Mathieu van der Poel wint in Valkenburg

Mathieu van der Poel wint in Valkenburg

Mathieu van der Poel heeft in  Valkenburg, de derde wereldbeker van het seizoen, gewonnen. De Nederlandse kampioen kwam  solo aan.  Wereldkampioen Wout Van Aert viel in de voorlaatste ronde  en kon uiteindelijk nog tweede worden voor Michael Vanthourenhout.

Lars van der Haar en Tom Meeusen waren de snelste starters.  Daarna nam van Aert het vooraan over.  van der Haar zou daarna ten val komen en moest hierdoor ook van schoen wisselen, wat hem wat plaatsjes kostte.

Na de vierde ronde was wereldkampioen van Aert de leider en van der Poel volgde als tweede. Hij kwam tot van Aert. Het leek op een duel tussen beiden uit te draaien, maar dat was buiten Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout of Toon Aerts gerekend. Ze kwamen bij het duo op vier ronden van het einde.

Van Aert valt

wout-van-aert-in-valkenburgfoto-eline-linssen

Toch was het overduidelijk dat van Aert en van der Poel de sterksten waren. Mathieu van der Poel kwam met een kleine voorsprong aan de leiding. In een poging van van Aert om hem bij te benen, ging hij onderuit. Tom Meeusen kon hem niet ontwijken en ging ook tegen de grond. Daardoor kreeg de Nederlandse kampioen vrij spel voor de zege. De strijd om de tweede plaats werd een hevig duel tussen van Aert en Vanthourenhout. Hierin was de wereldkampioen de beste. Tom Meeusen werd vierde.

Van der Poel was opgetogen met zijn zege.

cauberg-3

‘Het zijn altijd incidenten die de wedstrijd beslissen. Gisteren ik, vandaag Wout. In het begin zette Wout veel druk op mij. Maar we hebben een fantastisch duel gehouden. Binnenkort worden de parcours wat zwaarder en dan zal iemand van ons misschien wel eens een mindere dag hebben.’

Wout van Aert zocht geen excuses. ‘Ik was vandaag wat minder. Doordat Mathieu veel druk zette, ging ik onderuit. Ik hoopte nog dat hij vooraan ging stilvallen, maar dat gebeurde niet. Het was ook een verschroeiende snel slot, ‘aldus de wereldkampioen.

Michael Vanthourenhout nam vrede met de derde plaats. ‘De derde plaats was vandaag het hoogst haalbare. Ik dacht nog te profiteren van de val van Wout, maar toen hij mij passeerde in de slotronde, wist ik dat hij beter was.

Ook Tom Meeusen wou de kritiek van de afgelopen week pareren. ‘Na een turbulente week wou ik me laten zien. Wout wilde dan te snel een bocht nemen en nam me mee in zijn val. Als hij niet valt, zou het koersverloop nog spannender zijn geweest.

Top tien:

1 Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert

3. Michael Vanthourenthout

4. Tom Meeusen

5. Kevin Pauwels

6. Toon Aerts

7. Lars van der Haar

8. Corné van Kessel

9. Laurens Sweeck

10. Tim Merlier

foto’s:  Eline Linssen en Marc Bluys