Mathieu van der Poel superieur in wereldbeker Tabor

Mathieu van der Poel superieur in wereldbeker Tabor

Mathieu van der Poel was outstanding in de wereldbekercross in Tabor, zijn tiende zege van het seizoen. Hij versloeg Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Toon Aerts werd vierde en vergroot zijn voorsprong in het klassement. Wereldkampioen Wout van Aert werd zevende na een lekke band.

Mathieu Van der Poel is de laatste tijd outstanding. Je weet dat je bij de pinken moet zijn wanneer hij een demarrage plaatst. Van der Poel nam een zeer goede start, maar halverwege de ronde nam Toon Aerts de leiding. In deze groep waren de wereldkampioen Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout en Daan Soete. Lang duurde het niet om de Europese Kampioen naar de leiding te zien gaan. Hierdoor werden de anderen allerter. Maar Toon Aerts maakte een klein foutje. Hierdoor kreeg Mathieu enkele meters voorsprong en al gauw bouwde hij dit uit.

Michael Vanthourenhout probeerde de schade te beperken maar kreeg de kloof niet gedicht. De andere medevluchters moesten ook de meerdere kennen in de Nederlander Mathieu Van der Poel.

1. Mathieu van der Poel
2. Michael Vanthourenhout +0.14
3. Lars van der Haar +0.20
4. Toon Aerts +0.39
5. Quinten Hermans +0.40
6. Kevin Pauwels +0.44
7. Wout van Aert +0.46
8. Joris Nieuwenhuis +0.46
9. Laurens Sweeck +1.06
10. Daan Soete +1.12

Thomas Pidcock was de beste bij de beloften voor Jakub Dorigoni en Antoine Benoist. Mede omdat Iserbyt wel was afgereisd naar Tabor maar na één rondje verkennen het niet zag zitten om te starten. Hij sukkelt met een blessure aan zijn zitvlak en dat verhinderde hem om voluit te gaan in deze wedstrijd. Dat dit nog niet alles was, is hij ook nog ziek geworden waardoor starten helemaal niet meer aan de orde was. Het was dus uitkijken naar onze andere Belgische rijders hoe die het zouden doen in deze wedstrijd. We moesten vaststellen dat er niemand een antwoord had op de versnelling van Pidcock. Hij ging er van door in de derde ronde en alleen Jakob Dorigoni probeerde te volgen. Maar ook hij kreeg het lastig. Uit de achtergrond kon Antoine Benoist nog terug komen maar rol van betekenis kon hij niet spelen. Het was dus een overwinning voor Pidcock die 11 seconden voorsprong had op Dorigoni. Deze moest nog een sprint aangaan met Benoist en kon deze nipt winnen.

Naar de belgen was het uitkijken. De beste Belg was Niels Vandeputte. Hij kwam als vierde over de streep. Lander Loockx werd zevende, Andreas Goeman achtste en Jarno Bellens negende.

Foto: Marc Bluys

Bij de vrouwen won Lucinda Brand voor haar landgenote Annemarie Worst en Alice Maria Arzuffi. Marianne Vos reed niet mee, maar blijft wel leidster.  De dames waren nog maar net vertrokken of we mochten al getuigen zijn van een valpartij met onder meer Marthe Truyen en Laura Verdonschot. Marthe verkoos om het ganse parcours te lopen richting materiaalpost? Of dit een verstandige keuze was, leek ons niet duidelijk.

Lechner nam de leiding in handnen. Suptoppers kwamen in de problemen in de schuine kant na de trappen. Onder meer Loes Sels, Eva Lechner moesten er voet aan de grond zetten. De ondergrond lag glad. Hierdoor werden de rijdsters op alert rijden aangewezen. Kaptheijns had een goede start genomen. Vraag was natuurlijk hoe lang ze dit zou vol houden. De rekening werd vlug gemaakt. Ze maakte foutjes op de schuine kant en weg waren haar kansen op een goede uitslag. Het werd er een heen en weer geschoven van plaatsen in de kopgroep.Maar echt iemand weg rijden was niet aan de orde. Het was wachten tot de voorlaatste ronde om even een beeld te krijgen wie zich goed voelden. De spanning werd opgedreven. Sanne Cant en Ellen Van Loy bundelden hun krachten en probeerden de druk op de medevluchters op de drijven.Wat ze ook probeerden ze geraakten niet weg. Het was dus uitkijken naar de laatste ronde. Hier nam Arzuffi de leiding en zette de medevluchters onder druk. Brand voelde haar kansen en gooide een eerste versnelling in de groep. Dat leek meteen de juiste te zijn. Ze moest proberen tijdens deze laatste ronde geen fouten te maken en vol door te gaan tot de finish. Dat deed ze en ze maakte met bravoure de wedstrijd af. Ze pakte de winst voor Worst en Arzuffi. Sanne Cant werd nog terug geslagen door een schuiver waardoor zij de aansluiting voorin verspeelde.

Daguitslag :

  1. Brand
  2. Worst
  3. Arzuffi
  4. Van Loy
  5. Betsema.

De leiding in de wereldbeker is nog steeds in handen van Marianne Vos die we volgende week in Koksijde opnieuw aan de start zullen zien schitteren. Sanne Cant gaat er alles aan doen om op zoek te gaan om de leidingplaats van Marianne Vos over te nemen. Benieuwd of zij hierin zal slagen. We wenen het haar in ieder geval wel toe.