiek en daarna zijn familie en vrienden groeten. De sympathieke Nederlander werd door vele landgenoten gefeliciteerd. ‘Schitterende comeback vandaag. Ik voelde me het hele weekend al goed. Op eigen grond wil je natuurlijk iets laten zien en dat is me gelukt vandaag, ‘besloot van Gorkom.

We brengen deze week nog beeldinterviews van enkele internationale rijders en van Arnaud Dubois. Je kan ze ook bekijken op byrolflor.be.

Rolf Vanherle en Erik Braeken vanuit Papendal.