Nicolas Sessler komt naar UCI Houffalize MTB team

Nicolas Sessler komt naar UCI Houffalize MTB team

ava

De Braziliaan Nicolas Sessler zal volgend seizoen het UCI Houffalize MTB team komen versterken.  De tweedejaarsbelofte wordt de ploegmaat van Boris Cara. Sessler was in 2011 bij de junioren tweemaal derde in een wereldbekerwedstrijd.

Teammanager Peter Vuylsteke en Nicolas Sessler ontmoeten elkaar voor het eerst in de wereldbeker in Zuid-Afrika in 2011.  Vuylsteke was onder de indruk van de prestaties van Sessler. ‘Hij werd derde in Pietersmaritzburg na Cooper en Koretzky. Het was jammer dat hij geen budget had voor Europese wedstrijden. Maar hij was er terug in Windham en stond terug op het podium, nu na Cooper en Keegan. Dat was indrukwekkend, ‘vertelt de UCI Houffalize MTB manager.

Val di Sole

De prestaties van Sessler lieten Vuylsteke niet los.

‘Na de wedstrijd hadden we terug contact en ik bleef hem volgen. Als eerstejaarsbelofte reisde hij naar het Italiaanse Val di Sole. Ik heb hem gesteund tijdens de race. We praatten opnieuw met elkaar en zochten voor een oplossing om hem in Europa te laten wonen. Hij verblijft nu in een gastgezin bij mij in de buurt’ aldus nog Peter.

Het wereldkampioenschap in het Noorse Hafjell moet het hoogtepunt van het seizoen worden. ‘Het eerste doel is om te groeien als belofte op een gezonde manier. Vanaf 2015 zal hij trachten UCI punten te pakken om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in zijn thuisland. Momenteel is hij de zesde Braziliaanse renner op de ranking van zijn land. Er is dus een mogelijkheid voor een kwalificatie. Het is zeker niet de bedoeling om te concureren met Jens Schuermans, Jeff Luyten of Bart De Vocht. Nicolas kan wel sterker worden door met hen te strijden. De focus ligt op 2015 en op 2014.  Dit is een jaar om te groeien,’ besluit teammanager Vuylsteke.

Sessler is erg gelukkig met de kansen die hij krijgt van het Belgisch team.

Eerst en vooral geloof ik in de unieke kans die krijg van het UCI Houffalize MTB team. Ik weet dat dit een stap voorwaarts is mijn carrière en ik verwacht een hoop ervaring van het hele team mee te nemen. Voor 2014 heb ik in samenspraak met Peter beslist dat mijn prioriteiten liggen in wedstrijden met een internationaal karakter in Europa en in mijn eigen land,’legt Sessler uit.

De jonge Braziliaan wil zijn resultaten van vorig jaar nog verbeteren.

Ik weet dat het niveau van de Europese wedstrijden veel hoger ligt dan in Brazilië. Ik zie het komende seizoen dus vooral als leerseizoen en om te verbeteren naar de volgende jaren. Ik heb er vertrouwen in dat het met de hulp van Peter en het hele UCI Houffalize MTB team moet lukken om ons doel te bereiken,’haalt de Braziliaan aan.

Er zijn veel Braziliaanse mountainbikers en ze willen zich allemaal voorbereiden op de Spelen in hun land.

Doordat de Olympische Spelen hier in 2016 gehouden worden, zien we een  enorme “boom”  van nieuwe renners in ons land. Momenteel hebben we ongeveer 70 renners die in nationale wedstrijden starten. Maar het niveau van de parcours zijn niet zo hoog. Onze renners hebben niet dezelfde technische tracks zoals in Europa. Het is heel verschillend. We hebben vele fysiek sterke renners, maar ze zijn technisch zwak. Dat is de reden waarom je Brazilianen niet ziet doorbreken op internationaal niveau. Verder zijn er natuurlijk de dure investeringen om op internationaal niveau te rijden. De races zijn altijd ver weg.’

De competitie wordt wel elk jaar sterker in Brazilië. ‘Vorig jaar won een Braziliaan de Bundesliga race in Munstngen. Mijn planning is om in april naar Europa te vliegen, nadat onze continentaal kampioenschap is gereden eind mart. Mijn eerste wedstrijd in België is op 2 mei in Houffalize,’ besluit Sessler.