Mathieu van der Poel verlengt Europese titel in eigen land

Mathieu van der Poel verlengt Europese titel in eigen land

Mathieu van der Poel heeft zijn Europese titel verlengd in eigen land. De Nederlander overklaste Wout van Aert en de andere Belgen. De wereldkampioen pakte zilver en Laurens Sweeck het brons. De Belgen leverden collectief wel een sterke prestatie met nog een vierde plaats voor Michael Vanthourenhout,  een vijfde voor Toon Aerts, een achtste voor Quinten Hermans. Gianni Vermeersch en Daan Soete vervolledigden de top tien.

Wout van Aert nam een blitzstart. Mathieu van der Poel zette de achtervolging in met  Van der Haar en Toon Aerts in zijn wiel. Verderop volgden Vanthourenhout en Merlier.  In de tweede ronde kon van der Poel de kloof op de wereldkampioen dichten. De twee tenoren trokken stevig door en zo moesten Aerts en van der Haar terug vechten.

Bij het ingaan van de derde ronde nam Mathieu van der Poel het heft handen en liet van Aert ter plekke. Lars van der Haar en Toon Aerts bleven strijden voor het brons.

Vanaf dan consolideerde titelverdediger van der Poel zijn voorsprong. De strijd om het zilver werd ook al snel beslecht door wereldkampioen van Aert. Dan was het aan Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck om te vechten voor het brons.

Ook de andere top tien plaatsen lagen snel vast. In de laatste ronde wist Sweeck definitief het brons te bemachtigen.

Zo verlengde Mathieu van der Poel met glans zijn Europese titel voor eigen volk.

Quinten Hermans werd achtste en was niet tevreden. ‘In de laatste ronde reed ik mijn ketting eraf. Die zat echt volledig vast. Ik moest ze er serieus uit trekken en verloor zeker tien seconden. Hierdoor ging Joris Nieuwenhuis me nog voorbij, juist op het moment dat ik vijf seconden voor hem reed. Bij de start schoot Corné van Kessel uit zijn pedaal en zat ik in dat gewring en kwam na een ronde al met een halve minuut achterstand. Lars en Toon reden voor mij en die reden super hard met de fiets. Die kon ik niet meer inhalen. Op zo’n parcours kan je dan niet dichter komen. Het gaat anders wel heel goed. De laatste twee weken zat het altijd al mee in de start. Als de start dan heel belangrijk is, zit het niet mee. De ontgoocheling is er wel, omdat ik goeie benen had vandaag. Ook omdat de anderen voor mij niet veel sneller rijden, zoals Laurens en Michael.

Top tien:

  1. Mathieu van der Poel(Ned) in 1:02:35
  2. Wout van Aert +0:14
  3. Laurens Sweeck +0:18
  4. Michael Vanthourenhout +0:30
  5. Toon Aerts   +0:33
  6. Lars van der Haar(Ned) +1:08
  7. Joris Nieuwenhuis(Ned) +1:13
  8. Quinten Hermans +1:15
  9. Gianni Vermeersch +1:16
  10. Daan Soete +1:24

Foto’s: Marc Bluys

Marc Bluys, Bart Knops en Erik Braeken vanuit Rosmalen