Mathieu van der Poel Europees kampioen in Brno

Mathieu van der Poel Europees kampioen in Brno

Op een veredeld veldritparcours is Mathieu van der Poel Europees kampioen geworden. De Nederlander was sterker dan de Zwitser Florian Vogel en zijn landgenoot en verrassing van de dag, Milan Vader. Kevin Panhuyzen werd 24 ste en Jens Schuermans gaf op.

Van der Poel was het snelste weg en in spoor volgden Kerschbaumer en Schuermans. Ook Luca Braidot, Andri Frischknecht, Vogel, Vader en Cink zaten mee. Van der Poel viel in de eerste ronde door een foutje in de afdaling, maar sloot vrij vlug terug aan.

Ook in de tweede ronde bleven de verschillen klein met 19 renners binnen de halve minuut.

Het was in de derde ronde dat Mathieu van der Poel zijn duivels ontbond en solo op pad ging in de bossen van Brno. We waren dan een half uur bezig en de Nederlander sloeg meteen een kloof van 20 seconden op Luca Braidot, Cink, Litscher en Vogel. Vader volgde als zesde op iets meer dan een halve minuut. Andri Frischknecht, Forster, Kerschbaumer en Reto Indergand vervolledigden de top tien. Jens Schuermans volgde als vijftiende.

Halfkoers had MVDP al voldoende voorsprong op Vogel, Cink, Braidot en Litscher die voor de medailles streden.

Na een uur koers en op twee ronden van het einde had de Nederlandse klasbak meer dan een minuut voorsprong op Vogel, Cink, Vader, Litscher en Braidot. Even later reed Vogel van dit groepje weg.

We gingen de laatste ronde in met van der Poel die meer dan een minuut voorsprong had op de Zwitser Florian Vogel. Vader, ploegmaat van Vogel bij KTM, volgde op bijna anderhalve minuut. Daniele Braidot had broer bijgebeend en ging samen met de Fransman Griot, de Zwitser Reto Indergand, Thomas Litscher en Egger de strijd voor de top tien aan.

Mathieu van der Poel stormde op zijn eerste Europese titel af. Vogel pakte zilver voor de verrassende Vader. Schuermans gaf op en Kevin Panhuyzen overschreed de finish op plek 24.

Foto en beelden: Corendon Circus en Eurosport