Nino Schurter opnieuw wereldkampioen in Nove Mesto

Nino Schurter opnieuw wereldkampioen in Nove Mesto

Nino Schurter heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen bij de elite mannen in het Tsjechische Nove Mesto. Hij was een halve minuut sneller dan de plaatselijke volksheld en Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy. Julien Absalon pakte het brons. Het is de vijfde wereldtitel voor Nino Schurter.

In de eerste ronde openden de Tsjechen Ondrej Cink en Jaroslav Kulhavy meteen de debatten. Zij kregen titelverdediger Nino Schurter mee in hun spoor. Julien Absalon volgde op 15 seconden, met de Zwitser Stirnemann in zijn spoor. Vogel, Mantecon-Guteriez, Tempier, Manuel Fumic en Forster zaten in de top tien.

In de tweede ronde nam Schurter het heft in handen met Kulhavy als dichtste achtervolger. Absalon ging over Cink naar de derde plaats. Stirnemann bleef hangen in vijfde positie. Vogel viel bij de achtervolgers weg met een lekke band. Rudi van Houts kwam als 17 de door.

Een ronde later maakte Absalon jacht op de twee leiders met Cink in zijn zog. De tweevoudige Olympische kampioen slaagde erin bij hen te geraken.

Halfkoers verhoogde Schurter de druk en alleen Absalon kon in zijn spoor blijven. Kulhavy streed dan voor het brons met Cink als achtervolger.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde had Schurter een kleine voorsprong genomen van bijna twintig seconden op Absalon. Kulhavy volgde op enkele meters van de Fransman. Cink zat op een minuut als vierde. Dan volgden Tempier en Stirnemann.

Schurter nam een halve minuut op Absalon en Kulhavy in de laatste ronde, die streden om de zilveren en bronzen medaille. Cink volgde als vierde op 1.49. Tempier en Stirnemann zaten op meer dan een minuut.

Halfweg de laatste ronde plaatste thuisrijder Kulhavy een ultieme aanval voor de zilveren medaille, luid aangemoedigd door de Tsjechische fans. En dat lukte hem.

Schurter reed intussen naar zijn vijfde wereldtitel en evenaart hiermee Julien Absalon. Kulhavy pakte dus zilver voor Julien Absalon. Andrej Cink werd op bijna tweeënhalve minuut vierde voor de Fransman Stephane Tempier en de Zwitser Matthias Stirnemann. De Spanjaard Sergio Mantecon Gutierrez eindigde zevende voor zijn landgenoot David Velero Serrano, Maxime Marotte en Pablo Rodriguez Guede vervolledigden de top tien. Rudi van Houts werd zestiende en Jeff Luyten 30 ste en eerste Belg. Jens Schuermans werd 32ste, Ruben Scheire 42 ste.

Nino Schurter was superblij met zijn vijfde wereldtitel.’Vanaf het moment dat ik aan de leiding kwam, moest ik vol doorgaan. Door het vlakke stuk naar de aankomst had je geen mogelijkheden om te recupereren. Ik hou erg van dit parcours. Het is ook mooi om te strijden met Absalon en Kulhavy. Dit WK heb ik goed voorbereid, maar de focus ligt wel op de Spelen in Rio. Daar heb ik nu wel een goed gevoel voor,’zei de wereldkampioen.

Kulhavy was best tevreden met het zilver. ‘Het publiek was fantastisch en moedigde me enorm aan. Meer zat er vandaag niet in. Ik ga nu de komende weken me voorbereiden op de Olympische Spelen om daar mijn titel de verdedigen,’zei de Tsjech.

Top tien:

  1. Nino Schurter (Zwi) in 1:28:20
  2. Jaroslav Kulhavy(Tsj)            +0:17
  3. Julien Absalon(Fra)            +0:30
  4. Ondrej Cink(Tsj)                       +2:25
  5. Stephane Tempier(Fra)            +2:30
  6. Matthias Stirnemann(Zwi) +2:35
  7. Sergio Mantecon Guterriez(Sp)+3:01
  8. David Valero Serrano(Sp)    +3:17
  9. Maxime Marotte(Fra)            +3:22
  10. Pablo Rodriguez Guede(Spa) +3:45

Foto: Redbull TV