Wout Van Aert outstanding tijdens de 7e manche van de Wereldbeker in Heusden – Zolder

Wout Van Aert outstanding tijdens de 7e manche van de Wereldbeker in Heusden – Zolder

Het werd een solo slim voor Wout Van Aert. Hij reed van start tot finish fors aan de leiding. Laurens Sweeck werd knap tweede en Kevin Pauwels klopte Toon Aerts in de spurt voor de derde plaats. Mathieu Van der Poel had een mindere dag. Hij kreeg af te rekenen met pech aan zijn schoen. Moest daardoor een schoenwissel uitvoeren en reed nog wel naar de 14e plaats toe. Na afloop was hij ontgoocheld omwille van de schoen. Hij zal zeker onthouden wie hem dit heeft aangedaan.

De Nederlanders reden tot nu toe een zeer sterke wedstrijd in Heusden – Zolder. Dus hoopten de Nederlandse supporters dat ook Mathieu Van der Poel deze rol zou kunnen waarmaken. Maar niks was minder waar. Het werd geen nieuwe tweestrijd tussen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel. Met 72 rijders stonden ze aan de start van de zevende manche van de wereldbeker in Heusden – Zolder.  Het licht ging op groen en de kleine kerel Lars Van der Haar trok de hele meute opgang. Maar lang mocht het voor Lars niet duren. Al gauw werd hij naar de achtergrond verdrongen. Wout Van Aert pakte resoluut de kop en trok fors door. De anderen werden onmiddellijk wakker geschud. Voor Mathieu Van der Poel was toen de vogel al gaan vliegen. Hij werd opgehouden in de trechter na de start. Kreeg af te rekenen met problemen aan de schoen. Er was niet onmiddellijk een schoen aanwezig om te veranderen dus even de ronde afwerken met een kapotte schoen.Voorin drukte Wout Van Aert zin tempo door. Toon Aerts volgde onmiddellijk op zijn wiel. Achter hem een kleine groep met David Van der Poel, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch, Michael Vantourenhout. Boom, Meeusen, Mathieu Van der Poel op enkele lengtes. Van Kessel zette de achtervolging op dat groepje in. De vaart zat er goed in bij de elites. Wout Van Aert pakte wat seconden op zijn medevluchters. Van der Haar moest wisselen omdat hij schakelproblemen had.

Ronde twee : Wout Van Aert zette zijn gashendel open. Toon Aerts was bij de pinken en reed mee weg met de Wereldkampioen. Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Gianni Vermeersch volgden op 10 sec; van het duo. Mathieu Van der Poel toen al op 20 sec. met Boom, Pauwels op het wiel. Van Aert was niet zinnes om zijn tempo lager te brengen. Hij wilde niet meer verliezen van zijn Rivaal Van der Poel. De twee witte truien (Europese en Wereldkampioen) begrepen elkaar goed en trokken door. In de stille zone vond Wout het genoeg en legde de druk op de schouders van Toon Aerts. Sweeck reed op dat ogenblik op een eilandje op zoek naar de twee koplopers. De andere achtervolgers onder leiding van Lars Boom, Gianni Vermeersch, David en Mathieu Van der Poel volgden op 20 sec. Het waren de gebroeders Van der Poel die de achtervolging organiseerden. Wout Van Aert versnelde aan de trappen waardoor Toon Aerts wat lengtes moest prijsgeven.

Ronde drie : De problemen met de schoen van Mathieu Van der Poel bleven hem hinderen om vol in de wedstrijd mee te kunnen. Een wissel van schoen drong zich dan ook op. Wout Van Aert reed weg bij Toon Aerts. Hij zat op 12 sec., Laurens Sweeck op 19 sec. Mathieu Van der Poel op 27 sec., Vermeersch, Boom en Meeusen op 37 sec. We gingen naar een solo slim van Wout Van Aert. De voorspelde schoenwissel drong zich op en zo verloor Mathieu weer kostbare plaatsen in strijd voor de winst. Laurens Sweeck gaf een sterke indruk en hij reed het gat op Toon Aerts dicht. Boom, Vermeersch, Meeusen, Vantourenhout zaten op 40 sec. Energiek was er af te lezen op de gelaatsuitdrukking van Lars Boom. Hij had er zin in. Sweeck en Aerts reden op dat ogenblik op 23 sec van de koploper. Deze koploper verlaagde zijn tempo niet. Van Aert reed in Heusden – Zolder rond als Cancallara. Hij verpletterde alle tegenstanders. Sweeck en Aerts kregen bereicht dat Michael Vantourenhout uit de achtergrond aan het terugkomen was. Ze keken dan ook geregeld om om te zien waar de achtervolgers bleven. Ook Mathieu Van der Poel was bezig aan een sterke remonte voorwaarts.

Ronde vier : nog zes ronden voor een man alleen : Wout Van Aert. Dat kreeg hij wel voor mekaar. Laurens Sweeck reed weg van Toon Aerts op 29 sec. van de kop van de wedstrijd. Toon Aerts stond op dat ogenblik lek bij het overschrijven van de finishlijn en moest op de power richting materiaalpost rijden. Dat kost natuurlijk krachten. Eens de wissel was uitgevoerd zag hij hoe Michael Vantourenhout op zijn wiel terugkwam. Boom kreeg Mathieu Van der Poel op zijn wiel gevolgd door een paar lengtes op Pauwels en Aerts. We kregen in de stille zone een valpartij van Vermeersch, Meeusen, Boros en Van Kessel. Van Aert degradeerden alle tegenstanders. Sweeck kon op zijn eigen tempo zijn tweede plaats veilig stellen. Aerts, Vantourenhout voelden de hete adem van de Nederlander Mathieu Van der Poel in hun nek. De rest van de groep brak. Door de valpartij in de stille zone had Vermeersch problemen aan zijn fiets en was het out of the race voor hem.

