Mathieu van der Poel zet de puntjes op de i in Hoogstraten

Mathieu van der Poel zet de puntjes op de i in Hoogstraten

Dat Mathieu van der Poel de beste rijder is van het moment dat zette hij in Hoogstraten opnieuw glans bij. Hij wist de wereldkampioen Wout Van Aert lik van stuk te geven. Wout moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. Kevin Pauwels die van de ganse ronde geen trap teveel zette wist zich naar de derde plaats te brengen.

Kregen we in Hoogstraten opnieuw een tweestrijd tussen de Nederlandse Kampioen Mathieu van der poel en de Wereldkampioen Wout Van Aert? Of ging er een derde mee lopen? Dat was de vraag die bij elke supporter op de lippen brandde. Het werd een spannende strijd in de voorlaatste wedstrijd meetellende voor de superprestige.

Het contrast met het parours in Lille was groot. Maar het zullen wel dezelfde namen zijn die naar voren zouden komen in deze wedstrijd. Mathieu van der poel was gebrand op spektakel te bieden aan zijn supporters. De Schaduwfiguren zouden wel eens een rol van betekenis kunnen gaan spelen onder meer Jens Adams, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Lars van der Haar…. allemaal mannen die op dit ogenblik goed aan het rijden zijn. Wout Van Aert zou nog eens moeten winnen, dan zou het vandaag in Hoogstraten moeten gebeuren. Dit om zijn ploegleider Niels Albert een mooi verjaardagscadeau te geven. De vestjes werden uitgedaan aan de start en de spanning steeg op deze vermogenscross. De start is klaar en de Nederlandse kampioen ging weer als eerste weg. Meeuwsen volgde goed mee en kwam als eerste het veld ingedraaid. Meeusen en van der Poel ploetterden goed weg. David Van der Poel ging als vierde mee gevolgd door Kevin Pauwels, Borus en de rest van het pak erachter aan. Van Aert voerde al meteen een fietswissel door…. Voorin kregen we drie koplopers : Mathieu van der Poel, Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Wout Van Aert volgde op 4 sec. van de kopgroep. Een paar lengtes voor de meesten heen. Aan de balken versnelde Mathieu van der Poel een eerste keer en legde daarmee onmiddellijk de druk bij Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Maar deze mannen lieten niet begaan. Mathieu gaf er een tweede keer een lap op. Meeusen schudde meteen Kevin Pauwels los. Hij ging op zoek naar Mathieu van der Poel. Het werd een supersnelle ronde waardoor de kaarten al geschud werden.

Ronde twee : Mathieu van der Poel nam 4 sec. op Tom Meeusen. Wout Van Aert, Kevin Pauwels op 7 sec. De andere achtervolgers kwamen door op meer dan 15 sec. Dus was alles nog mogelijk. Achter Mathieu van der poel kregen we een samentroeping van Tom Meeusen, Kevin Pauwels en Wout Van Aert. Een onoplettenheid van Mathieu van der Poel doet hem ten val komen. Hierdoor verliest hij de voorsprong die hij had opgebouwd. De kopgroep werd teruggebracht naar vier renners : van der poel, Meeusen, Pauwels en Van Aert. De wereldkampioen Wout Van Aert nam de cross in handen. Hij legde zijn medevluchters zijn tempo op. Kevin Pauwels wilde ook wel eens een cross winnen. Hij voelde zich goed maar of het hem zou lukken om vandaag in Hoogstraten de bloemen als winnaar in ontvangst te nemen was een grote vraag. Jens Adams was een sterke wedstrijd aan het rijden. Hij zat op de vijfde plaats. Mathieu van der poel trok zijn schoenen nog wat vaster. Hij zat heel relax in de wedstrijd. Tom Meeusen volgde goed in tweede positie. De rest van de meute waren al uitgeteld voor winst. Tom Meeusen gaf zijn entourage tekens. Wat het was, was niet duidelijk maar hij bleef zeker de grote twee goed volgen.

