Meeusen, Wellens en Sweeck willen WK selectie afdwingen voor de rechtbank (BAS)

Meeusen, Wellens en Sweeck willen WK selectie afdwingen voor de rechtbank (BAS)

Tom Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck willen hun WK-selectie alsnog afdwingen voor de rechtbank. De drie veldrijders trekken naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Het WK in het Tsjechische Tabor vindt plaats op zondag 1 februari. Maandag besliste de Belgische wielerbond om het trio niet te selecteren omdat ze genoemd worden in een dopingonderzoek. Donderdagavond om 20 uur komt het BAS in een spoedzitting in Brussel bijeen om over het lot van de veldrijders te beslissen.

Tom Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck brengen hun niet-selectie voor de Wereldbekermanche in het Nederlandse Hoogerheide (25 januari) en het WK in het Tsjechische Tabor (1 februari) voor het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). De Belgische wielerbond geeft hen daarvoor de toestemming, zo meldde de KBWB vandaag. Meeusen, Wellens (beiden Telenet-Fidea) en Belgisch beloftekampioen Sweeck (Corendon-Kwadro) mogen niet deelnemen aan de WB-manche in Hoogerheide en het WK in Tabor omdat hun namen genoemd worden in een dopingonderzoek, met arts C.M. uit Rotselaar als spilfiguur. Dat raakte maandag bekend.

KBWB akkoord
“Na juridisch advies en uit respect voor de verdediging van de bij haar aangesloten renners besliste de KBWB om zich akkoord te verklaren met de vraag van de renners Tom Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck om hun niet-selectie voor de Wereldbeker in Hoogerheide en het WK in Tabor voor het BAS te brengen”, aldus het persbericht. “Betreffende renners kunnen, op basis van artikel 9.2.002 van het UCI-reglement en artikel 101.9.g van hoofdstuk 1 van de KBWB-reglementering, niet geselecteerd worden als er een procedure of onderzoek loopt dat betrekking heeft op een vatbaar feit dat kan leiden tot een inbreuk tegen de UCI-antidoping reglementering.”

Aanvullende PV’s
“Het dossier Tom Meeusen werd door het Vlaamse anti-dopingagentschap nog steeds niet integraal overgemaakt aan de KBWB, die bevoegd is voor dit dossier”, zo klinkt het verder. “Dit geldt eveneens voor het dossier van renner Bart Wellens. Zeer recent heeft de bondsprocureur op zijn verzoek van het gerecht zelf uit het dossier dokter Mertens wel nog enkele aanvullende PV’s met betrekking tot die renners ontvangen. Naar aanleiding van deze nieuwe informatie zullen de renners in kwestie opgeroepen worden om te verschijnen voor de disciplinaire commissie van de KBWB bevoegd inzake doping. Het dossier van renner Laurens Sweeck is de bevoegdheid van NADO-Vlaanderen. De KBWB hoopt dat hier eveneens zo vlug mogelijk de nodige stappen gezet kunnen worden.”

Geen uitspraak over kern
Het BAS, dat donderdagavond om 20 uur een spoedzitting belegt in Brussel, doet geen uitspraak over de kern van het onderzoek dat naar de renners loopt. Heel concreet kan het enkel beslissen of de renners wel of niet geselecteerd kunnen worden. “Gelijk welke beslissing het BAS ook neemt, wij zullen die respecteren”, lichtte algemeen directeur Jos Smets van de KBWB toe. “Wij hebben het verzoek van de renners aanvaard om naar het BAS te mogen gaan, dus moeten wij ook de beslissing aanvaarden die het BAS zal nemen.”

Bron : de Morgen