Moeder en zoon Quintens pakken wereldtitel in Hamburg

Moeder en zoon Quintens pakken wereldtitel in Hamburg

Hilde Quintens en Jo Pirotte zakten samen af naar het Wereldkampioenschap Masters in Hamburg. Jo Pirotte had niet de beste voorbereiding naar dit WK toe maar na de teleurstelling tijdens het Belgische Kampioenschap in Maldegem zette hij toch de tocht richting Hamburg.

Op vrijdag stond hij langs het parcours om zijn mama namelijk Hilde Quintens (nu 59 jaar) aan te moedigen en te zien hoe zij na haar eerste Wereldtitel in 2003 haar tweede titel op haar naam kon schrijven.

Het is voor Hilde geen gemakkelijke weg die ze ingeslagen is. Ze heeft namelijk chronische leukemie en daarmee is topsport niet zo’n evidente keuze. Deze ziekte werd bij haar vastgesteld in 2007 en toen was de keuze om te stoppen wel reëel. En kijk nu, de Lady uit Lummen staat er. Na het behalen van de Belgische titel bij de masters Dames in Maldegem kan ze nu haar regenboogtrui showen.

Daarna was het de beurt aan haar zoon Jo Pirotte om aan te treden voor zijn wereldkampioenschap bij de masters heren 35-39 jaar. Het parcours lag er bevroren bij. Het was een sneeuw- en ijspiste waar het uitkijken was om zo weinig mogelijk fouten te maken. Dat was de doelstelling van Jo. Hij nam een mindere start maar kon ronde na ronde de kloof naar de leider kleiner maken. In de voorlaatste ronde was de strijd open voor de titel. Met z’n tweetjes konden ze uitmaken wie de beste was.

Halfweg het parcours trok Jo Pirotte naar de leiding van de wedstrijd en was niet meer zinnens om deze leidersplaats af te geven. Dat gaf hem het voordeel om zijn eigen ding te doen in de bochten en op de lange rechten stukken van het parcours. Met een kleine voorsprong op zijn medevluchter kon hij de klus klaren en kan hij zich nu wereldkampioen Masters Heren 35-39 noemen.

In oktober 2024 staat er een Wereldkampioenschap Gravel gepland in Vlaanderen. Dat is misschien de volgende uitdaging voor de familie Quintens.

foto’s : Nancy Aerts – renners zelf