Nino Schurter klopt Julien Absalon in de spurt in Val di Sole

Nino Schurter klopt Julien Absalon in de spurt in Val di Sole

ava

Nino Schurter was outstanding in Val di Sole. De wereldkampioen en wereldbekerleider reed van start tot finish aan de leiding met Absalon. In de spurt was hij sneller dan de tweevoudige Olympische kampioen.  Jaroslav Kulhavy werd derde. Rudi Van Houts reed een uitstekende koers en werd voor het eerst negende in een wereldbeker.  Schurter verstevigt zijn klassement in de wereldbeker. Kevin Van Hoovels werd 33 ste, Seba Carabin 41 ste, Robby De Bock eindigde 52 ste en Sven Nys gaf op in de voorlaatste ronde.

Na de eerste ronde reden Nino Schurter, Julien Absalon en Jaroslav Kulhavy aan deleiding.  Fontana leidde de achtervolging met Lukas Flückiger en een uitstekende Rudi van Houts volgde in zesde stelling.  Daar achter reed Mathias Flückiger, Marek Konwa, Cink, Litcher en Florian Vogel.  Van Hoovels kwam als 28 ste door, Carabin op 31, De Bock op 45 en Sven Nys en Sven Vanthourenhout op de 65 ste plaats.

In de tweede ronde kregen we twee leiders  met Absalon en Schurter. Kulhavy had het duidelijk moeilijk als derde.  Fontana was afgescheiden vierde en drie Merida bikers met Van Houts, Cink en Hermida aangevuld met Mathias Flückiger vochten  terug in de achtervolging. Ook Konwa zat nog in de top-10. Van Hoovels viel iets terug naar de 34 ste plaats, Carabin op 44, Nys op 56, Vanthourenhout op 74 en Tim Wijnants  op 76.

Halfkoers hadden Schurter en Absalon hun voorsprong al fors uitgebreid met een minuut op Kulhavy.  De broers Flückiger als vierde en vijfde. Fontana als zesde en de Merida bikers Cink, Van Houts, Hermida vormden een blok en McConnell vervolledigden de top tien. Van Hoovels en Carabin behielden hun positie. Sven Nys schoof tien plaatsen op naar positie, Robby De Bock  op 56 en Tim Wijnants viel tien plaatsen terug op een 86 ste plaats.

Een ronde later, en meer dan een uur wedstrijd,  bleven de vijf eerste positiesongewijzigd.  Daniel McConnell, winnaar in Albstadt,  was opgeschoven naar de zesdeplaats net voor Fontana. Het Meridablok zat nog net in de top tien.

In de voorlaatste ronde waren de eerste zes posities nog steeds dezelfde. Cink reed inzevende, Hermida in achtste, Fontana was terug gezakt naar de negende plaats en Van Houts reed nog net in de top tien.

Schurter en Absalon gingen samen de laatste ronde in en het draaide uit op een spurt. Schurter maakte er een langgerekte spurt van en klopte Absalon met enkele seconden. Kulhavy werd derde voor de broers Matthias en Lukas Flückiger, die samen over de streep reden.  McConnell eindigde zesde voor Fontana die Hermida in de spurt klopte.  Van Houts en Cink vervolledigden de top tien en tekenden voor het succes van Merida vandaag. Kevin Van Hoovels werd 33ste en zijn voormalige ploegmaat Sebastien Carabin 41 ste. Sven Nys gaf op in de voorlaatste ronde en de rest van de Belgen werden uit koers gehaald door de 80% regel.

Schurter liet na de aankomst liter water over zich heen lopen. ‘Het was geweldig om hier weer te winnen. Het was een moeilijk parcours. Het was fantastisch om hier met Absalon voor de zege te strijden. Hij is een grote atleet en het is altijd mooi om hem te rijden.  De laatste jaren vocht ik hier altijd voor de zege en werd vaak tweede. Nu is het eindelijk raak.’

Uitslag:

 1. Nino Schurter(Zwi)in 1:32:47
 2. Julien Absalon(Fra) +0:03
 3. Jaroslav Kulhavy(Tsj)+1:57
 4. Mathias Flückiger(Zwi)+2:28
 5. Lukas Flückiger(Zwi) +2:28
 6. Daniel McConnell(Aus) +2:32
 7. Marco A. Fontana(Ita)+3:31
 8. José A. Hermida Ramos(Spa)+3:31
 9. Rudi van Houts(Ned.)+4:19
 10. Andrej Cink(Tsj.)+4:40
 11. Alexander Gehbauer(Oos)+4:54
 12. Gerhard Kerschbaumer(Ita)+5:20
 13. Andrea Tiber(Ita) +5:33
 14. Miguel Martinez(Por)+5:41
 15. Thomas Litscher(Zwi)+6:10