Heby Sofie Pedersen wint Cross-country U23 World Cup opener in Nove Mesto Na Morave

Heby Sofie Pedersen wint Cross-country U23 World Cup opener in Nove Mesto Na Morave

Bij afwezigheid van regerend U23 wereldbeker winnares en wereldkampioene Line Burquier (Canyon CLLCTV), die in 2023 haar eerste elite seizoen zal rijden, was de Zwitserse Noëlle Buri (Bixs Performance Race Team), die vorig jaar tweede werd, éen van de favorieten. Over de korte afstand op donderdag moest ze alleen een nederlaag toegeven aan landgenote Ronja Blöchlinger (Liv Factory Racing), die op haar beurt kans maakt op een perfect WK-weekend.

Blöchlinger, Heby Sofie Pedersen (Wilier – Pirelli Factory Team XCO) en Giana Caluori (Thömus Akros – Youngstars) trokken al vroeg in de wedstrijd weg van het veld, voordat Blöchlinger in de vierde ronde met een mechanisch probleem afscheid moest nemen van de titelstrijd. Nu was het uur geslagen voor de Deen Pedersen, die de rest van de race domineerde. De Zwitserse Caluori kon geen bedreiging meer vormen en kwam als tweede over de streep. De derde plaats ging naar Emilly Johnston (Trek Future Racing) uit Canada.

Heby Sofie Pedersen had het volgende te zeggen over haar overwinning:

Het was een super harde en spannende race. Ik probeerde gewoon vol gas te gaan vanaf de start. Ik denk dat ik sterk was op de afdalingen, zodat ik meer tijd kon krijgen op elke afdaling en daarna vol gas kon gaan op de heuvels. Het was moeilijk te zeggen wat Ronja’s mechanisch probleem was, ze was erg sterk en het is jammer dat ze een probleem had.”

Ginia Caluori op de tweede plaats zei:

Ik kan het niet geloven, het voelt alsof ik in een film zit. Het is zo cool. Vandaag voelde ik me echt sterk en ik kon de afdalingen gecontroleerd en geconcentreerd rijden en ook klimt pushen. Cross-country is mijn favoriet in vergelijking met de shorttrack, dus het was supergaaf om op de tweede rij te starten en gewoon te rijden vandaag.”

Resultaten XCO U23 Vrouwen Top 5:

  1. Heby Sofie Pedersen (DEN | Wilier – Pirelli Factory Team XCO) 1:09:21
  2. Giana Caluori (SUI | Thömus Akros – Youngstars) 1:09:51
  3. Emilly Johnston (CAN | Trek Future Racing) 1:10:41
  4. Sara Cortinovis (ITA | Santa Cruz Rockshox Pro Team) 1:10:53
  5. Noëlle Buri (SUI | Bixs Performance Race Team) 1:11:11

Foto: Luc Wilms