Oliver Solvhoy pakt zege bij de beloften mannen in Nove Mesto Na Morave

Oliver Solvhoy pakt zege bij de beloften mannen in Nove Mesto Na Morave

Oliver Solhvhoy was iedereen te snel af in een zeer sterke bezette wedstrijd bij de beloften. De Deen reed van start tot finish aan de leiding. De Italiaan Dario Lillo werd tweede voor de Nederlander Tom Schellekens.

Adrien Biochis (Trinity Racing MTB), Riley Amos (Trek Factory Racing XC) en Oliver Vedersø Sølvhøj zouden de perfecte eerste rij vormen voor de Cross-country wereldbekerwedstrijd van vandaag dankzij hun shorttrackprestaties. De komst van Martín Vidaurre Kossmann (Specialized Factory Racing) naar de Elite rangen voor 2023 heeft de kaarten dit jaar opnieuw geschud.

In een spannende wedstrijd sleepte het peloton zich al vroeg voort, voordat Sølvhøj, Amos en Dario Lillo (Scott Davos MTB Project) in de vierde ronde wisten weg te rijden. Na verschillende wisselingen van de leiding nam de Deen Sølvhøj uiteindelijk de leiding in de zesde ronde en nam die leiding mee naar de finish. Lillo uit Zwitserland eindigde als tweede, Tom Schellekens uit Nederland als derde.

Na de race zei Oliver Sølvhøj:

“Ja, het was ongelooflijk. Ik kan het nog steeds niet geloven. Het was de hele dag racen op het scherpst van de snede en een heel goed weekend voor mij. Ik ben in de wolken.

“Toen we de Expert Climb opreden, maakte Riley een fout in de afdaling. Op dat moment deed ik het wat rustiger aan op de afdaling en zette ik wat meer druk op de hellingen om te proberen een fout van Dario af te dwingen. Op dat moment was het best eng.”

Dario Lillo zei na de race:

“Het was een goede, harde race. Het is altijd moeilijk in Nové Město, het parcours is vrij fysiek. Aan het begin van de race vormden we een vrij grote groep vooraan. Daarna was het een sprint naar de finish met Oliver. Hij was iets sneller dan ik, ik had wat problemen in de laatste ronde, maar ik denk dat het een goede prestatie was van mij vandaag.

“Ja, het was speciaal omdat het de eerste keer was dat we een kortebaanrace voor een wereldbeker deden, dus het is nieuw en we moesten ons een beetje aanpassen aan alles wat daarbij hoort. Ik maakte wat foutjes op de kortebaan, maar ik voelde dat de prestaties er waren, dus ik probeerde vandaag te genieten en te zien wat er mogelijk is. Ik kijk nu echt uit naar mijn thuiswereldbeker in Lenzerheide.”

Onze landgenoten deden het eigenlijk niet slecht. Jente Michels nam een blitzstart en zat meteen in de top tien. Maar de onfortuinlijke renner, ook veldrijder, moest opgeven nadat hij met een leeglopende band kreeg af te rekenen.

Jarne Vandersteen was lang de beste Belg. Maar hij werd in de slotronden gepasseerd door Belgisch kampioen Lukas Malezsewski, die eerste Belg werd op de 33 ste plaats. Vandersteen eindigde als 41 ste. Theo Dermarcin werd uiteindelijk 91 ste.

Top tien:

  1. Oliver Solvhoy (Den)
  2. Dario Lillo (Ita)
  3. Tom Schellekens (Ned)
  4. Oleksandr Hudyma(Oek)
  5. Matthew Wilson (NZL)
  6. Luca Martin (Fra)
  7. Peter Joseph Blackmore(GB)
  8. Andreas Emanuele Vittone(Ita)
  9. Luke Wiedmann(Zwi)
  10. Emil Herzog(Dui)

Foto: Luc Wilms