Mindervalide BMX’ers op EK finale in Dessel in 2013

Mindervalide BMX’ers op EK finale in Dessel in 2013

Op de finaleronden van het Europees kampioenschap 2013 in Dessel zal een demonstratiewedstrijd plaatsvinden voor jonge BMX’ers met een handicap. BMX 2000 Dessel heeft hiervoor een  programma gestart voor de opleiding van jonge BMX’ers met een handicap. Binnenkort starten de trainingen.

In eerste instantie vond op het Joël Smets BMX Circuit een try-out plaats met een 20-tal rijders tussen 8 en 21 jaar uit het MPI Oosterlo in Geel. ‘Ik begon er met een klein hart aan’ zegt BMX 2000-voorzitter Frank Smets,  ‘Want voor mensen met een mentale of lichamelijke handicap is het toch niet evident dat ze op een BMX-fiets zouden gaan rijden en dan nog over een BMX-parcours. Onterechte vrees want op enkelen na konden alle jongeren vrij snel een rondje afhaspelen op het toch wel technische circuit. Zowel de jongeren als hun begeleiders waren superenthousiast. Het plezier dat ze beleefden was onbeschrijflijk.’

Frank Smets pikte het idee op tijdens het Wereldkampioenschap in 2006 in Sao Paulo (Brazilië), waar ook een manche werd gereden door jongeren met een handicap. ‘Het werd toen helemaal stil op de tribunes en nadien volgde een oorverdovend applaus. Dat heeft me toen echt aangegrepen en ik wou dat ooit ook hier realiseren. De EK-eindrondes vormen een goede aanleiding.’

Na de try-out zullen ook jongeren uit andere instellingen in de streek worden aangezocht om in te stappen. De bedoeling is om vanaf binnenkort tweewekelijks een training te organiseren voor de G-sporters. ‘Over die verdere uitwerking gaan we nog samen zitten met de mensen van de homes en de organisatie Avalympics. Zij willen BMX opnemen bij de sporten die ze aanbieden voor mensen met een handicap,’aldus nog Frank Smets.

De G-BMX’ers zullen tijdens de EK-finaleronden een wedstrijdje rijden ter gelegenheid van de openingsceremonie op vrijdag. De club wil de gehandicaptenwerking alleszins ook verder zetten na het EK. Voor zover bij Frank Smets bekend is Dessel alleszins de eerste club in België en mogelijk zelfs in Europa die een gestructureerde werking aanbiedt aan jongeren met een handicap.

Bron: PM BMX 2000 Dessel