Marianne Vos wordt opnieuw wereldkampioene bij de dames in Louisville

Marianne Vos wordt opnieuw wereldkampioene bij de dames in Louisville

 

Geen kruid gewassen tegen Marianne Vos – zij is de nieuwe kampioene veldrijden bij de dames – het duel met haar naaste concurrente kwam er niet maar Compton werd toch nog tweede en het podium werd vervolledigd door Chainel – Lefevre

Voor de dames een wereldkampioenschap dat met een dag vervroegd werd verreden. Voor Marianne Vos die als favoriete naar dit WK was afgereisd zou het haar zesde titel kunnen betekenen. En hoe….

32 dames vonden hun plaatsje op de startlijn. Bij het ingaan van het veld hadden we vooraan al de favorieten bij elkaar zitten. Achteraan kwamen er al zeven rijdsters ten val die niet meer zouden voorkomen in het hele verhaal. Eén van de pechrijdster was Weimann.

Chainel-Lefevre nam de leiding voor Marianne Vos die behoedzaam de eerste ronde voor haar rekening nam. Sanne Cant reed in haar eerste ronde op een tiende plaats maar naar mate de wedstrijd vorderde zagen we haar niet meer op de voorgrond. Ze moest zich tevreden stellen met een 18e plaats dat voor haar een teleurstelling was.

Voske trok in de eerste ronde haar registers al open en kon Sanne Van Paassen en de Italiaanse Lechner achter zich laten. Ze fietste heel gemakkelijk een riante voorsprong bij elkaar. De anderen waren allemaal op achtervolgen aangewezen. Het werd een one-man-show voor Marianne.

Achter haar werd het wel nog een strijd. Wie zouden de andere ereplaatsen in de wacht slepen. Even leek het er naar uit dat Sanne Van Paassen zich in het verhaal zou gooien maar teveel fouten drongen haar terug naar een 5e plaats.

Iedereen dacht dat er een duel zou komen tussen Compton (de thuisrijdster) en Vos. Maar daar was geen moment sprake van. Compton kon niet anders dan rijden voor een tweede plaats. Meer zat er voor haar dit wereldkampioenschap niet in.

De derde plaats was voor Chainel – Lefevre die in de laatste 150 meter in het veld Nash kon losrijden.

De uitslag bij de dames :

1. Marianne Vos (Ned)

2. Katie Compton(USA) op 1 min 34

3. Lucy Chainel – Lefevre(Fra) op 2 minuten 10

4. Katerine Nash(Tsj.) op 2 minuten 10

5. Sanne Van Paassen (Bel)op 2 minuten 15

6. Eva Lechner(Ita) op 2 minuten 17

7. J. Achtermann(Zwi) op 2 minuten 36

8. Sabrina Stultjens(Ned) op 3 minuten 06

9. Ellen Van Loy(BEL) op 3 minuten 18

10.K. Antonneau(USA) op 3 minuten 26

18. Sanne Cant

 

Sanne Cant was ontgoocheld over haar prestatie in dit wereldkampioenschap maar daar tegenover staat de prachtige prestatie van Ellen Van Loy.

Ellen werd mooi negende. ‘Het is een droom om top-10 te rijden. Door pech van anderen kan ik negende worden. Maar ik ben er toch heel blij mee.Ik zag Sanne plots vallen voor mij. Ik ben haar gepasseerd en dan heb ik haar niet meer gezien. Ik zag wel dat ze nog in koers was, omdat haar vader nog in de materiaalpost was,’aldus Van Loy.

Sanne Cant werd achttiende en was ontgoocheld. ‘Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik had er redelijk wat van verwacht.  Ik was slecht weg en zat bij Compton en Nash. Maar daarna viel ik op een glad stuk.  Daarna viel ik opnieuw en mijn achterrem was stuk.  Ik kon niet meer goed remmen en zo verloor ik telkens terrein. Mijn ervaring hier? De planning werd helemaal overhoop gegooid door alles een dag te vervroegen.  Het WK mag voor mij in Europa blijven, ook beter voor de supporters, denk ik, ‘zei Cant na afloop.