Paul Herygers overschouwt het komende seizoen

Paul Herygers overschouwt het komende seizoen

Het veldritseizoen gaat dit weekend echt van start met de Soudalcross in Neerpelt. Paul Herygers liet in Het Nieuwsblad al zijn licht schijnen over dit seizoen. We vatten de belangrijkste stellingen even samen.

Stelling 1; Of Mathieu van der Poel het hele seizoen gaat domineren? De Polle verwacht van niet. ‘Ik heb ondertussen de schoonvader van Wout van Aert al met de brommer gezien. Dat betekent dat Wout goed herstelt van zijn trip in Amerika en we binnenkort met hem moeten rekening houden. Ofwel rijdt van der Poel zo een ‘Sven Nys seizoen’. Waarin je iedereen naar huis rijdt, alles wint, maar op het WK te kort komt. En dan heb je het seizoen niet gedomineerd.’

Stelling 2: De combinatie cross en voorjaar is niet haalbaar voor Wout van Aert. ‘Als ik op mijn buikgevoel af ga, zeg niet mogelijk. Wout gaat overal en altijd tot het uiterste. Hij rijdt zijn laatste cross op 11 februari en twee weken later al de Omloop Het Nieuwsblad. Ik twijfel. Maar als ene het kan, is het Wout. Gene gewone. Hoe hoog legt hij de lat in het Vlaamse voorjaar? Veel bijleren, dat kan al een succes zijn,’aldus de voormalige wereldkampioen.

Stelling 3: Telenet-Fidea wordt het sterkst in de breedte, maar zal weinig winnen. ‘Ik ben al geschrokken van hun prestaties op de Amerikaanse crossen. Quinten Hermans derde in Iowa, Corné van Kessel tweede in Waterloo en Daan Soete daar derde.  Ze zullen wel speciaal gepiekt hebben om hun sponsor Trek te plezieren. Het team zal altijd veel renners in de top tien hebben, zonder echte hiërarchie. Parcours, vorm en tactiek zullen bepalen wie het hoogst eindigt.’

Stelling 4; Voor de generatie Meeusen-Pauwels is het voorbij. ‘Die gasten hebben toch pech gehad. Eerst achter die ongenaakbare Sven Nys aanrijden en nu Wout en Mathieu aan hun been. Dat is zoals Van Damme in de tijd van Erik De Vlaeminck. Tom Meeusen is nochtans een doorwinterde prof. Ik heb hem dominante finales zien rijden in Lille, Hoogstraten of Middelkerke. Maar die tegen die toppers is hij niet goed genoeg.  Kevin Pauwels zou anders gaan rijden volgens Jurgen Mettepenningen op de ploegvoorstelling. Niet zuinig, maar agressief. Pauwels zal zijn ereplaatsen blijven pakken. Derde, vierde, vijfde: die plaatsen zullen voor hem zijn,’ weet de Sporza co-commentator.

Stelling 5: Laurens Sweeck wordt de revelatie van het seizoen. ‘Hij heeft een goede zomer gehad op de weg, dat zou dus kunnen. Die wegcampagnes worden alsmaar een betere indicator van de crosswinter. Volgens mij heeft het veel te maken met het veranderde klimaat. Je hebt steeds minder zware, vettige omlopen op een jaar. Op de snelle omlopen is Sweeck in het voordeel,’besluit Herygers.

Bron: Het Nieuwsblad

Foto: Marc Bluys