Ronde drie : Wout Van Aert mocht de derde ronde ingaan als leider. Tom Meeusen op de tweede plaats en Mathieu van der poel op drie. Kevin Pauwels was wel in de buurt van de koplopers. Jens Adams gaf zijn supporters waar voor hun geld. Er werd hard tegen hard gereden om de koppositie in handen te krijgen tussen Mathieu en Wout. Tom Meeusen keek toe vanuit de derde positie. Kevin Pauwels kon terug komen aansluiten bij Tom Meeusen. We kregen opnieuw een kopgroep van vier rijders. Jens Adams voelde de hete adem van Laurens Sweeck en Klaas Vantornout in zijn nek. Voorin werd het steekspel aangewakkerd. Mathieu van der poel schoof door naar de kop van de wedstrijd en gooide voor de zoveelste keer een bommetje. Hij voelde aan hoe goed zijn medevluchters nog waren. Kevin Pauwels kreeg de raad om zich tussen Tom Meeusen en Wout Van Aert te zetten. Mathieu van der poel zetten een nieuwe versnelling in en pakte opnieuw wat meters op de medevluchters. Wout Van Aert moest alles uit de kast halen om de kloof terug te dichten.

Ronde vier : bij aanvang van ronde vier kregen we opnieuw een kopgroep van vier rijders. Jens Adams en Laurens Sweeck kwamen door op 26 sec. Van Kessel en Klaas Vantornout op 32 sec. Tom Meeusen werd naar de kop gedwongen waardoor de twee kemphanen Van Aert en van der poel elkaar konden gaan aftasten. Ze hoopten erop dat ze elkaar konden gaan beloeren zodat Tom Meeusen en/of Kevin Pauwels zouden kunnen wegrijden maar dat gebeurde echter niet. Ze bleven met z’n vieren goed bij elkaar hangen. Laurens Sweeck ging het duel aan met Jens Adams voor de vijfde plaats. Laurens Sweeck was in het voordeel. Voorin werd er naar elkaar geloerd. Daarvan profiteerde Tom Meeusen om zijn vermogen aan te spreken in de modder passage. Mathieu van der poel bleef goed volgen. Van Aert moest wat meters prijs geven. Kevin Pauwels bleef op die vierde plaats hangen. Kevin Pauwels is gewoon aan het meegaan om dan in de finale genadeloos toe te slaan. Dat is zijn manier van koersen.

Ronde vijf : de benen werden voorin opnieuw stil gehouden door Tom Meeusen. Daardoor kwamen de vier in de positie dat ze even wat rust konden inbouwen. Dan maar de Nederlandse Kampioen naar de kop van de wedstrijd. Op dat ogenblik maakte Tom Meeusen wat foutjes waardoor Mathieu de voorsprong in zijn schoot geworpen kreeg. Dan maar Wout Van Aert, Tom Meeusen en Kevin Pauwels samen om een versnelling te plaatsen op zoek naar de koploper. Het spel van kat en muis werd gespeeld. Mathieu van der poel zette hiermee Wout Van Aert onder druk. Wout Van Aert moest wat meer vertouwen hebben maar Mathieu nam heel wat meer risico’s om weg te blijven van zijn concurrenten. Wout Van Aert moest actiever gaan beginnen te rijden om de achterstand zo klein mogelijk te houden. Tom Meeusen bleef goed volgen. Mathieu van der poel gaf aan dat hij minder druk in zijn banden wou. In de looppassage voor de finish hadden we opnieuw drie leiders.

