Wout van Aert hoopt niveau van vorig jaar in Namen terug te vinden

Wout van Aert hoopt niveau van vorig jaar in Namen terug te vinden

 “Het voelt aan als een nieuwe start van het seizoen”

De Soudal Classics Namen is zondag de zesde manche. Wereldkampioen Wout Van Aert hoopt na een stage zijn benen van vorig jaar terug te vinden. Bij de vrouwen mikt Jolanda Neff, de wereldkampioene mountainbike, op een top vijf.

Wout Van Aert staat na een stage van ruim twee weken in het Spaanse Calpe dit weekend voor het eerst terug aan de start van een veldrit. Zaterdag in de Soudal Scheldecross in de DVV Verzekeringen Trofee, zondag in de Soudal Classics Namen. Zijn laatste cross was de VIO Flandriencross in Hamme op 26 november.

“Twee weekends zonder cross, dat voelt wel heel lang aan”, geeft Van Aert toe. “Maar de stage heeft wel deugd gedaan. Ik heb mijn schema volledig kunnen afwerken, het weer was goed en ik ben volledig gezond. Een perfecte voorbereiding dus. Het is toch altijd wat makkelijker om in de zon te trainen. Ik heb nu nog een paar dagen om terug aan te passen aan de koude en de crossfiets.”

Het dubbele weekend Antwerpen-Namen is voor Van Aert een nieuwe start. “In een jaar waar alles goed was verlopen zou dit voor mij gewoon deel twee van mijn seizoen zijn, nu voelt het aan als een nieuwe start. Al werden mijn prestaties en resultaten de voorbije maanden wel een beetje gedramatiseerd. Ik heb nooit ontkend dat ik onder de verwachtingen bleef, maar zo slecht als sommige commentaren die ik las, was het ook niet. De komende weken hoop ik terug een constante in mijn prestaties te krijgen.”

Een jaar geleden moest Van Aert op de Citadel van  Namen na een beklijvende wedstrijd de duimen leggen tegen Mathieu Van der Poel. De wereldkampioen verloor drie keer terrein door een uitschuiver, maar vocht zich telkens terug in de wedstrijd. Op de laatste beklimming van de Citadel sloeg Van der Poel toch een definitieve kloof.

“Ik was toen echt wel goed”, herinnert Van Aert. “Hopelijk kan ik dit weekend terug de benen van vorig jaar vinden. De Wout van vorig seizoen was gewoon beter dan die van de voorbije maanden. Ik voelde dat de recuperatie door de opeenvolging van wedstrijden wat minder was geworden. Op stage had ik nood om de basis terug wat op te trekken. Hopelijk vertaalt zich dat nu ook in het veld.”

WERELDKAMPIOENE MOUNTAINBIKE MIKT OP TOP VIJF

Bij de dames verdedigt Sanne Cant in de Telenet UCI World Cup een ruime voorsprong op de Amerikaanse Kaitlin Keough en de Nederlandse Sophie De Boer.  De strijd om de zege belooft echter bikkelhard te worden. Naast Katerina Nash en Eva Lechner, de nummers één en twee van vorig jaar, komt ook Jolanda Neff met ambitie aan de start. De 24-jarige Zwitserse is wereldkampioene mountainbike en wil zich nu ook in het veld onderscheiden.

“Ze start zeker met een gezonde dosis ambitie”, zegt haar manager Tomasz Swierczynski. “Jolanda is geen renster die zomaar ergens aan de start wil staan. Als ze deelneemt, dan wil ze rijden om te winnen. Die fighting spirit zit in haar karakter. Het parcours in Namen moet haar wel liggen. Bij haar eerste deelname zou top vijf al een fantastisch resultaat zijn, een uitslag die zondag zeker mogelijk moet zijn.”

Na Namen zal Neff, die vorige week in Zwitserland een veldrit won, nog twee wereldbekers en het WK in Valkenburg betwisten. “Jolanda gelooft dat deze voorbereiding haar kan helpen in het mountainbiken. Bovendien geniet ze ervan en wil ze in de toekomst nog meer focussen op het veldrijden. Zo wil ze volgend jaar al zeker enkele wedstrijden aan haar programma toevoegen.”

PROGRAMMA

10u00                   Junioren
11u20                   Beloften
13u30                   Dames
15u00                   Mannen elite

TV

De Soudal Classics Namen wordt zondag vanaf 13u20 live uitgezonden op Telenet Play Sports, kanaal 3. Op Sporza kan u vanaf 15u30 terecht voor een ruime samenvatting.

Meer info en deelnemerslijst:

www.cyclocrossnamur.be

Bron:PM

Foto: Marc Bluys