Mathieu Vanderpoel verlengt wereldtitel bij junioren

Mathieu Vanderpoel verlengt wereldtitel bij junioren

 

Er stond geen maat op Mathieu Vanderpoel. Hij verlengde zijn titel met gemak. Hij reed van start tot finish aan de leiding en haalde het met ruime voorsprong op zijn landgenoot Martijn Buddink. De Tsjech Adam Toupalek pakte verrassend brons. Yannick Peeters was lang in de running voor brons, maar viel in de laatste ronde en werd zevende. Quinten Hermans werd achtste en Ben Boets negende. Vier Belgen in de top-tien dus. Kobe Goossens werd dertiende.

Vrijdag was het nog -10 graden en voor de nacht van vrijdag op zaterdag werden sneeuwbuien voorspeld. En die zijn er dan ook gekomen. De Rivier Ohio dreigde uit zijn oevers te treden vandaar dat de UCI en de organisatoren aldaar beslisten om alle wedstrijden af te handelen op één dag.

Het gewijzigde programma had heel wat impact op de rijders. Zeker zij die ervan uit gingen op zondag te moeten starten, ondervonden wel wat hinder.

Met 33 rijders uit verschillende landen stonden de junioren aan de start. De start is op dit soort omloop van cruciaal belang en dat wisten onze landgenoten maar al te goed. Uitkijken was het vooral naar de topfavoriet Mathieu Van Der Poel. De Klasse bak nam een snelle start maar onze Belgen lieten hen niet verrassen en gingen vlot mee in de eerste meters. Ook Budding was goed gestart en volgde onmiddellijk in het wiel van Mathieu. Onze landgenoten moesten proberen om het wiel vast te houden en zo mee cross te maken.

Voor Mathieu Vanderpoel ging het allemaal gemakkelijk en al bij de eerste ronde trok hij alle registers open en reed al vlug een mooie voorsprong bij elkaar. De eerste achtervolger was zijn landgenoot Budding. Onze Belgen konden dat wiel vrij goed houden.

Op zo’n omloop als deze in Louisville komt het erop aan dat je over snelheid en behendigheid kan beschikken. Dat waren de sleutelwoorden op deze omloop. Voor Mathieu geen enkel probleem. Zelfs toen hij in de tweede ronde ten val kwam en de ketting afliep bleef hij ijzig kalm. Budding kon door dit oponthoud een beetje van zijn achterstand wegwerken maar echt terugkomen was er voor de Nederlander niet bij.

Cleppe en Peeters waren de eerste achtervolgers op de derde en vierde plaats op 20 seconden van leider Mathieu Van Der Poel.

Halfweg de wedstrijd bleek er niemand tegen Mathieu opgewassen te zijn. Hij kon de wedstrijd volledig naar zijn hand zetten om zo tijdens de twee laatste ronden te genieten van zijn nieuwe wereldtitel. Maar in de voorlaatste ronde sloeg het noodlot toe bij Mathieu. Hij kwam opnieuw ten val en hiermee was zijn versnellingsapparaat stuk. Hij panikeerde op geen enkel moment. Kwam de materiaalpost binnen en wisselde van fiets. De voorsprong op zijn landgenoot Budding was nog groot genoeg. Niemand kon hem van zijn tweede wereldtitel afhouden.

Adrie Van Der Poel was trots op zijn zoon. Hij gaf zijn zoon dikwijls de instructies dat hij het wat kalmer aan moest doen maar daar had Mathieu geen oor naar. Hij fietste van het begin tot het einde aan de leiding en kon de wereldtitel verlengen.

Tweede werd zijn landgenoot Budding op 55 sec. De derde plaats was voor Toupalik op 1 minuut 19.

De volledige uitslag van het WK Junioren :

1. Mathieu Van Der Poel(Ned)

2. Martijn Budding(Ned) op 55 sec

3. AdamToupalik(Tsj) op 1 minuut 19

4. Logan Owen(USA) op 1 minuut 23

5. Nicolas Cleppe(Bel) op 1 minuut 33

6. David Grab(Zwi) op 1 minuut 34

7. Yannick Peeters(Bel) op 1 minuut 38

8. Quinten Hermans(Bel) op 1 minuut 47

9. Ben Boets op 2 minuten 02

10.L. Vincent(Fra) op 2 minuten 33.

Vier Belgen in de top tien als eerste wedstrijd van de dag is niet slecht te noemen.