Puck Pieterse en Nino Schurter eindwinnaars wereldbeker

Puck Pieterse en Nino Schurter eindwinnaars wereldbeker

Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) en Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing Team) zijn gekroond tot algemene eindwinnaars van de wereldbeker Crosscountry in Canada.

In een superuitdagende finale, op een door aanhoudende regen zacht en glad geworden parcours, vocht Pieterse – die vorig weekend in Snowshoe in de Verenigde Staten al de titel had veroverd – zich in om een derde plaats te veroveren in de laatste elitewedstrijd voor vrouwen, terwijl de strijd om de kleine podiumplaatsen zich om haar heen afspeelde.

Maar het was de Franse Leona Lecomte (Canyon CLLCTV) die met haar ongelooflijke technische vaardigheden een lekke achterband en een valpartij overwon en de overwinning pakte in Mont-Sainte-Anne. Door deze overwinning versloeg de Franse nationaal kampioene Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) in het algemeen klassement en werd ze tweede in de serie waardoor de jonge Oostenrijkse – die als 19e eindigde – naar de derde plaats verdween.

In een wedstrijd waarin de renners veel van de zachte, bronstige beklimmingen en de supergladde rotsafdalingen reden, slaagde de Zweedse Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles Continental) erin om het dichtst bij Lecomte te blijven en tweede te worden op slechts 15 seconden achterstand.

In de elite mannenwedstrijd deed Nino Schurter genoeg om zijn negende algemene titel op te eisen door als 14e over de streep te komen na een langzame start in de laatste wedstrijd van het seizoen. De Zwitserse veteraan vocht zich terug vanaf de 31e plaats om de titel te pakken in een race waarin hij ook zijn ketting liet vallen.

De man die als tweede aan de wedstrijd begon, Jordan Sarrou (Team BMC), wist net zijn tweede podiumplaats vast te houden door als negende te finishen ondanks een sterke uitdaging van een vliegende Matthias Flückiger (Thömus Maxon).

De Zwitser leidde een groot deel van de zes ronden durende race die zo modderig was dat de renners voortdurend van hun fiets moesten afstappen om in cyclocross-stijl te rijden. Flückiger gebruikte al zijn snelheid op en naast de fiets om ondanks twee lekke banden als tweede te finishen, een resultaat dat goed genoeg was voor de derde plaats in het algemeen klassement.

Maar de overwinning van de dag ging naar de Olympische en Wereldkampioen Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) die een intelligente en kenmerkende technische race reed en zo’n 26 seconden voor Flückiger over de streep kwam. Het was de tweede Olympische wereldbekerzege van het seizoen voor de Brit. Belgisch kampioen Pierre de Froidmont werd 58 ste en Jens Schuermans haalde de finish niet.

Ronja Blöchlinger (Liv Factory Racing) pakte de overwinning bij de U23-vrouwen in Mont-Sainte-Anne en pakte de algemene titel met een dominante rit. De Zwitserse shorttrackkampioene leidde vanaf de startlus en gedurende de slopende, lastige race van vier ronden.
Sofie Heby Pedersen (Wilier-Pirelli Factory Team XCO) wist haar tweede plaats in het algemeen klassement vast te houden met een 11e plaats ondanks een sterke uitdaging van de Kiwi Samara Maxwell (Rockrider Ford Racing Team) die als vijfde eindigde en daarmee derde werd in het algemeen klassement.

De Zwitserse Noëlle Buri (Bixs Performance Race Team) kwam als tweede over de streep – zo’n 31 seconden achter Blöchlinger – na een heen en weer gevecht met de Amerikaanse Munro Madigan (Trek Factory Racing XC) die derde werd.

Bij de U23 mannen eiste Adrien Boichis (Trinity Racing MTB) de UCI Crosscountry Olympic overall titel op met de punten van zijn verbluffende overwinning vrijdagavond op de shorttrack. Maar de strijd om de resterende plaatsen op het podium was intens met plaatsen die van eigenaar wisselden op het gladde en technische parcours terwijl de race zich afspeelde.

De U23-mannen waren als eerste aan de beurt nadat de regen ’s nachts het parcours had doorweekt en het was Riley Amos (Trek Factory Racing – XC) uit de Verenigde Staten die profiteerde van de omstandigheden en met een vaardige rit de tweede plaats in het algemeen klassement veroverde en de overwinning pakte in Mont-Sainte-Anne. Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team – XC), die het weekend als tweede binnenkwam, moest zich terugtrekken uit de wedstrijd na een zware valpartij in de vierde van de vijfde ronde. De Canadees eindigde nog steeds als derde in het algemeen klassement.

Op deze dag kwam de Franse Boichis – die ook algeheel shorttrackkampioen is – als tweede over de streep, zo’n 16 seconden achter Amos. Bjorn Riley (Trek Future Racing) uit de Verenigde Staten genoot duidelijk van de omstandigheden en werd derde.

Volledige uitslagen:

https://ucimtbworldseries.com/results/event/mont-sainte-anne

Bron en foto’s: UCI World Series