Marianne Vos start in Antwerpen “Winnen? Dat wordt moeilijk”

Marianne Vos start in Antwerpen “Winnen? Dat wordt moeilijk”

De Soudal Scheldecross Antwerpen trapt zaterdag 16 december de drukke eindejaarsperiode op gang. Net zoals vorig jaar start Marianne Vos in de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee aan haar veldritseizoen. “De verwachtingen zullen hoog liggen, maar ik verwacht niet dat ik al mee zal doen voor de overwinning”, is de zevenvoudige wereldkampioene voorzichtig in haar ambities.

Na de vele positieve reacties tijdens de Flandriencross in Hamme krijgt de Toyo Tires Trap een vervolg in de Soudal Scheldecross. De trap van autobanden, die in het begin van het parcours ligt, krijgt wel een kleine make-over. Zo zullen de banden tegen elkaar worden vastgezet, om alle mogelijke risico’s te vermijden.

Erwin Vervecken van Golazo verwacht net zoals in Hamme spektakel op de bandenhindernis. “Het blijft een hindernis die technische vaardigheid van de renners vraagt. Bovendien is de helling nog iets langer en steiler dan in Hamme”, zegt Vervecken.

Vos: ‘Stijgende niveau bij de vrouwen maakt het moeilijker om te winnen’

Eén van de grote publiekstrekkers in Antwerpen wordt Marianne Vos. Zij start in de Scheldecross haar veldritseizoen. Naast de zevenvoudige wereldkampioene komt ook Katerina Nash aan de start. Vervecken is opgetogen met de komst van beide dames. “Zo krijgen we één van de mooiste deelnemersvelden van het seizoen bij de vrouwen.”

Vos, die vorig jaar in Antwerpen bij haar comeback in het veld meteen vierde werd, beseft dat alle ogen op haar gericht zullen zijn. “Ik mis echter nog wat ritme”, tempert ze de verwachtingen. “De vraagtekens waarmee ik vorig jaar aan de start stond, zijn er nu niet. Meedoen voor de overwinning lijkt me echter nog te hoog gegrepen. Die eerste wedstrijd is vaak lastig.”

Na het WK op de weg in Bergen bouwde Vos een rustperiode in. De voorbereiding op het nieuwe seizoen gebeurde met een ploegstage in Australië, waar ze ook aan de start stond van de Tour Margaret River en de Giro della Donna.

“Ik heb er vier weken in ideale omstandigheden kunnen trainen. Het was er behoorlijk warm voor de tijd van het jaar, maar ik heb er een goede basis kunnen leggen. De omschakeling is wel groot als je terug naar Europa komt, maar mijn lichaam is dat wel gewoon. De voorbije seizoenen bereidde ik me ook voor in Australië en Zuid-Afrika.”

Vos won vorig jaar 8 van de 12 wedstrijden waar ze aan de start verscheen. Dit jaar zal ze zo’n 10 keer in het veld duiken. “Ik heb mezelf vorig jaar toch wat verbaasd, maar door die prestaties zullen de verwachtingen nu nog hoger liggen. Het stijgende niveau bij de vrouwen zal het voor mij niet makkelijker maken om te winnen. Ik heb met plezier vastgesteld dat een aantal dames nog een stap vooruit hebben gezet.”

Het grote doel is het WK in Valkenburg op 3 februari. “Zo’n kampioenschap in eigen land heeft altijd wel iets speciaals. Ik heb er al een paar gewonnen. Het zou leuk zijn om dat nog eens over te doen, maar over een revanche voor Bieles wil ik niet spreken. Het was gewoon een mooie strijd en dit jaar probeer ik opnieuw zo goed mogelijk te presteren.”

Programma

09u30             Nieuwelingen

10u30             Junioren

11u30             Beloften

13u45             Elite dames

15u00             Elite Heren

TV 

De Soudal Scheldecross Antwerpen wordt zaterdag vanaf 13u30 live uitgezonden op Sporza.

Meer info en de deelnemerslijst vindt u hier http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2017/nl/antwerpen/

Bron: PM

Foto: Marc Bluys