Middelkerke organiseert allereerste BK cyclocross met alleen maar natuurlijke hindernissen

Middelkerke organiseert allereerste BK cyclocross met alleen maar natuurlijke hindernissen

Met het BK cyclocross op zaterdag 8 en zondag 9 januari en het BK op de weg op zondag 26 juni organiseert de gemeente Middelkerke in 2022 twee grote nationale wielerkampioenschappen. Beide BK’s zijn dinsdagnamiddag officieel voorgesteld. Het BK cyclocross zal plaatsvinden op een spectaculair en volledig natuurlijk parcours met duinen en een strandpassage, zonder artificiële hindernissen. De wegrenners mogen zich opmaken voor een razendsnel, biljartvlak parcours.

Middelkerke is niet aan zijn proefstuk toe op vlak van wielerkampioenschappen. Vorige zomer vond in de kustgemeente al het BK trial plaats en ook in de voorgaande jaren was Middelkerke het decor voor verschillende BK’s. “Middelkerke heeft een hart voor de wielersport. Dat bewees de kuststad toen er in 2017 een langdurige overeenkomst werd afgesloten met Belgian Cycling”, zegt Nathalie Clauwaert, directrice van Belgian Cycling. “In vijf jaar tijd vonden er liefst zeven kampioenschappen plaats in en rond de badplaats. Van beachracen over tijdrijden, van crossen tot koersen op de weg: wielrenners uit diverse sporttakken kregen een gastvrije ontvangst.”

“Het orgelpunt van de samenwerking tussen Middelkerke en Belgian Cycling wordt in 2022 gezet, wanneer voor een unieke dubbelslag wordt getekend. Want ’s lands beste renners gaan straks twee keer aan de slag in de mooie kustgemeente. In het tweede weekend van januari strijden de veldrijders om de hoogste eer, op 26 juni zijn de wegrenners aan de beurt. Het recente wereldkampioenschap op de weg bewees nog maar eens dat wielrennen lééft in ons land. Het zou dan ook niet verbazend zijn als beide Belgische kampioenschappen opnieuw een volksfeest van formaat worden. Belgian Cycling wenst de organisatoren en de renners voor beide evenementen in elk geval veel succes en een veilig verloop. In de hoop dat de wielersport de grootste winnaar wordt”, aldus Clauwaert.

Burgemeester Dedecker: “Sportieve spankracht en fotogenieke kampioenschappen zijn absolute zekerheden”

2022 wordt dus een memorabel sportjaar voor de gemeente Middelkerke. Burgemeester Jean-Marie Dedecker kijkt uit naar beide BK’s in zijn gemeente. “We krijgen een dubbele klap op de wielervuurpijl. De wielersport boomt dankzij populaire renners en aantrekkelijke wedstrijden. Sportief gezien zijn de Belgische kampioenschappen cyclocross en wielrennen eigenlijk mini-WK’s met traditioneel sterke deelnemers en heel wat publieke aandacht. Iedereen weet dat ik een grote sportfanaat ben, dus ik kijk er enorm naar uit. Dankzij de inspanningen van onze administratie, Golazo, het ministerie van Defensie en Belgian Cycling schotelen we de veldrijders een uniek en bijna volledig natuurlijk duinenparcours voor. En wat het BK op de weg betreft: wordt het een sprint? Of krijgen we een verbrokkelde waaierkoers? Wie weet. Sportieve spankracht en fotogenieke kampioenschappen zijn absolute zekerheden.”

Schepen van Sport Henk Dierendonck verwacht ook veel van de komende BK’s in Middelkerke. “Zowel voor het BK in het veld als op de weg zijn de draaiboeken volledig klaar en die garanderen de beste voorzieningen voor medewerkers, renners en publiek. Voor het BK in het veld pakken we uit met een prachtig parcours en de wegkoers wordt hopelijk een thriller tot aan de finish. De expertise van de organisatoren, de ervaring van de parcoursadviseurs en al onze gemotiveerde vrijwilligers zorgen voor een sportieve kers op de taart en versterken beide wielerfeesten in Middelkerke. Het wordt de max!”

Paul Herygers: “Niet alleen het zand zal voor het verschil zorgen, maar ook de opeenvolging van heuvels”

Vanuit de organisatie werden Paul Herygers voor het BK cyclocross en Johan Museeuw voor de wegrit mee onder de arm genomen als adviseurs. Dit alles onder goedkeurend oog van ere-ambassadeur Freddy Maertens. Herygers is als zandspecialist in zijn nopjes met het parcours dat zijn voormalige collega-veldrijder Bjorn Rondelez heeft uitgetekend. “Het wordt op 8 en 9 januari geen slachtpartij in de modder, maar een echte zandcross. Op het militair domein van Lombardsijde moeten de renners een aantal keer met gras begroeide duinen beklimmen. De weersomstandigheden zullen hier bepalen of er vlot naar boven gereden kan worden of niet. Na de eerste materiaalpost volgt er een passage op het strand: de mooiste strook van het parcours. Hier kunnen de renners niet aan het zand ontsnappen. Bij droog weer zal deze strook er heel lastig bij liggen.”

De conclusie van ex-wereldkampioen en tweevoudig Belgisch cyclocrosskampioen Herygers? “Dit is een echt kampioenschapsparcours. Niet alleen het zand zal voor het verschil zorgen, maar ook de opeenvolging van heuvels – vier beklimmingen per ronde – zal zijn tol eisen. De grote favoriet is uiteraard Wout van Aert, maar op dit parcours kan Laurens Sweeck heel lang met hem in duel gaan. Ook Eli Iserbyt en Toon Aerts hebben in het zand stappen vooruit gezet. Ik verwacht een indrukwekkend BK en dit op een parcours dat geen enkele artificiële hindernis zal bevatten en toch heel pittig is. Dit is uniek!”

VIDEO: Bekijk hier de parcoursverkenning door Paul Herygers >>

Bron: PM

Foto: Bart Knops