Ronde zes : Met zijn drieën gingen ze de ronde in. Pauwels bleef hangen op 5 sec. Voorin werd er een fout gemaakt door Wout Van Aert waardoor Kevin Pauwels opnieuw kon komen aansluiten. Terug met vier rijders aan de kop. Een fietswissel voor elke rijder in de kopgroep. Wout Van Aert kreeg van Niels door dat hij het moest gaan forceren wilde hij de cross kunnen winnen. Maar hij deed het niet. Kevin Pauwels dan maar naar de kop van de wedstrijd gedwongen. Tom Meeusen kreeg op dat ogenblik een zadelpenbreuk en voor hem was de wedstrijd weer verreden. Hierdoor verloor hij natuurlijk de aansluiting met de koplopers. Kevin Pauwels en Mathieu van der poel pakte hierdoor wat meters op Wout Van Aert. Kevin Pauwels probeerde de forcing te voeren. Maar Mathieu van der poel was bij de pinken. Hij liet Kevin Pauwels even voelen dat hij zijn ding mocht doen maar hij lag op de loer om op de gepaste moment toe te slaan. De mentale tik was er teveel aan bij Tom Meeusen na de zoveelste materiaalpech in de wedstrijd. Wout van Aert kreeg het gat niet meer gedicht op de koplopers.

Ronde zeven : Kevin Pauwels hield de benen stil waardoor Wout Van Aert en Mathieu van der poel terug konden recupereren.  Tom Meeusen kreeg het bezoek van Laurens Sweeck. Nu voelde Wout Van Aert zijn kansen om zijn tempo op te voeren en door te gaan. Maar ze waren zo aan elkaar gewaagd dat alles zou beslist worden in de laatste ronde. Met zijn drietjes op een propere fiets de finale in. Wout Van Aert zette druk bij zijn medevluchters. Mathieu van der poel volgde heel goed mee. Kevin Pauwels moest wat meters prijs geven. Hij wist dat hij zich geen zorgen moest maken want in de loopstroken kon hij telkens weer komen aansluiten. Van der poel reed zo kort op het wiel van Wout Van Aert dat hij er een onaangenaam gevoel van kreeg. Dan maar versnellen dacht Mathieu van der poel. Het rollenpatroon van de paar rondes werd opgedraaid. Mathieu van der poel nu voor Wout Van Aert en Kevin Pauwels. Mathieu mocht gaan anticiperen in het wiel van de wereldkampioen. Hij mocht gaan denken aan de nieuwe winst in de superprestige.

Ronde acht : de drie begonnen elkaar te beloeren. Mathieu van der poel had de overmacht. Hij kon gemakkelijk wegrijden van zijn medevluchters. Dus nog even afwachten en dan genadeloos toeslaan. Laurens Sweeck en Tom Meeusen kwamen door op 39 sec. Zij mochten bij elkaar gaan uitmaken wie er als vierde van de dag zou genoteerd worden. Eén foutje bij Wout Van Aert gaf Mathieu vleugels. Hij was vertrokken! Ja hij ging door. Hij deed heel veel moeite om de kloof nog uit te diepen. Wout kon de aanval van Mathieu niet meer beantwoorden. Dus dan maar concentreren op de tweede plaats maar ook hier kreeg hij werk met Kevin Pauwels. Tussen de twee werd er nerveus gekoerst. Ze kregen de kloof op Mathieu niet meer gedicht. De vogel was gaan vliegen. In de lussenpassage groeide de voorsprong van Mathieu nog verder uit.

Ronde negen : De voorsprong van Mathieu van der poel liep op tot 11 sec. Ook Kevin Pauwels kreeg het moeilijk om het tempo van Wout Van Aert te volgen. Hij koos voor zekerheid en stelde hiermee zijn derde plaats veilig. Mathieu van der poel genoot van zijn laatste ronde op kop van de wedstrijd. Hij zette hiermee de wereldkampioen onder druk. Mathieu van der poel pakte zijn 19e zege van het seizoen. Wout Van Aert bleef tweede en hield Kevin Pauwels nog af van de tweede plaats.

Daguitslag :

  1. van der Poel
  2. Van Aert
  3. Pauwels
  4. Sweeck
  5. Van Kessel

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys