Nederland boven in Heusden – Zolder : Marianne Vos wint wereldbekermanche

Nederland boven in Heusden – Zolder : Marianne Vos wint wereldbekermanche

In het midden van het pak moeten starten en toch de winst pakken dat is niet niks…. Maar Marianne Vos deed het wel in Heusden – Zolder. De tweede plaats was voor de Belgische Kampioene Sanne Cant en Nash die wel wat pech kende kon nog doorstoten naar de derde plaats.

In Heusden – Zolder werd de zevende manche van de Wereldbeker afgewerkt. Gespannen gezichten bij de start op het Autocircuit Ter Laemen bij onze dames. Het vertrek werd gegeven en alle dames kwamen goed weg aan de start. Sanne Cant was de enige die haar start wat gemist had en die aan remonte moest beginnen. Vos wilde ook onmiddellijk vooruit en dwong zich door de massa heen. Aan de materiaalpost kon zij heel wat plaatsen goedmaken. Ellen Van Loy had haar ziekte goed verteerd en nam resoluut de kop voor haar rekening. Cant bevond zich op dat ogenblik al op een vijftiende plaats. Nash en Vos schoven stilletjes aan verder naar voor in de Stille Zone (Sacramentsberg).

Ronde twee : Van Loy bleef vol doorgaan zonder omkijken. De natuurlijke overgang gaf natuur een toedracht aan de wedstrijd. De anderen moesten al goed op de trappers gaan staan om de koploopster niet te ver te laten gaan. De achtervolgers waren met z’n achten en daarachter nog eens een groepje van acht. Van Loy bouwde haar voorsprong wat uit. Kaptheijns en Cant en de anderen moesten heel wat werk opknappen om voorin te kunnen komen. Ze knabbelden rustig aan van de achterstand af. Vos nam in de tweede groep de kop om het werk in het bos voor haar rekening te nemen. In de Sacramentsstraat verdapperde Vos om naar de eerste groep toe te rijden. Respect voor wat Ellen Van Loy uit haar mouw schudde. We kregen een valpartij van Nash op de pittige strook van het parcours net voor de tribune. Cant en De Boer konden doorschuiven naar de kop van de achtervolging op Van Loy. Van Loy schatte op dat ogenblik de afdaling verkeerd in en kwam tegen de afsluiting terecht. Hierdoor werd haar voorsprong onmiddellijk gehalveerd. De achtervolgers zagen het en zette een serieuze achtervolging in. Ook Sophie De Boer kon daardoor wat plaatsen goedmaken.

Ronde drie : Van Loy had een voorsprong van 5 sec. op Lechner. Cant, De Boer op 13 sec. en de rest van de groep begon stilletjes aan te verbrokkelen. Vos was op zoek naar de aansluiting bij De Boer en Sanne Cant. Van Loy reed riant aan de leiding. Nash verdween helemaal uit de kop van de wedstrijd. Zij kreeg af te rekenen met een lekke band en moest naar de materiaalpost. Ondertussen werd er achter de koploopster een groepje van acht gevoermd. Lechner die aan de kop zat hield de anderen wat op in de bos. Zij kon er niet naar boven rijden en daardoor werden de topfavorieten Sanne Cant en Vos ook tot lopen aangewezen. Ze bleven zo hangen op 11 sec. van de leidster. Cant probeerde de doorschuif te maken naar Van Loy toe. In de afdaling was de achterstand zo goed als weggewerkt. Ook Vos bracht de anderen mee terug in de wedstrijd.

Ronde vier : we kregen voorin een volledige hergroepering. Van Loy, Cant, Vos, De Boer, Lechner en Brand kwamen samen. Alles kon opnieuw beginnen. Er waren nog twee ronden te rijden. Er kon dus nog van alles gebeuren. Meer tactiek in het midden van het veld. Tussensprint van Brand om haar tempo op te leggen bij haar medevluchters. Vos die ook niet liet rusten en binnendoor schoof en zo de kop overnam van Brand. Cant was op dat ogenblik naar de laatste plaats van de groep verwezen. Brand legde een pittig tempo op en nam de kop weer over van Vos. De anderen bleven op enkele meters hangen. Uit de achtergrond kwamen Nash, Miller en Majarus aansluiten in de kop van de wedstrijd. Brand toonde heel wat iniatief waardoor Vos in de tang werd gezet. Cant moest moves uit haar mouwen schudden om plaatsen goed te maken. Ze kwam aan de leiding te zitten in de bosstrook. Op de asvaltstrook achter de tribune fietste Cant haar achterstand volledig weg en kon haar wedstrijd gaan indelen. Alles werd op een lang lint getrokken. Wat ging Vos nu doen? Cant het laten oplossen en het ploegenspel spelen? We zouden het gaan zien in de laatste ronde.

Ronde vijf : het tempo werd er volledig uitgehaald voorin wat betekende dat er weer een hergroepering tot stand kwam. We kregen een spannende slotronde. Nash schoof naar de kop van de groep, Vos liet haar niet gaan en zette zich in haar wiel. Cant was ook bij de pinken en schoof door naar het wiel van Vos. Lechner en Brant en De Boer moesten wat lengtes prijs geven want het tempo werd fors de hoogte in gejaagd. In de stille zone was nog niks beslist want alles kwam er terug samen. Elke fout zou afgestraft worden. Vos voelde haar tijd gekomen en schoof binnen door op de Sacramentsberg en zette toen de rest onder druk. Vos legde zich plat en zag hoe alles achter haar scheurden. De Boer kon niet volgen en moest zich in plaats zes houden. Zij moest de strijd gaan voeren met Ellen Van Loy die ook haar beste pijlen verschoten had. Nash werd tot twee maal toe gecounterd door Vos. Cant voelde dat ze over Nash heen moest gaan wilde ze nog meespelen voor de winst. In de afdaling versnelde Vos nog een keer en toen had Sanne het begrepen. De winst was niet voor haar dit keer. Vos pakte winst in de zevende manche van de wereldbeker in Heusden – Zolder. De tweede plaats was voor een ontgoochelende Sanne Cant. Nash werd knap derde.

Daguitslag :

 1. Vos
 2. Cant
 3. Nash
 4. Brand
 5. Lechner
 6. De Boer
 7. Van Loy
 8. Majarus
 9. Brammeier
 10. Miller
 11. Verdonschot

Een Offday op te tekenen voor Jolien Verschueren. We hebben haar geen enkele keer voorin mogen zien tijdens deze wereldbeker manche.

Tussenstand van de Wereldbeker :

 1. De Boer
 2. Cant
 3. Nash
 4. Van Loy
 5. Miller

Bij onze dames is de strijd nog open voor de winst in de wereldbeker.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys