Mathieu van der Poel gaat voor 5 op 5 in Superprestige Spa-Francorchamps

Mathieu van der Poel gaat voor 5 op 5 in Superprestige Spa-Francorchamps

“Dit niveau kan ik zeker nog twee maanden doortrekken”

De Hansgrohe Superprestige verhuist dit weekend naar het F1-circuit van Spa-Francorchamps voor de vijfde manche van het seizoen. Mathieu Van der Poel hoopt in de bossen rond Spa zijn hegemonie door te zetten en revanche te nemen voor zijn offday van vorig jaar. “Dat ik dit jaar zo goed zou zijn, heeft me wel verrast.”

Aan de editie van 2015 wordt Mathieu Van der Poel niet graag herinnerd. Twaalfde op meer dan drie minuten van winnaar Wout Van Aert. “Ik was toen echt niet goed”, vertelt de leider in de Hansgrohe Superprestige. “Een slechte dag, zoals ik dit jaar ook op de Koppenberg meemaakte. Er zat niets meer in de benen en op zo’n zwaar parcours val je dan al snel buiten de top tien. Dit jaar wil ik revanche nemen. Het parcours is misschien iets meer op maat van Wout, maar ik ben klaar om op zo’n zware omloop te winnen. Gavere is ook een klimcross en daar heb ik bewezen dat ik goed ben.”

Van der Poel won dit seizoen al 9 van de 13 crossen waar hij aan de start verscheen. In de Hansgrohe Superprestige boekte hij 4 op 4. Zijn laatste nederlaag in het regelmatigheidscriterium dateert al van … Spa-Francorchamps vorig jaar. “Dit klassement ligt me wel goed”, lacht Van der Poel. “Ik heb er dan ook een echt doel van gemaakt. In de andere regelmatigheidscriteria maak ik niet veel kans meer op eindwinst en ik zou toch heel graag minstens één klassement winnen. Vijf op vijf in Francorchamps, het zou een stap in de goede richting zijn.”

ONDER INDRUK VAN LOF

Zijn sterke prestaties leverden Van der Poel de voorbije weken veel lof op. Sven Nys vergeleek de ‘vliegende Hollander’ zelfs met Peter Sagan. “Het doet me wel iets als zo’n mensen dat zeggen. Sven Nys is de grootste veldrijder die ik bewust heb meegemaakt. Maar het kan ook snel keren. Een paar procentjes kunnen het verschil maken. Een jaar geleden was Wout Van Aert iedere week nog aan het feest.”

Toch heeft Van der Poel er een goed oog in. “Ik ben er zeker van dat ik dit niveau kan aanhouden tot het WK. De voorbije maanden heb ik mezelf een beetje verrast. Zeker na die ingreep aan de knie, maar het is mijn voordeel geweest dat ik tot op de dag van de operatie ben blijven trainen. Vorig jaar lag ik toen al een tijdje stil.”

GEWIJZIGDE AANKOMSTSTROOK

De omloop van de Hansgrohe Superprestige in Francorchamps blijft nagenoeg identiek: een zwaar, compact en aantrekkelijk parcours voor de toeschouwers. In vergelijking met vorig jaar is er één dubbele materiaalpost in de paddock. De laatste 400 meter zijn licht gewijzigd. Waar de renners bij de vorige editie nog over een brug moesten, krijgen ze nu een technische lus met een loopstrook voorgeschoteld. De laatste honderden meters zijn geasfalteerd. Gaan ze met twee of meer het slot van de wedstrijd in, dan volgt er nog een spannende sprint richting de finish. De aankomst ligt nog steeds op de befaamde Raidillon, een strook met stijgingspercentages tot 17 procent.

NEEMT DE JONG REVANCHE OP CANT EN VERSCHUEREN?

Bij de vrouwen verschijnt wereldkampioene Thalita De Jong voor het eerst aan de start in Francorchamps. De Nederlandse begon sterk aan het seizoen met vier zeges in vijf wedstrijden, maar wacht na haar Europese titel in Pontchâteau al meer dan een maand op haar volgende zege. Op de Koppenberg ging de zege naar Jolien Verschueren, in Zeven en Hamme trok Sanne Cant aan het langste eind. Wie van de drie komt in Spa het best voor de dag?

PROGRAMMA

Zaterdag 3 december
09u30: Kidibul Cyclocross Kids
09u45: Nieuwelingen
11u00: Ridley Cup voor internationale Junioren
12u00: Superprestige voor internationale Beloften – Grote Prijs Patrick Gaudy
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Hansgrohe Superprestige Elite

BEREIKBAARHEID

Hansgrohe Superprestige Cyclocross Spa-Francorchamps
Circuit Spa-Francorchamps
Route du Circuit 55, 4970 Stavelot
Toeschouwers parkeren op P1

http://www.superprestigefrancorchamps.be

Bron: PM

Foto: Marc Bluys