Namijmeren over Esch sur Alzette , Pearl Izumi Beneluxcupp 7

Namijmeren over Esch sur Alzette , Pearl Izumi Beneluxcupp 7

 

Heel kort door de bocht: prima organisatie , mooi parcours waar iedere biker wel zijn ding kon doen. Te laat op de kalender, deze wedstrijd verdient een plaats eerder in het seizoen. Min punt: totaal geen ambiance door een gespleten parc fermé en een finish straat die ellenlang was. Plus punt: wedstrijd met mogelijkheden en een mooie locatie.

Voor de zaterdag waren de kaarten reeds geschud toen wij net na middernacht in Esch sur Alzette arriveerden en de kampioenen van zaterdag hebben hun huid duur verkocht en gestreden voor wat ze waard waren. Onze excuses voor onze afwezigheid, maar ook wij hebben een gezin en ook andere verplichtingen in de weekenden. Zondag morgen in ieder geval vroeg op , ontbijten en naar het parcours. Links en rechts had ik al wat info toegespeeld gekregen. Dat het wel een leuk en zwaar parcours was, maar erg lang 7km en erg uitgestrekt. Normaal komt een parcours wel een paar x terug op een bepaald punt, maar niets van dit in Esch sur Alzette. Guy Rippinger van de organisatie was wel zo goed om Patrick de weg te laten zien om met de auto! Naar de andere kant van het parcours te rijden om te filmen. Dat werd dus skippen in starts filmen omdat er simpelweg niet genoeg tijd was. Jammer dat wel, maar we maakten gebruik van de mogelijkheden binnen onze tijdspanne die we hebben.

De junioren en de vrouwen met de Junior vrouwen beten op zondag voor de Pearl Izumi Beneluxcup het spits af. In de middag is het al als de plaatselijke jeugd in 3 klassen haar rondje al heeft gedraaid. Bij de Junior mannen is een grote kanshebber Marc Bouwmeester en Niels Derveaux paraat en zal de strijd gewoon echt in deze wedstrijd beslist worden. Marc dient bij de eerste 4 te eindigen om nog kans te hebben op het felbegeerde shirt. Na de eerste ronde en de stofwolken zijn opgetrokken van de start is het inderdaad ook Marc en Niels die mooi vooraan post hebben gevat. Marc trapt lekker mee , 4 rondes in totaal gaan het worden met veel en lang klimwerk waar maximaal gereden wordt. Twee ronde doorkomst, Marc is er niet meer bij en Bart Pennings zijn team maatje ook niet. Zodoende weten we dat er lek is gereden en dit is een klein drama. Juist na deze week die erg zwaar was voor Marc slaat ondanks zijn voorspoedige start het noodlot toe. Niels Derveaux gaat uiteindelijk fier aan de leiding en wint derhalve het eindklassement van de Beneluxcup. Geen Merida en Craft biker die daar nog wat aan veranderd. Een ander opmerkelijk feit is nog dat in de laatste ronde Sam de Nijs nog zwaar op komt zetten en de sprint wint van Sven Burger. David Nordeman kan de 4 de plaats inpalmen met voorsprong op Remi Cara en de eerste Craft biker Bart v Bindsbergen. Mooie strijd geweest met zware momenten voor bikers en toch bevestigende bikers die doen wat ze al het hele jaar doen: goed rijden. Marc Bouwmeester die emotioneel geladen over de finish komt als 22 ste en helemaal op is. Allemaal toppers zijn het op hun eigen manier.

De Junior vrouwen staan met 4 aan de start. Dit doet de Beneluxcup geen eer aan en het zijn de eerste 4 in het klassement. Didi de Vries doet waar ze al de hele Beneluxcup voor is gekomen. Ze komt , ziet en overwint , chapeau voor deze kanjer en ook voor haar overwinning in het klassement. Kim Bodeman die wel een klein beetje nerveus was omdat ze de 2 de plaats nog over kon nemen van Charlotte de Graaf die 30 meter na de start door een aflopende ketting valt en op achtervolgen is aangewezen. Kim Bodeman tweede en Charlotte ondanks haar val nog derde. In de eindstand wisselen deze dames van plaats en is het Charlotte die haar team maatje klopt met 2 punten verschil. Lotte Thillo van Intrasys-no drugs word 4 de en ook 4 de in de eindstand.

