Mathias Flückiger en Loana Lecomte winnen WB shorttrack in Leogang, Jens Schuermans vijfde

Mathias Flückiger en Loana Lecomte winnen WB shorttrack in Leogang, Jens Schuermans vijfde

Jens Schuermans is knap vijfde geworden in de wereldbeker shorttrack in het Oostenrijkse Leogang. Er had zelfs meer in gezeten. De Maasmechelaar reed bijna de hele wedstrijd in tweede positie, maar viel op het einde terug. Pierre de Froidmont eindigde vijftiende. Zonder meer een bijzonder mooi resultaat voor onze twee landgenoten. Het geeft hen recht op respectievelijk de eerste en de startrij komende zondag in de XCO wedstrijd.

Short Track wereldkampioen Phillip Columbo ging meteen onderuit en zorgde voor een grote opstopping in het midden van het peloton.

Ronde 1 eindigde met de Braziliaan Avancini op kop in een zeer close race. Het klassement bleef hetzelfde tot en met ronde 2 met Avancini aan de leiding en de Roemeen Dascalu vlak achter hem met een grote groep die hen op de hielen zat.

De derde ronde liet iets meer actie zien met een flessenhals voor de houten brug waardoor velen naar de top van de glibberige houten baan moesten gaan.

Halverwege de race zat een opvallende Nino Schurter op de 11e plaats. De Zwitser Fluckiger en zijn landgenoot Albin konden Avancini voorbijsteken om respectievelijk eerste en tweede te worden met nog twee ronden te gaan.

Albin kon nog even bij Fluckiger blijven, maar Mathias ging er vandoor en kon de rest van de concurrentie op grote afstand zetten. Hij begon de laatste ronde met een voorsprong van 17 seconden.

De strijd om de tweede plaats was er een om naar te kijken, want Dascalu wist Albin, Avancini en Schuermans van zich af te houden en de beste Short Track-finish uit zijn carrière te behalen.

Deze indrukwekkende prestatie van Fluckiger bezorgt hem zijn tweede Leogang Short Track race overwinning op rij en een spannend begin van een druk weekend. Enkele opvallende rijders buiten de top waren de huidige punten leider Luca Schwarzbauer die 30 ste eindigde en Nino Schurter, die elfde werd.

‘Ik was opgewonden voor de race en tijdens de race. Dit circuit ligt me wel. Ik weet niet of het de track is of gewoon de locatie, maar ik vind het gewoon leuk om hier te rijden en als je het leuk vindt, vertaalt zich dat normaal in een goede prestatie”, aldus een duidelijk opgewonden Mathias Fluckiger.

Klassement wereldbeker Top 5:

  1. Luca Schwarzbauer (DUI) 541 p
  2. Mathias Fluckiger (ZWI) 538 p
  3. Henrique Avancini (BRA) 535 p
  4. Alan Hatherly (Z AFR) 512 p
  5. Nino Schurter (ZWI) 490 p

Natte omstandigheden in de aanloop naar de race zorgden voor zachte, gladde omstandigheden die de grote beklimmingen op dit parcours nog uitdagender maakten.

Helaas voor de fans was Pauline Ferrand-Prevot afwezig.

Rebecca McConnell schoot uit de startblokken en zorgde al vroeg in de wedstrijd voor de koppositie. Aan het einde van de eerste ronde reed McConnell aan de leiding en Rissveds volgde op de voet. McConnell zag er sterk uit en behield de leiding in de ronden 1, 2 en 3, maar Loana Lecomte kon McConnell in de vierde ronde van de race passeren.

Lecomte kon in de volgende twee ronden afstand nemen van de rest van de concurrentie en had in de vijfde ronde meer dan 14 seconden op haar naaste concurrenten. Achter haar streed een groep van vier hard voor de tweede plaats, met McConnell achteraan in dat peloton.

Lecomte domineerde gedurende de rest van de race. Ze had 21 seconden voorsprong over de streep. Dit is nog indrukwekkender als je bedenkt dat ze de laatste paar ronden met een lekke achterband af te rekenen kreeg.

In de laatste ronde kwam Terpstra als tweede door de groep van vier en keek ze over haar schouder om haar Ghost-teamgenoot Bohé als derde over de eindstreep te zien komen. Een spannend podium om te zien, met Loanna Lecomte die in Leogang de shorttrackwereldbeker won en haar tweede shorttrackzege in het algemeen, terwijl Bohé haar eerste podiumplaats in de shorttrackwereldbeker behaalde. Vierde werd Alessandra Keller voor Rebecca Mcconnell. Emeline Detilleux werd 33 ste.

‘Ik voelde me goed. Ik had een lekke band op het einde dus ik probeerde langzaam te pushen om de race te kunnen uitrijden. Mijn benen voelen goed en ik kan niet wachten op de race van zondag. Ik had niet verwacht dat ik vandaag zou winnen dus als het mogelijk is, dan doe ik dat. Ik deed het vandaag en het is een heel goed begin voor het weekend. We zullen zien wat de resultaten zondag zijn. Geen druk, gewoon genieten“, aldus een opgetogen Loanna Lecomte na haar ongelooflijke prestatie over zeven ronden.

Klassement wereldbeker Top 5:

  1. Rebecca Mcconnell (AUS) 740 p
  2. Alessandra Keller (ZWI) 540 p
  3. Loana Lecomte (FRA) 530 p
  4. Anne Terpstra (NED) 504 p
  5. Jolanda Neff (ZWI) 475 p

Foto: remgap05 en Stefan Voitl