Mathieu van der Poel wil zevende titel op rij

Mathieu van der Poel wil zevende titel op rij

 

 

Een keer bij de nieuwelingen, twee titels bij de junioren, eentje bij de beloften en de voorbije twee seizoenen bij de elite. Mathieu van der Poel gaat zondag in Sint-Michielsgestel op zoek naar zijn zevende Nederlandse titel op rij. “Dat is een mooie reeks en ik wil heel graag die trui houden”, klinkt het.

 

Van zijn smak in Loenhout heeft Van der Poel een week later nog nauwelijks last. “De nek voelt nog een beetje stijf aan, maar zowel op als naast de fiets ervaar ik eigenlijk geen probleem meer”, vertelt Van der Poel. “Ik heb twee dagen moeten rusten en dan kon ik de training weer hervatten. Vandaag ga ik nog een laatste keer langs bij de kinesist.”

 

Zondag mikt Van der Poel op het hoogste schavot. “Met minder mag ik niet tevreden zijn”, klinkt het. “Het is leuk om Nederlands kampioen te worden. Als het lukt, heb ik toch al een trui op zak. Het parcours zal ik pas zondag voor het eerst zien. Ik weet dat het een snelle omloop is, met veel draaien en keren. Moet me liggen dus.”

 

Hoewel Van der Poel als topfavoriet start, is de Nederlander toch op zijn hoede voor de tegenstand. Van der Poel: “Lars van der Haar en Lars Boom zullen zeker het nodige weerwerk bieden en ik verwacht ook Corné van Kessel op de voorposten. Hij maakte het mij al eens knap lastig dit seizoen in Brabant. Op een omloop die vergelijkbaar is met die van zondag.”

 

Ook David van der Poel kan zondag een gooi doen naar dichte ereplaats. De oudere broer van Mathieu stond de voorbije twee seizoenen op het podium van het NK, maar werd het voorbije weekend geveld door een fikse verkoudheid en zag zo de wedstrijden in Baal en Meilen aan zich voorbijgaan. Eerstejaarsbelofte Jens Dekker knokt op zijn beurt bij de U23 tegen zijn oudere landgenoten.

 

OOSTENDE, QUEIDERSBACH EN HLINSKO

 

In Oostende verdedigen Daan Hoeyberghs en Wietse Bosmans de kleuren van Beobank-Corendon bij de elite. Bosmans, zondag nog knap vijfde in Baal, hoopt zich te tonen aan de kust. “Ik wil een goeie, constante cross rijden en zo dicht mogelijk bij de subtop eindigen. Top vijf? Dat zou wel zeer mooi zijn”, aldus de Kalmthoutenaar. Bij de beloften tracht Stijn Caluwé zijn prima vorm van de laatste weken door te trekken en bij de elite zonder contract is Kevin Cant onze man.

 

In het Duitse Queidersbach zal Philipp Walsleben op zijn beurt zijn Duitse titel proberen te verlengen. “Dat is het doel”, vertelt Walsleben. “Ik zie Marcel Meisen als grootste tegenstander en Sascha Weber is een gevaarlijke outsider. Het parcours ken ik niet. Dat is dus afwachten. Ik hoop dat het lastig genoeg is om het verschil te maken.”

 

In Hlinsko hoopt belofte Adam Toupalik dan weer voor de tweede keer in zijn nog jonge carrière Tsjechisch kampioen te worden bij de elite. “Beloften en elite rijden samen in Tsjechië”, vertelt Toupalik. “Zo kon ik in 2015 al eens de titel bij de profs grijpen. Dat hoop ik dit jaar opnieuw te doen. Met de huidige vorm ben ik tevreden. Ik presteer al enkele weken op een constant niveau.”

 

Bron : Niels Rouvrois,

In naam van Beobank-Corendon

Publicatie : Nancy Aerts