Ruben Scheire wint eerste manche Bundesligacup in Saalhausen

Ruben Scheire wint eerste manche Bundesligacup in Saalhausen

ava

In het Duitse Saalhausen heeft Ruben Scheire de eerste manche van de Bundesligacup gewonnen voor de Duitsers Simon Stiebjahn en Manuel Fumic. Robby De Bock eindigde vijfde na Hans Becking. Kevin Van Hoovels en Jeff Luyten van het Versluys Pro Mountainbike Team werden respectievelijk zevende en achtste. Ook knap was het volledige Belgische podium bij de beloften. Belgisch kampioen Bart De Vocht won voor ploegmaat Didier Bats en Kevin Panhuyzen.

Het parcours van de internationale C1-wedstrijd in Saalhausen lag er na de vele regenval van de voorbije dagen bijzonder modderig en zwaar bij. Ook tijdens de wedstrijd, waar het deelnemersveld vooral bestond uit Duitsers, Nederlanders, Belgen en Luxemburgers, bleef het grotendeels regenen.

Ruben Scheire heeft zijn debuut bij de elite zeker niet gemist. Hij ging in de achtervolging op Simon Stiebjahn en Manuel Fumic, die na drie ronden wegreden. Hij haalde het duo in. Nadat Fumic pech kreeg, draaide Scheire de gashendel volledig open. Met succes kon Scheire zijn solo afronden.

Kevin Van Hoovels miste zijn start. `Ik was iets te relaxed vandaag’, legt hij uit. `Voor een Wereldbekerwedstrijd heb ik altijd meer stress, maar nu was dat minder het geval. Normaal starten die C1-wedstrijden ook niet echt op tijd, dus ik dacht dat ik nog wel even had, maar dat bleek dus niet het geval. Ik kwam te laat aan de start en vertrok niet vooraan, maar pas in het midden van het pak.’

Gelukkig kon Van Hoovels vrij snel opschuiven. `Het duurde echt niet lang om in de top 10 aan te sluiten. Dus zo veel heeft die slechte start mij niet gekost. Al is het wel een beetje vervelend natuurlijk om te laat te komen’, geeft hij toe.

Uiteindelijk finishte hij als zevende. `In de laatste ronde reed ik nog voor een zesde plaats, maar door kettingproblemen en een valpartij viel ik terug naar een zevende stek. Een beetje jammer, maar dat hoort er bij. In principe moet ik top vijf kunnen rijden in deze wedstrijd, maar ik heb een zware trainingsweek achter de rug en dan valt dit wel mee als resultaat. Het is niet super, maar ook niet slecht. Het doet vooral deugd om vast te stellen na de verre verplaatsingen naar Zuid-Afrika en Australië dat de conditie goed is.’

Ook Jeff Luyten blikt tevreden terug op zijn wedstrijd. Jeff koos er voor om niet bij de beloften te starten waar drie landgenoten het podium kleurden, maar om de wedstrijd bij de eliterenners mee te pikken. `Eens proberen kan nooit geen kwaad’, lacht hij. `Het is vooral om ervaring op te doen bij de elite. Het maakt me ook sterker als renner, want bij de beloften durft het in een wedstrijd soms eens stilvallen, terwijl bij de eliterenners het tempo van begin tot eind heel hoog is.’

Luyten finishte net na Van Hoovels, op een achtste plaats. `Het resultaat kon misschien wel beter’, klinkt het kritisch, `want de ganse wedstrijd reed ik tussen een vierde en achtste stek. Dan hoop je wel op een mooie uitslag, maar op het eind zakte ik er een beetje door en viel ik terug naar plaats acht. Nu goed, het gaat om een wedstrijd bij de elite, dus het is niet onlogisch dat ik op het eind wat tekort kom. Belangrijk is dat ik een goed gevoel overhoud aan de wedstrijd en dit een goede training was met het oog op de Wereldbekerwedstrijd over twee weken in Nove Mesto.’

Bovendien heeft Luyten, net zoals Van Hoovels, een zware trainingsweek achter de rug. `Je moet daar toch rekening mee houden’, stelt hij. `Deze wedstrijd in Saalhausen rijden we vooral in functie van die belangrijke WB-wedstrijden. Vorig jaar finishte ik in Nove Mesto op een vierde stek. Het parcours ligt me. Deze keer zou ik er toch graag eens op het podium staan.