Mathieu Vanderpoel klopt Kevin Pauwels in de spurt in wereldbeker Zolder

Mathieu Vanderpoel klopt Kevin Pauwels in de spurt in wereldbeker Zolder

Mathieu Vanderpoel toonde zich een week na Namen opnieuw de sterkste in de wereldbekerrace in Zolder. De wereldkampioen nam de maat van Kevin Pauwels in de laatste ronde. Lars van der Haar bleef opnieuw niet gespaard van pech(lekke band in de voorlaatste ronde) en werd nog knap derde. Tom Meeusen leverde zijn beste seizoensprestatie af met een vierde plaats en Belgisch kampioen Klaas Vantornout werd vijfde. Wout Van Aert, begin deze week nog ziek, werd achtste. Sven Nys tiende. In de stand om de wereldbeker blijft Wout Van Aert wel leider.

De kaarten lijken nu al geschud voor het WK op 31 januari op dezelfde plaats in Zolder. Alleen kan de top vijf er een beetje anders uit zien dan.

Belgisch kampioen Klaas Vantornout, Clement Venturini en Tim Merlier waren de eerste leiders. Een grote groep achtervolgers maakten jacht op hen. Onder impuls van wereldkampioen Vanderpoel sloten ook Meeusen en van der Haar aan bij de kopgroep. De broer van Mathieu, David, was in de start gevallen en  moest als laatste terug in het veld, nadat zijn ketting afliep.

Lars van der Haar was gretig en nam het commando vooraan voor over. Even later kon ook Kevin Pauwels aansluiten bij de zes leiders. Maar na zo’n twintig minuten wedstrijd, één derde van de wedstrijd was gereden, kregen we twee Nederlanders vooraan: Mathieu Vanderpoel en Lars van der Haar. Wout Van Aert leidde de achtervolgende groep met Meeusen en Pauwels.

Bijna halfkoers sloot Kevin Pauwels aan bij het leidende duo. Meeusen, Venturini en Vantornout streden voor de dichtste ereplaats. Onder het beekwerk van de twee Nederlanders, moest Pauwels even lossen. Maar de Sunweb Napoleon Games crosser vocht moedig terug en sloot terug aan. De strijd om de vierde plaats werd ook per ronde interessanter met een tiental renners op een zakdoek.

Vanderpoel leek in de laatste ronde weg te rijden, maar Kevin Pauwels brak niet. Hij bleef op vijf seconden hangen. Lars van der Haar had, na Namen, opnieuw brute pech met een leeglopende achterband en kon zijn derde plaats nog net veilig stellen.

Vanderpoel rondde zijn solotoer magistraal af en Kevin Pauwels moest het hoofd buigen voor zoveel overmacht. ‘Ik ben wel ontgoocheld. Eerst was het Wout, nu is het Mathieu. Winnen blijft moeilijk,’ verklaarde Pauwels achteraf.

In de spurt voor de vierde plaats was Tom Meeusen net iets sneller dan Klaas Vantornout. Zesde werd Venturini voor Tim Merlier die net zijn ploegmaat Wout Van Aert voorbleef. Corné Van Kessel eindigde negende voor Sven Nys, die de top tien afrondde.