Loana Lecomte is de beste in wereldbeker in Leogang

Loana Lecomte is de beste in wereldbeker in Leogang

De Française Loana Lecomte heeft de wereldbekerwedstrijd in Leogang gewonnen. De Française haalde het met meer dan een minuut voorsprong op Jenny Rissveds. Laura Stigger werd derde voor Sina Frei en Anne Terpstra. Onze landgenote Emeline Detilleux werd 31 ste.

Regerend wereldkampioene Evie Richards is uitgeschakeld met een rugblessure terwijl Pauline Ferrand-Prévot er niet bij is, omdat ze nog wegwedstrijden wil rijden.

De Oostenrijkse Mona Mitterwallner zag alle hoop op een goed resultaat vliegen na een botsing meteen bij de start. Ze had technische problemen. Ondanks haar zware strijd kwam ze uiteindelijk als 15e over de finish.

Olympisch kampioene Jolanda Neff kon al vroeg in de startronde aan de leiding komen, maar ze was niet in staat om echt afstand te nemen van de concurrentie.

In de eerste grote klim van de tweede ronde konden Lecomte en Rissveds Neff voorbij rijden en wat voorsprong pakken.

De voorsprong van leidsters Rissveds en Lecomte was in de eerste ronde aanzienlijk gegroeid, waardoor ze nu 30 seconden voorsprong hadden. Na een goede start van Jolanda Neff bleek ze vandaag niet over de juiste benen te beschikken, want ze viel terug naar de 20ste plaats. Uiteindelijk zal ze nog achtste worden.

De strijd om de derde plaats gaat tussen de Specialized rijders Frei en Stigger die binnen een seconde van elkaar haasje-over spelend gedurende de eerste drie ronden. Ondertussen heeft de ongeslagen Rebecca McConnell een moeilijke race want ze viel terug naar de zesde plaats met nog twee ronden te gaan.

Lecomte pakte solo de leiding en zette haar dominante optreden in de volgende ronden voort. Haar voorsprong groeide tot ze uiteindelijk met 1:13min. voorsprong op een uitgeputte Rissveds de finishlijn haalde en haar zesde wereldbekerzege pakte.

Oostenrijk legde alle hoop op de schouders van Laura Stigger, die met nog één ronde te gaan op de derde plaats lag. Het spannende gevecht om de derde plaats tussen Stigger en Frei ging door tot in de laatste ronde. Het was een ongelooflijke show, maar Stigger was in staat om een paar fietslengtes te pakken op Frei en de derde plaats te pakken met slechts een paar seconden.

Vlak achter Frei was het de hardnekkige Terpstra die een vijfde plaats behaalde.

Een opgetogen Loana Lecomte vertelde hoe ze zich voelde na haar overwinning. “Vorig jaar was ik de eerste renster in lange tijd die 4 Wereldbekers won. Dit jaar was ik de eerste renster die een perfect weekend won op dezelfde plaats. Ik ben dus erg blij dat ik mountainbike geschiedenis schrijf.”

Bij de vrouwen U23 won Puck Pieterse overtuigend voor de Franse wereldkampioene Line Burquier.

Foto: Luc Wilms