Bij de vrouwen is er geen zenuwachtige Annemarie Worst. Ook Annemarie kan het goed vinden met dit parcours en heeft 2 ronden tegenstand van Alicia Franck die dan stevig de leiding neemt en uiteindelijk solo over de finish gaat komen met bijna een minuut voorsprong. Annemarie Worst doet waar ze voor kwam, maar door haar voorsprong had ze gouden papieren vandaag. Alicia Franck is erg blij met deze overwinning en haar moraal is erg hoog om dat nog eens te doen over een dikke week in de Flanderscup. Zo laat in het seizoen nog goed op vorm, dat belooft wat voor Alicia die met 2 wedstrijden minder toch 5 de wordt in de eindstand. Laura Turpijn dan , still going strong en vandaag al niet anders al vertrouwd ze ons toe dat het echt niet vanzelf ging en gaat. De werkdruk begint bij Laura ook haar tol te eisen en dat is te zien aan de mate van vermoeidheid bij het over de finish komen. Toch een mooie 5 de plaats vandaag en een 2 de plaats in het klassement. Britt van de Boogert die ons toch al wel eens verbaasde haalt een mooie 3 de plaats binnen en een 3 de plaats in het klassement , mooi resultaat voor de Craft bikester. Lizzy Witlox die ook vandaag weer wat trager op gang en laat zich tegen het einde van de wedstrijd er alles aan gelegen om nog 4 de te worden en ook 4 de in de eindstand. Haar eerste jaar als mountainbikester zit er op en ze is dik tevreden met haar resultaten en de ervaringen , dat gaat een geduchte tegenstandster worden voor het volgende seizoen.

De Elite mannen verschijnen toch met 35 bikers aan de start en vanuit het vertrek is het ook gelijk volle bak rijden. Jeroen Boelen zal een robbertje uit moeten vechten met Nick de Vries. Jeroen erkent voor de wedstrijd toch wel dat Bart de Vocht en Jonas de Backer er op voorhand al te veel aan zijn, maar verkoopt zijn huid duur door lange tijd op de 3 de plaats rond te rijden. In extremis wordt Jeroen opgehouden door een auto op het parcours en kan Joris Massaer hem op 7 seconden kloppen voor de 3 de plaats en wordt Jeroen 4 de om op deze manier zijn 2 de plaats in het klassement veilig te stellen. Joris Massaer heeft spijt dat hij niet gelijk is mee gereden met de kop, daar hij nog op 51 seconden van Jonas de Backer komt die 2 de wordt en de laatste ronde een ontketende Bart de Vocht moet laten gaan die dan de gaskraan ver opendraait. Bart die al 3 overwinningen had staan van de eerste 3 wedstrijden uit de reeks is erg content met de dubbel. Het lokale Benelux klassement winnen daar kom je voor, vertelt Bart ons. En is eigenlijk gewoon trots op zijn prestatie. Jonas de Backer zijn trainingsmaat mag naast hem plaats nemen op de 2 de plaats. En Nick de Vries dan , voor Nick was helaas in zijn eerste Elite jaar de agenda net te lang gebleken. Een 13 de plaats op ruim 7 en een halve minuut geeft al aan dat hij helemaal niet meer fit was. Wel heeft hij met de moed van een gladiator zijn wedstrijd uitgereden en is toch heel erg content met zijn 3 de plek in het klassement. Kenneth Coomans ten slotte gaat de 5 plaats in de dag pakken en neemt de 4 de plaats in het klassement in wat hem dit jaar tevreden stemt.

Met de toch nog 35 Elite bikers was het een leuke aantrekkelijke wedstrijd , het seizoen voor de Beneluxcup is ten einde. Helaas weer afkicken tot volgens jaar , er gaan wisselingen gebeuren bij de teams , renners gaan ophouden en andere beloften en junioren komen er bij. Volgend jaar weer op onze plek als jullie als bikers die de wedstrijd maken ook op de afspraak komen.

Voor nu rest ons een dikke merci aan iedereen voor de medewerking aan dit fantastische mountainbike jaar. Meest indrukwekkende moment is toch wel dat moment voor Annefleur kalvenhaar , meest mooie moment is dat ik in de eerste wedstrijd 2 hele mooie kampioenen voor de camera kreeg. Foto moment is Anne Terpstra en haar steun en toeverlaat op de foto. Biker met de beste attitude is ongetwijfeld Jeroen Boelen vanwege zijn onuitputtelijke promoten van de mountainbike sport in al zijn facetten.

Offroadbiking.eu Crew , Jan v Dijk redacteur , Patrick Lagarde Camera en fotograaf.