Tweede regenboogtrui voor Iserbyt bij de beloften

Tweede regenboogtrui voor Iserbyt bij de beloften

Eén van de topfavorieten maakte zijn rol waar : Iserbyt pakte  zijn tweede wereldtitel bij de beloften. Uittredend kampioen Joris Nieuwenhuis had ondermeer problemen met zijn schoenen en moest vrede nemen met zilver. Een sterk rijdende Fransman Yves Gras pakte de bronzen plek. Thijs Aerts werd mooi vijfde en Timo Kielich als eerstejaarsbelofte knap tiende.

Titelverdediger Nieuwenhuis ging als eerste het veld in. Al snel nam de Fransman Benoist het over van Nieuwenhuis. Iserbyt zat op dat ogenblik in de derde positie en controleerde de wedstrijd. Pidcock volgde op de tiende plaats. Voorin kregen we een klein kloofje met Benoist, Nieuwenhuis, Iserbyt en Wouters. Toupalik leidde achter dit viertal de achtervolging. Thijs Aerts volgde als tweede Belg op 26 sec.

Iserbyt zette alles op alles in het spoor van Nieuwenhuis. Door zo fel te jagen struikelde hij aan de trap en verloor hij onmiddellijk 5 seconden op Nieuwenhuis. Achter dit tweetal volgde Sieben Wouters op de derde plaats op 22 seconden. In zijn spoor volgden Benoist en Gras. Pidcock deed er alles aan om plaatsen goed te maken maar hij bleef lang hangen op de zesde plaats. Nieuwenhuis kreeg problemen met zijn schoenen en moest de materiaalpost in om te wisselen van schoenen. Hierdoor verloor hij de aansluiting aan de kop van de wedstrijd en werd hij verplicht om de rest van de wedstrijd te achtervolgen. Hiervan kon Iserbyt profiteren.

Iserbyt had inmiddels  twee van de vijf ronden achter de rug en zag dat het goed was. Hij geloofde in zijn kansen. De Belg had 20 seconden voorsprong op Nieuwenhuis en 27 seconden op Gras. Maar achter elke hoek lonkte het gevaar : Iserbyt bleef  steken in de blubber en ging onderuit. De concurrenten naderden. Toupalik was aan een sterke opmars bezig, maar zal nooit voorin kunnen komen post vatten. Iserbyt bleef druk zetten. Achter hem was de strijd voor zilver aan de gang. Dit ging tussen Nieuwenhuis en Gras.

Bij het ingaan van de laatste ronde zag het er zeer goed uit voor onze landgenoot. Als hij geen fouten maakte en recht bleef , was de nieuwe regenboogtrui voor hem. Nieuwenhuis zette Gras onder druk voor de tweede plaats. Iserbyt bleef gespaard van pech in de laatste ronde en pakte zijn tweede wereldtitel bij de beloften. Nieuwenhuis liet in de slotronde Gras achter en pakte zo de zilveren medaille. Gras was blij met brons. Thijs Aerts werd vijfde en Timo Kielich eindigde knap tiende als eerstejaarsbelofte. Drie Belgen in de top tien dus.

Reacties van winnaar en verliezers:

Op een WK heeft de winnaar altijd gelijk en de verliezers hebben meestal hun redenen waarom het niet ging. Eli Iserbyt is voor de tweede keer de nieuwe wereldkampioen bij de beloften(U23). Tweede werd Joris Nieuwenhuis, de wereldkampioen van vorig jaar. Thijs Aerts werd mooi vijfde. Maar de grote verliezer van de dag is Thomas Pidcock, die twaalfde eindigde. We sprokkelden hun reacties.

Eli Iserbyt wist na de aankomst met zijn blijdschap geen blijf. ‘Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik kan het niet geloven. In het begin van de wedstrijd was er een raar verloop. Joris Nieuwenhuis nam een heel snelle start. Ik weet van de vorige races dat je beter wat kan doseren. Gisteren lag het parcours er glibberig bij en moest je hogere wattages halen. Dat is niet onbelangrijk. Vandaag lag het er beter voor mij. Joris was beter in de afdalingen, ik op de andere stukken van het parcours. Een nieuwe wereldtitel voor België. Dat is mooi voor de bondscoach, de ploeg en ook voor mij. Ik ben er hele gelukkig mee.

Joris Nieuwenhuis, was titelverdediger en pakte zilver. ‘Toen ik de brabaçonne hoorde, vond ik het wel jammer. Vorig jaar was het heel mooi. Als ik mijn seizoen zie, is dit wel mooi. Dat had ik nog problemen met mijn schoen, waardoor ik de aansluiting miste. Iserbyt was beter en dat geeft een goed gevoel. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Ik wilde dit WK winnen, maar zilver was het hoogst haalbare.’

Thijs Aerts werd vijfde. ‘Ik moest hier heel snel starten en dat mislukte. Tegenover Nieuwenhuis verlies ik direct een halve minuut. In de eerste ronde kwam ik er niet direct door. Anders had er misschien meer in gezeten.

Thomas Pidcock was één van de topfavorieten en werd vijftiende. ‘Ik weet niet wat er fout gelopen is. Je kan het een offday noemen. De ontgoocheling is heel groot. Ik kon niet harder rijden.In de start was ik slecht weg. Het was een zware koers en ik kwam niet meer vooruit. Het is nu een ontgoocheling. Maar ik ben nog maar eerstejaars en ik kan nog veel kampioenschappen rijden,’aldus de Brit.

Timo Kielich werd tiende: ‘Ik moest heel ver starten en dan ben ik ronde per ronde opgeschoven. In de laatste ronde zat ik nog in achtste positie en in de laatste klim heb ik nog twee plaatsen verloren.’

Top 20:

 1. Eli Iserbyt   in 50:54
 2. Joris Nieuwenhuis(Ned) +0:28
 3. Yves Gras(Fra)
 4. Adam Toupalik(Tsj)
 5. Thijs Aerts(Bel)
 6. Antoine Benoist(Fra)
 7. Sieben Wouters(Ned)
 8. Jakob Dorigoni(Ita)
 9. Gage Hecht(USA)
 10. Timo Kielich(Bel)
 11. Yannick Peeters(Bel)
 12. Toon Vandebosch(Bel)
 13. Eddy Fine(Fra)
 14. Jofre Cullell  Estape(Spa)
 15. Thomas Pidcock(GB)
 16. Thymen Arensman(Ned)
 17. Lucas Dubai(Fra)
 18. Timon Ruegg(Zwi)
 19. Kelvin Bakx(Ned)
 20. Daniel Tulett(GB)

Foto’s: Marc Bluys en Bart Knops