Mathias Flückiger wint wereldbeker in Leogang en houdt Schurter van ultiem record

Mathias Flückiger wint wereldbeker in Leogang en houdt Schurter van ultiem record

Mathias Flückiger heeft, na de shorttrack vrijdag, nu ook de XCO wereldbekerwedstrijd in Leogang gewonnen. De Zwitser vocht een verbeten duel uit met zijn landgenoot Nino Schurter, die aasde op een 34 ste wereldbekerzege en een ultiem record. In de laatste ronde kon Flückiger wegrijden. Nino Schurter moest vrede nemen met de tweede plaats. Derde werd Alan Hatherly voor de Roemeen Dascalu en Maxime Marotte. Onze landgenoten Jens Schuermans en Pierre de Froidmont deden het uitstekend met respectievelijk een negende en elfde plaats.

Een opvallende afwezige bij de mannen was Tom Pidcock, die dit weekend niet zal koersen. Hij kiest ervoor zich te concentreren op de wegfiets om zich voor te bereiden op de Tour de France.

Henrique Avancini (BRA) kwam snel uit de startblokken, maar kon dit niet volhouden want de Roemeen Vlad Dascalu reed hem voorbij en voerde het tempo van de wedstrijd meteen op.

Nino Schurter toonde zijn fitheid en kracht toen hij Dascalu passeerde op de eerste grote klim van de eerste ronde. Hoewel er geen groot verschil was tussen de renners, leidde Schurter het peloton.

Flückiger vervoegde de top 5 door meerdere plaatsen te winnen op de laatste klim van de eerste ronde, waardoor hij vierde werd samen met Hatherly, Dascalu, en Cooper achter Schurter. Deze mannen werkten hard en deden er alles aan om bij Schurter te geraken, terwijl hij een uitdagend tempo neerzette.

De strijd was begonnen en de groep bleef bij elkaar. Dascalu kon even de leiding nemen voordat Schurter zich weer liet zien en zijn plek vooraan opeiste. De groep zat dicht bij elkaar en Dascalu, Hatherly en Flückiger kwamen allemaal binnen een seconde van elkaar na de tweede ronde, op Nino Schurter na.

Met een indrukkende demarrage reed Mathias Fluckiger van Hatherly en Dascalu weg en Schurter kon passeren om de leiding te nemen. Hij brak het peloton open en pakte samen met Schurter zeven seconden.

Met nog twee ronden te gaan, hadden de Zwitsers een indrukwekkende voorsprong genomen, Hatherly 8 seconden achter zich latend en Marotte nog eens 22 seconden achter hem. Flückiger Schurter voorbijsteken op de eerste grote klim van de vijfde ronde, waarbij de twee met een grote marge aan de leiding bleven.

In de laatste ronde op de laatste hellingen had Flückiger een kleine voorsprong genomen op Schurter. Dat hield hij vol tot aan de finish. Dit gaf de Zwitserse kampioen het perfecte weekend waar hij naar op zoek was, maar zorgde ervoor dat Schurter tekort kwam in zijn zoektocht naar de meeste Wereldbeker overwinningen.

Marotte ging hard maar viel terug toen Dascalu hem voorbij reed, waardoor hij als vijfde eindigde. Hatherly verloor ook wat toen Dascalu het tempo opvoerde om het gat te dichten. Hatherly kon nog net standhouden om de derde plaats te pakken, waardoor Dascalu op de welverdiende vierde plaats eindigde.

Na de overwinning van vrijdag en vandaag weet ik dat ik in goede vorm ben, maar dit is gewoon zo moeilijk. Het was weer een mooie strijd met Nino, deze keer met een beter einde voor mij, en daar ben ik echt blij om. Felicitaties aan hem. Dit is zwaar, echt zwaar. Het is echt een veeleisend parcours hier, veel klimmen en je hebt nooit echt de kans om te herstellen”, aldus een zichtbaar uitgeputte maar opgetogen Mathias Fluckiger

Bij de mannen U23 was de Chileense Martin Vidaurre Kossmann weer oppermachtig voor de Italianen Simone Avendetto en Fillippo Fontana.

Foto: Stefan Voitl