Ronde vijf : Van Aert reed zijn eigen tempo. Sweeck volgde op 37 sec. Vantourenhout, Aerts bleven hangen op 1 minuut. Van der Poel en Boom op 1 min 04, het groepje met onder meer Pauwels op 1 min 15. Na Wout Van Aert, Laurens Sweeck kregen we een hergroepering van de achtervolgers. In de stille zone ging Michael Vantourenhout zich aan de kop zetten om zo zijn kopman Pauwels de mogelijkheid te geven om terug in de wedstrijd te komen. Van Aert stuurde lekker door. Mathieu Van der Poel schoof door naar plek drie om zo de zoektocht naar Laurens Sweeck en Wout Van Aert op gang te brengen. Lars Van der Haar reed lek en moest een wissel uitvoeren. De achterstand van hem bedroog al meer dan twee minuten. Boom kreeg het gezelschap van Pauwels.

Ronde zes : Met nog vier ronden voor de boeg bouwde Wout Van Aert zijn voorsprong verder uit. Sweeck zat save op 42 sec. op de tweede plaats, Mathieu Van der Poel, Michael Vantourenhout en Toon Aerts volgden op 1 min 02, Pauwels, Meeusen, Boom op 1 min 12. Het trio Mathieu Van der Poel, Toon Aerts en Michael Vantourenhout kregen te horen dat Pauwels uit de achtergrond aan het terugkeren was. Dus haalde Michael Vantourenhout het tempo naar beneden zodat zijn kopman kon komen aansluiten. Mathieu Van der Poel vond het spelletje maar niks en voerde de forcing. Aerts ging op het wiel zitten en reed mee weg met Mathieu Van der Poel.

Ronde zeven : Weinig stress af te lezen op het gezicht van de wereldkampioen. Hij kon zijn laatste drie ronden op zijn eigen tempo afwerken. Laurens Sweeck voelde de hete adem van de achtervolgers in zijn nek maar zag ook dat ze de achterstand op hem niet konden dichten. Michael Vantourenhout, Kevin Pauwels en Tom Meeusen bleven op een paar lengtes van Aerts hangen. Boom hing daar nog tussen en werd in het visier gehouden door een groepje van vijf renners met onder meer Van Kessel, Van der Poel David, Adams en Merlier. Aerts kreeg zijn dipje in de wedstrijd maar probeerde alsnog zijn wagonnetje aan te pikken bij Mathieu Van der Poel. De kloof naar Sweeck bleef hetzelfde. Kevin Pauwels zette de achtervolging in op Aerts en Van der Poel. Michael Vantourenhout en Meeusen schoven mee in de zetel. Hergroepering achter Sweeck werd een feit. Er werd even naar elkaar gekeken. Het tempo zakte.

Ronde acht : met nog twee ronden zag Wout Van Aert de tweede rijder in koers Laurens Sweeck de trap oplopen. Zijn voorsprong was voldoende. De achterstand van Sweeck bedroeg 40 sec. Het groepje met Mathieu Van der Poel zat al op 1 min 13. De lust om te strijden was er een beetje aan het uitgaan. De mannen van Marlux Napoleon Games zouden het taktisch kunnen spelen maar dat deden ze nu net niet. Dus probeerde Tom Meeusen het op zijn manier maar ook hij mocht niet vertrekken. Boom werd opgeslorpt door het groepje met Merlier. Hij kon nog strijden voor een plek in de top tien. Het overwicht van de Wereldkampioen was groot te noemen.

Ronde negen : Het werd een slotronde om van te genieten voor de Wereldkampioen Wout Van Aert. Het deed hem deugd om dit te mogen beleven. Ook Laurens Sweeck kon temporiseren en genieten van zijn tweede plaats in deze wereldbekerwedstrijd. In de groep Pauwels, Van der Poel, Aerts, Vantourenhout en Meeusen werd het nog spannend. Het tempo viel volledig stil bij de heren. De Mannen van Marlux Napoleon Games werden naar de kop gedwongen maar ze reden niet door. Dus nam Toon Aerts het commando maar over van de groep. Mathieu Van der Poel vond het tempo niet hoog genoeg en reed naar de kop toe. Hij trok alle registers open om een plaats op het podium te bemachtigen maar toen sloeg het noodlot toe. Hij kreeg af te rekenen met een lekke band en weg was zijn podiumplaats. Dus mochten de anderen strijden voor de ereplaats. Het werd een spurt tussen Kevin Pauwels en Toon Aerts. De derde plek ging naar Kevin Pauwels die sneller was in de spurt voor Toon Aerts. Die ontgoocheld was met deze vierde plaats.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Laurens Sweeck
  3. Kevin Pauwels
  4. Toon Aerts
  5. Tom Meeusen
  6. Michael Vantourenhout
  7. Tim Merlier
  8. Jens Adams
  9. Corne Van Kessel
  10. David Van der Poel

Mathieu Van der Poel moest zich tevreden stellen met een 14e plaats, na een lekke band in de laatste ronde.

photo : UCI en Marc Bluys

Publicatie : Nancy Aerts